Jesenné rána plné vôní a chutí: Tipy na zdravé jesenné raňajky

zdravé jesenné raňajky

Na jeseň sa nemení len počasie, ale aj potreby nášho tela. Chladnejšie dni si vyžadujú výdatnejšie a výživnejšie jedlo, ktoré nás zahreje, posilní a pripraví na ochladenie. Jesenná strava by preto mala byť bohatšia na sezónne suroviny, ako sú tekvica, jablká, orechy a škorica. Spravte si vo svojom jedálničku viac miesta pre teplé a sýte pokrmy, aby ste posilnili svoju imunitu a zabezpečili si dostatok energie.

Nájdi si chvíľu na raňajky

Naše babky a mamky nám celé detstvo pílili uši, aké sú raňajky dôležité. Kto sa v detstve naučil raňajkovať, v dospelosti to určite ocenil a teraz tajomstvo úspešného naštartovania dňa odovzdáva ďalej. Raňajky sú základom dňa, a preto by mali telu poskytovať vyváženú kombináciu bielkovín, zdravých tukov a vlákniny, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj podporia našu vitalitu. Poďme sa pozrieť na konkrétne tipy na zdravé jesenné raňajky, ktoré sme pre vás rozdelili na slané a sladké varianty.

Odporúčame: 5 dôvodov, prečo mať doma kontaktný gril

avokádový toast
Depositphotos

Slané jesenné raňajky:

1. Ovsená kaša so zeleninou a vajíčkom

Ovsené vločky chutia fantasticky v sladkých aj slaných pokrmoch. Ak ste po nich doteraz príliš často nesiahali, mali by ste vedieť, že sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie. Uvarte si hustú ovsenú kašu, do ktorej pridáte dusenú zeleninu (napríklad špenát, paradajky alebo cuketu), a vrch ozdobte volským okom. Môžete pridať aj avokádo a pokrm posypať sezamovými semiačkami.

2. Celozrnné toasty s avokádom, reďkovkami a vajíčkom uvareným namäkko

Celozrnné toasty sú výborným základom pre rýchle a zdravé raňajky. Na chlieb natrite avokádo, pridajte plátky čerstvých reďkoviek, trošku soli a korenia. Navrch položte vajíčko uvarené namäkko, aby boli vaše toasty bohaté na bielkoviny a zdravé tuky. Tieto raňajky vás určite zasýtia na dlhý čas.

3. Tortilla s batatmi a fazuľkami

Jesenná kombinácia batatov (sladkých zemiakov) a fazule je plná živín a vlákniny. Upečte bataty a pridajte ich do celozrnnej tortilly s čiernymi fazuľami a troškou špenátu. Na záver posypte kozím syrom. Sýta a chutná kombinácia, ktorá vás vyzbrojí potrebnou energiou až do obeda.

Odporúčame: Jahodové tiramisu bez pečenia si jednoducho zamilujete

avokádový toast
Depositphotos

Sladké jesenné raňajky:

1. Pečená ovsená kaša s jablkami a škoricou

Kto by nemiloval vôňu pečených jabĺk a škorice? Jesenné ráno sa skrátka nemôže začať lepšie! Do zmesi ovsených vločiek pridajte nakrájané jablká, hrozienka, orechy a štipku škorice. Všetko dajte piecť do rúry na cca 30 minút. Táto kaša je chutná, zdravá a dá sa pripraviť aj vopred na viac dní, a tak si stačí privstať do práce len raz, prípadne si raňajky môžete spraviť deň vopred.

2. Pohánkové palacinky s orechovým maslom a banánom

Pohánka je bezlepková obilnina bohatá na bielkoviny a minerály. Urobte si palacinky z pohánkovej múky, ktoré budete servírovať s orechovým maslom a nakrájaným banánom. Navrch môžete pridať lyžičku medu alebo javorového sirupu. Toto jedlo je výživné a veľmi chutné, nehanbite sa nabrať si dupľu!

3. Granola s jogurtom a pečenou hruškou

Domáca granola z orechov, semienok a ovsených vločiek, sladená len prírodnými sladidlami (napr. medom alebo javorovým sirupom), je ideálnym doplnkom k jogurtu. Skúsili ste si niekedy dať k jogurtu pečené hrušky? Táto kombinácia je plná vlákniny, bielkovín a zdravých tukov a nádherne vonia po jeseni.

Teplé nápoje na zahriatie počas sychravého rána

Okrem zdravých a sýtych raňajok nezabudnite do tela dostať aj nejaký teplý nápoj. Možností je viacero. Niekto nezačne deň bez kávy alebo kakaa, no existujú aj netradičné teplé nápoje, ktoré vám dodajú pocit pohody a tepla v chladnejších dňoch. Skúste napríklad kurkumové latté, tzv. zlaté mlieko. Nápoj pripravený z mandľového mlieka, kurkumy, zázvoru a štipky škorice má silné protizápalové účinky a zahreje vás zvnútra. Bylinkový čaj s medom a citrónom je ideálny na posilnenie imunity, najmä ak cítite, že na vás niečo lezie.

Voňavé jesenné rána

Jesenné raňajky by mali byť nielen chutné, ale aj výživné a prispôsobené sezónnym potrebám tela. Kombináciou lokálnych surovín, ako sú tekvica, jablká, bataty či orechy, si môžeme pripraviť nielen sýte, ale aj zdravé jedlá, ktoré nás zahrejú a nadopujú potrebnou energiou na chladnejšie dni. Skúste tieto recepty z času na čas zaradiť do svojho jedálnička a premeňte naoko obyčajný jesenný deň na perfektný.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE