Lahodné cviklové rizoto 5-krát inak – to musíš ochutnať!

cviklové rizoto

Cvikla je skvelou a výživnou zeleninou, ktorá je často nedocenená. Má vynikajúcu zemitú chuť, nádhernú farbu a množstvo zdravotných benefitov. Obsahuje vitamíny (A, C, B), minerály (železo, horčík, draslík) a silné antioxidanty, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu organizmu. Cvikla navyše výborne ladí s rôznymi surovinami, a preto je to ideálna prísada do rizota. Pripravte si aj vy cviklové rizoto, na aké práve máte chuť. Tu je päť tipov od nás.

Odporúčame: Tipy na vegánske raňajky – rýchle a chutné raňajky pre dokonalý začiatok dňa

Tradičné cviklové rizoto s kozím syrom

Klasická kombinácia cvikly a kozieho syra nikdy nesklame. Toto rizoto je krémové, sýte a plné chuti.

Ingrediencie:

  • 200 g arborio ryže (alebo inej ryže na rizoto)
  • 1 stredne veľká cvikla (predvarená alebo pečená)
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g kozieho syra (ide nám o krémovú textúru)
  • 50 ml bieleho vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvý tymian na ozdobu

Postup: Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne. Pridáme ryžu a miešame, kým sa ryža neobalí v oleji a nezačne byť priehľadná. Pridáme biele víno (tak na zdravie!) a necháme odpariť. Postupne prilievame zeleninový vývar, vždy po malých dávkach, a miešame, kým ryža neabsorbuje tekutinu.

Medzitým si predvarenú cviklu nastrúhame najemno a pridáme do rizota, keď je ryža takmer uvarená. Na záver pridáme kozí syr, ktorý rizoto krásne zahustí. Dochutíme soľou, korením. Rizoto servírujeme horúce, posypané kúskami kozieho syra a lístkami tymianu.

Cviklové rizoto s kozím syrom a vlašskými orechmi

Tento recept obohacuje základné cviklové rizoto o chrumkavé vlašské orechy, ktoré dodávajú jedlu štruktúru a zaujímavý kontrast.

Ingrediencie:

  • 200 g arborio ryže
  • 1 stredne veľká cvikla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g kozieho syra
  • 50 ml bieleho vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 50 g vlašských orechov (opečených)
  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • čerstvá rukola na ozdobu

Postup: Pripravíme rizoto podľa vyššie uvedeného základného postupu. Do hotového rizota pridáme opečené vlašské orechy, ktoré dodajú pokrmu zaujímavú chuť. Rizoto servírujeme posypané čerstvou rukolou a kúskami syra.

Odporúčame: Jesenné rána plné vôní a chutí: Tipy na zdravé jesenné raňajky

rizoto z cvikly
Depositphotos

Cviklové rizoto s parmezánom a rukolou

Jednoduchý, no rafinovaný recept, ktorý kombinuje sladkosť cvikly s jemnou chuťou parmezánu a čerstvou rukolou.

Ingrediencie:

  • 200 g arborio ryže
  • 1 stredne veľká cvikla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 ml bieleho vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • hrsť čerstvej rukoly
  • olivový olej
  • soľ a korenie

Postup: Pripravíme rizoto klasickým spôsobom. Keď ryža zmäkne, pridáme nastrúhanú cviklu. Po uvarení primiešame parmezán, ktorý rizoto zjemní a dodá mu bohatú chuť. Podávame s rukolou.

Vegánske cviklové rizoto s kokosovým mliekom

Tento vegánsky recept je vhodný pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť mliečnym výrobkom, no stále túžia po krémovej textúre rizota. Kokosové mlieko a cvikla vytvoria lahodnú kombináciu.

Ingrediencie:

  • 200 g arborio ryže
  • 1 stredne veľká cvikla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml kokosového mlieka
  • olivový olej
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a korenie

Postup: Na olivovom oleji restujeme cibuľu a cesnak. Pridáme ryžu a postupne prilievame zeleninový vývar. Keď je ryža takmer uvarená, pridáme nastrúhanú cviklu a kokosové mlieko. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením, aby rizoto získalo sviežu a jemnú chuť. Podávame s čerstvou zeleninou alebo opečenými semienkami.

Odporúčame: Obložené chlebíčky so sloním žrádlom z Pečie celé Slovensko

Cviklové rizoto s gorgonzolou a hruškami

Pre milovníkov výraznejších chutí je tu tento jedinečný recept, ktorý kombinuje sladkosť cvikly a hrušiek s intenzívnou chuťou gorgonzoly.

Ingrediencie:

  • 200 g arborio ryže
  • 1 stredne veľká cvikla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 ml bieleho vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 100 g gorgonzoly
  • 1 hruška (ošúpaná a nakrájaná na tenké plátky)
  • olivový olej
  • soľ a korenie

Postup: Pripravíme rizoto podľa klasického postupu. Keď ryža absorbuje väčšinu vývaru, pridáme nastrúhanú cviklu. Po uvarení vmiešame gorgonzolu, ktorá dodá rizotu krémovosť a intenzívnu chuť. Hrušku nakrájame na tenké plátky a krátko ju opečieme na olivovom oleji. Rizoto podávame s plátkami opečenej hrušky, ktoré pokrmu dodávajú sladkú, šťavnatú textúru a skvele ladia s výraznou gorgonzolou.

Ohúri vás farba aj chuť

Cviklové rizoto je nielen farebne atraktívne, ale aj výživné a chuťovo rôznorodé jedlo. Vďaka pestrým kombináciám surovín si môžete pripraviť tradičné, vegánske, jemné alebo výraznejšie varianty. Cvikla sa v rizote krásne vyníma, či už je kombinovaná s krémovým syrom, orechmi, rukolou, alebo exotickými surovinami, ako je kokosové mlieko. 

Cvikla je tiež skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, takže tieto pokrmy sú nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie. Ktoré rizoto chcete ochutnať ako prvé? Varenie je zábava, ak vieme, čo uvariť...

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE