Na Sviatok všetkých svätých, známy aj ako Dušičky, sa tradične spomína na našich blízkych a pripravujú sa špeciálne jedlá a sladkosti, ktoré sa často spájajú s týmto sviatkom. Na Slovensku máme bohaté tradície spojené s prípravou jedál na počesť zosnulých. Tento článok vám prináša výber tradičných, ale aj moderných verzií sladkostí, ktoré sú ideálne na túto príležitosť.
1. Tradičné slovenské dušičkové pečivo
Toto pečivo patrí medzi najznámejšie sladkosti na sviatok Všetkých svätých. Pečie sa z jednoduchých ingrediencií, ale vyniká jemnou chuťou a príjemnou vôňou.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 250 g masla
- 3 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- strúhaná kôra z 1 citróna
- štipka soli
Postup prípravy:
- Zmiešajte múku, cukor, maslo, žĺtky, vanilkový cukor a štipku soli. Pridajte citrónovú kôru pre jemnú citrusovú chuť.
- Vypracujte cesto, zabaľte do fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
- Vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 5 mm a vykrajujte tvary, ktoré vám pripomínajú sviatočnú atmosféru.
- Pečte pri 180 °C približne 10-12 minút, kým okraje jemne nezozlatnú.
Tip redakcie: Posypte pečivo práškovým cukrom alebo polejte čokoládovou polevou. Tradičné Dušičkové pečivo je ideálne na spoločné rodinné chvíle počas sviatku.
Depositphotos2. Dušičkové kostičky
V Rakúsku je bežné pripravovať na Dušičky tzv. "kostičky" – sušienky, ktoré symbolizujú pripomenutie tých, ktorí už nie sú medzi nami. Ich mierne sladká chuť a jemná textúra sú ideálne k sviatočnej atmosfére.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 150 g masla
- 1 vajce
- 50 g jemne nasekaných orechov (vlašské alebo lieskové)
- 1 lyžička škorice
Postup prípravy:
- Vymiešajte maslo s cukrom do nadýchanej peny. Pridajte vajce a miešajte, kým sa dobre nespojí.
- Prisypte múku, orechy a škoricu a vytvorte jemné cesto.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku 3-4 mm, vykrajujte malé obdĺžniky alebo kocky.
- Pečte pri 180 °C asi 10-12 minút.
Tip redakcie: Pre ozvláštnenie môžete polovicu sušienok namočiť do roztopenej čokolády a posypať kokosom.
3. Moderný Pumpkin Spice Cheesecake
Pre tých, ktorí chcú niečo nové a svieže, je tu moderný variant sviatočného dezertu – cheesecake s príchuťou tekvicového korenia. Tento dezert prináša chuť jesene a je skvelým zakončením sviatočného menu.
Ingrediencie:
- 200 g sušienok (napríklad maslových)
- 80 g roztopeného masla
- 500 g krémového syra (napríklad Philadelphia)
- 200 g tekvicového pyré
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička tekvicového korenia (škorica, klinčeky, muškátový orech, zázvor)
- štipka soli
Postup prípravy:
- Sušienky rozdrvte a zmiešajte s maslom. Zmes vtlačte do formy na cheesecake a dajte do chladničky.
- Krémový syr vyšľahajte s cukrom a tekvicovým pyré dohladka. Pridajte vajcia, korenie a štipku soli.
- Nalejte zmes na sušienkový základ a pečte pri 160 °C asi 50-60 minút, kým stred nebude jemne trasľavý.
- Cheesecake nechajte vychladnúť a následne ho dajte do chladničky na aspoň 3 hodiny.
Tip redakcie: Podávajte s jemne osladenou šľahačkou a posypte škoricou.
Depositphotos4. Francúzske Pains Perdus (stratené chlebíky)
Tento dezert, známy aj ako francúzsky toast, je skvelý spôsob, ako zužitkovať starší chlieb a zároveň si vychutnať sviatočnú atmosféru. Sladké, jemné a príjemne voňavé chlebíky sú ideálne na raňajky alebo ako dezert po večeri.
Ingrediencie:
- 4 krajce staršieho chleba alebo bagety
- 2 vajcia
- 200 ml mlieka
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- maslo na opekanie
Postup prípravy:
- Vajcia, mlieko, škoricu, cukor a vanilkový extrakt vyšľahajte dohladka.
- Chlieb ponorte do tejto zmesi z oboch strán a nechajte ho nasiaknuť.
- Na panvici rozohrejte maslo a opečte chlieb z oboch strán do zlatista.
- Podávajte posypané práškovým cukrom a čerstvým ovocím alebo preliate javorovým sirupom.
Tip redakcie: Tento dezert si môžete prispôsobiť pridaním orechov, medu alebo dokonca čokoládovej polevy.
5. Karamelové jablká s orechami
Jablká na špajli obalené karamelom a orechmi sú ideálnym sviatočným dezertom, ktorý je jednoduchý a pôsobivý. Tento dezert je populárny na jeseň a pridá sviatočný nádych každej oslave.
Ingrediencie:
- 4 veľké jablká
- 200 g karameliek alebo karamelového cukru
- 50 ml smotany na varenie
- 100 g drvených orechov (napríklad pekanové, vlašské)
- drevené špajle
Postup:
- Jablká umyte, osušte a napichnite na špajle.
- V hrnci rozohrejte karamelky so smotanou, kým nevznikne hladká hmota.
- Jablká obaľujte v karamele, následne ich rýchlo obaľte v orechoch a nechajte stuhnúť na plechu s papierom na pečenie.
Tip redakcie: Pre ešte pestrejší vzhľad môžete orechy nahradiť strúhaným kokosom alebo farebnými posýpkami.
Tieto recepty na sviatok Všetkých svätých vám pomôžu pripraviť jedlá, ktoré si môžete vychutnať s rodinou, pri spomienke na vašich blízkych. Či už sa rozhodnete pre tradičné pečivo alebo vyskúšate moderné dezerty ako cheesecake, tieto sladkosti dodajú vášmu sviatočnému stolu výnimočnú atmosféru. Pripravte ich s láskou a nechajte sa inšpirovať týmto krásnym sviatkom, ktorý nám pripomína dôležitosť rodiny a spomienok.