Hruškový koláč s čokoládou a škoricou: Dokonalý jesenný dezert

Hruškový koláč s čokoládou a škoricou

Jeseň so sebou prináša okrem nádhernej palety farieb aj množstvo sezónnych plodín, ktoré nám dávajú príležitosť vytvárať chutné dezerty plné teplých, hrejivých vôní. Medzi najobľúbenejšie jesenné ovocie nepochybne patria hrušky – sladké, šťavnaté a ideálne na pečenie. Ak ich skombinujete so škoricou a čokoládou, výsledkom je dezert, ktorý vás svojou vôňou a chuťou okamžite zahreje v sychravých dňoch. Pripravili sme pre vás recept na hruškový koláč s čokoládou a škoricou, ktorý sa stane vaším obľúbeným jesenným spoločníkom.

Prečítajte si: Recept: Slivkové ružičky z lístkového cesta podľa Kvety Horváthovej

Prečo milujeme hrušky v jesenných dezertoch?

Hrušky sú v pečení často prehliadané, no ponúkajú úžasnú sladkosť a jemnú textúru, ktorá sa výborne hodí do koláčov, zákuskov či muffinov. Ich prirodzená chuť sa krásne dopĺňa s teplými koreninami, ako sú škorica, klinčeky či muškátový oriešok. Navyše, sú ľahko dostupné a ich použitie v kuchyni je všestranné – dajú sa variť, piecť alebo konzumovať surové.

Čo robí hruškový koláč so škoricou a čokoládou takým výnimočným?

Kombinácia šťavnatých hrušiek, voňavej škorice a jemne horkej čokolády vytvára dokonalú harmóniu chutí. Škorica pridáva dezertu hrejivý nádych, zatiaľ čo čokoláda prinesie hĺbku a zmyselnosť. Tento koláč je nielen skvelý na jesenné popoludnia k šálke čaju alebo kávy, ale je aj veľmi jednoduchý na prípravu, takže ho môžete rýchlo pripraviť aj pre nečakaných hostí.

Recept na hruškový koláč s čokoládou a škoricou

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g masla (studené, nakrájané na kocky)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli

Na náplň:

  • 4–5 stredne veľkých hrušiek (zrelé, ale pevné)
  • 100 g kvalitnej horkej čokolády (nasekanej na malé kúsky alebo hotové čokoládové kúsky)
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 50 g trstinového cukru (môžete použiť viac alebo menej podľa sladkosti hrušiek)
  • 1 vanilkový struk alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
  • šťava z polovice citróna
  • 1 lyžička masla (na vymastenie formy)

Na polevu:

  • 100 g kvalitnej horkej čokolády (roztopenej)
  • 2 lyžice smotany na šľahanie

Odporúčame: Recept: Jednoduchá a lahodná smotanovo-hubová polievka

hruškový koláč
Depositphotos

Postup prípravy:

1. Príprava cesta:

  1. V miske zmiešajte múku, práškový cukor a štipku soli.
  2. Pridajte nakrájané studené maslo a pomocou prstov alebo kuchynského robota ho zapracujte do múky, až kým nevznikne drobivá zmes.
  3. Pridajte vajce a rýchlo vypracujte cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte lyžicu studenej vody. Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odležať v chladničke aspoň 30 minút.

2. Príprava hrušiek:

  1. Kým sa cesto chladí, pripravte si hrušky. Ošúpte ich, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké plátky.
  2. V miske zmiešajte hrušky s trstinovým cukrom, škoricou, vanilkou a citrónovou šťavou. Dobre premiešajte, aby sa všetky kúsky obalili v zmesi.

3. Predpečenie cesta:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3–4 mm a vyložte ním vymastenú formu na koláč (priemer cca 24 cm). Prebytočné okraje odstráňte.
  3. Na cesto položte papier na pečenie a zaťažte ho fazuľami alebo ryžou (aby cesto pri pečení nepraskalo a nezdvihlo sa).
  4. Pečte asi 10 minút, kým cesto nezačne jemne zlatnúť.

4. Dokončenie koláča:

  1. Po predpečení odstráňte papier na pečenie a fazuľu. Na cesto rozložte rovnomerne plátky hrušiek a posypte ich nasekanou čokoládou.
  2. Koláč vráťte do rúry a pečte ďalších 20–25 minút, kým hrušky nezmäknú a čokoláda sa neroztopí.

5. Čokoládová poleva:

  1. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Roztopte čokoládu nad vodným kúpeľom alebo v mikrovlnnej rúre a pridajte smotanu na šľahanie, aby bola poleva krémová.
  2. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a pred podávaním ho ozdobte čokoládovou polevou.

Tipy na vylepšenie:

  • Orechy: Do koláča môžete pridať posekané vlašské orechy alebo mandle, ktoré dodajú dezertu chrumkavosť.
  • Ďalšie korenie: Okrem škorice môžete pridať aj štipku muškátového orieška alebo klinčekov, aby ste vôňu ešte viac zvýraznili.
  • Šľahačka: Podávajte koláč s kopčekom domácej šľahačky alebo s vanilkovou zmrzlinou pre extra lahodný zážitok.

Neprehliadnite: Vyskúšaj halloweenske hadie tyčinky – dokonalý recept pre malých i veľkých

Ďalšie jesenné hruškové kombinácie

Ak sa vám tento recept zapáčil, môžete vyskúšať aj ďalšie chutné kombinácie, ktoré hrušky s čokoládou a škoricou ponúkajú.

1. Hruškový clafoutis s čokoládou

Clafoutis je jednoduchý francúzsky dezert podobný našej bublanine, ktorý sa tradične robí s čerešňami, no na jeseň môžete použiť hrušky. Stačí pripraviť jemné cesto, pridať plátky hrušiek a kúsky čokolády a všetko upiecť vo forme na koláč.

2. Hruškový crumble s orechmi a škoricou

Crumble je ďalší obľúbený dezert, ktorý kombinuje ovocie so sladkou chrumkavou drobenkou. Do náplne môžete pridať škoricu a nasekané orechy, a čokoládu pridať priamo do drobenky alebo roztopiť a preliať cez upečený dezert.

3. Hruškový chlebíček s kúskami čokolády

Ak máte radi rýchle koláče alebo chlebíčky, skúste hruškový chlebíček so škoricou a čokoládou. Je to jednoduchý recept, ktorý môžete piecť vo forme na biskupský chlebík. Hrušky dodajú vláčnosť, čokoláda a škorica skvele doplnia chuť.

Prečítajte si aj: RECEPT: Priprav si obľúbené a chutné Oreo cupcakes

Hruškový koláč s čokoládou a škoricou je dokonalým jesenným dezertom, ktorý spája v sebe všetko, čo máme na tomto ročnom období radi – bohaté, hrejivé chute a vône, ktoré nás zahrejú aj v chladnejších dňoch. Tento koláč je jednoduchý na prípravu, no zároveň vynikajúco chutí a skvele vyzerá. Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte ho už dnes!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE