STOP zmäknutým uhorkám. Takto predĺžite ich životnosť!

skladovanie uhoriek

Uhorky sú jednou z najobľúbenejších a najzdravších zelenín na svete. Ich svieža chuť a vysoký obsah vody ich robia ideálnym doplnkom do šalátov, sendvičov a rôznych jedál. Bohužiaľ, uhorky majú tendenciu rýchlo sa kaziť a stávať sa kašovitými, čo môže sklamať aj najväčších milovníkov tejto zeleniny. 

Pozrieme sa na to, prečo sa uhorky kazia, aké faktory ovplyvňujú ich čerstvosť, a na tipy, ako ich správne skladovať, aby ste si mohli dlhšie užívať ich čerstvosť a chrumkavosť.

Prečítajte si: Objavte tajomstvo skvelej marinády na kuracie mäso

Prečo sa uhorky kazia?

Uhorky obsahujú približne 95 % vody, čo znamená, že sú náchylné na dehydratáciu. Taktiež sú citlivé na podmienky, v ktorých sú skladované. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu spôsobiť, že uhorky sa rýchlo kazia:

  1. Nesprávne skladovanie: Ak sú uhorky uložené na nevhodnom mieste, môžu sa rýchlo pokaziť. Teplota a vlhkosť zohrávajú kľúčovú úlohu v ich trvanlivosti.
  2. Fyzické poškodenie: Uhorky sú veľmi krehké a môžu sa ľahko poškodiť pri manipulácii. Ak sú poškodené, rýchlo sa začnú kaziť.
  3. Expozícia etylénu: Uhorky sú citlivé na etylén, plynnú zlúčeninu uvoľňovanú niektorými druhmi ovocia (napríklad jablká a banány). Tento plyn môže urýchliť proces zhnitia uhorky.
  4. Vlhkosť a kondenzácia: Vlhkosť, ktorá sa hromadí v uzavretých nádobách, môže viesť k hnilobe. Ak sú uhorky v príliš vlhkom prostredí, môžu sa rýchlo pokaziť.

Odporúčame: Zahrejte sa netradične na jeseň s ľadovými kávami!

uhorky
Depositphotos

Tipy na udržanie čerstvosti uhorky

Tu je niekoľko praktických tipov, ktoré vám pomôžu predĺžiť čerstvosť a chrumkavosť uhorky:

Skladovanie uhoriek v chladničke

Uhorky by sa mali skladovať v chladničke, ideálne v spodnej časti, kde je teplota stabilnejšia. V optimálnych podmienkach by mali byť uchovávané pri teplote medzi 7 °C a 10 °C.

Uchovávajte uhorky v plastovom vrecku alebo nádobe. Ak používate plastové vrecko, uistite sa, že má niekoľko otvorov, aby sa zabezpečila cirkulácia vzduchu. Prílišná vlhkosť môže spôsobiť hnilobu.

Oplachovanie a sušenie uhoriek

Predtým, než uhorky uložíte do chladničky, opláchnite ich pod studenou vodou, aby ste odstránili nečistoty a baktérie. Po opláchnutí dôkladne osušte uhorky papierovou utierkou alebo kuchynskou utierkou. Vlhkosť spôsobuje hnitie, takže sa uistite, že sú úplne suché pred skladovaním.

Udržiavanie uhoriek v celku

Ak je to možné, uchovávajte uhorky v celku. Rezanie môže skrátiť ich životnosť, pretože rezané kusy rýchlo strácajú vlhkosť. Ak musíte uhorku nakrájať, snažte sa ju uskladniť v uzavretej nádobe s minimálnym množstvom vzduchu.

Oddelené skladovanie uhoriek

Skladujte uhorky oddelene od iného ovocia a zeleniny, ktoré produkujú etylén. Etylén urýchľuje proces dozrievania a hniloby, čo môže skrátiť životnosť uhorky. Dobrým pravidlom je, že uhorky by nemali byť uložené vedľa jabĺk, banánov alebo avokáda.

Neprehliadnite: Zdravé recepty na rýchly obed: 5 jednoduchých tipov!

Pridanie papierových utierok

Do vrecka alebo nádoby, kde skladujete uhorky, môžete pridať papierové utierky. Tieto utierky pomôžu absorbovať prebytočnú vlhkosť a udržať uhorky čerstvé dlhšie.

Zvážte marinovanie alebo nakladanie uhoriek

Ak sa blíži čas, kedy sa uhorky začnú kaziť, zvážte ich nakladanie alebo marinovanie. Týmto spôsobom môžete predĺžiť ich životnosť a zároveň získať chutný doplnok k jedlám. Nakladané uhorky sú skvelou prílohou k mnohým jedlám a môžete ich využiť aj pri príprave sendvičov alebo šalátov.

Sledujte čerstvosť uhoriek pri nákupe

Pri nákupe sa uistite, že vyberáte čerstvé a pevné uhorky. Hľadajte uhorky, ktoré nemajú viditeľné poškodenia, ako sú praskliny, mäkké miesta alebo známky hniloby. Kvalitné uhorky majú lesklý povrch a sú tvrdé na dotyk.

Používajte uhorky pravidelne

Uhorky by sa mali konzumovať v rámci niekoľkých dní od nákupu. Ak sa chystáte udržať ich dlhšie, uistite sa, že plánujete jedlá, v ktorých ich použijete. Čím skôr ich skonzumujete, tým menej pravdepodobné je, že sa pokazia.

Zbavte sa starých uhoriek

Ak si všimnete, že sa uhorky začínajú kaziť, odstráňte ich z chladničky. Pokiaľ sú umiestnené vedľa čerstvých, môžu urýchliť proces zhnitia ostatných.

Prečítajte si aj: Najlepšie recepty na zdravé raňajky: Naštartujte svoj deň tým najlepším spôsobom!

Uhorky sú chutnou a zdravou súčasťou mnohých jedál, ale ich čerstvosť je kľúčová pre udržanie ich chuti a textúry. Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov a techník na skladovanie môžete výrazne predĺžiť ich životnosť a ušetriť peniaze, ktoré by ste inak vyhodili. S trochou pozornosti a starostlivosti si môžete užívať čerstvé a chrumkavé uhorky po dlhšiu dobu, čo prispeje k vašej finančnej pohode a zníži plytvaniu potravinami. Urobte z čerstvých uhoriek súčasť svojej kuchyne a tešte sa na ich sviežosť a chuť v rôznych jedlách!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE