Tradičné aj moderné sladkosti na Sviatok všetkých svätých: 5 skvelých receptov na Dušičky!

tradičné recepty Dušičky

Na Sviatok všetkých svätých, známy aj ako Dušičky, sa tradične spomína na našich blízkych a pripravujú sa špeciálne jedlá a sladkosti, ktoré sa často spájajú s týmto sviatkom. Na Slovensku máme bohaté tradície spojené s prípravou jedál na počesť zosnulých. Tento článok vám prináša výber tradičných, ale aj moderných verzií sladkostí, ktoré sú ideálne na túto príležitosť.

Prečítajte si: Jesenné recepty s tekvicou, jablkami a hruškami: Tipy na varenie zo sezónnych surovín

1. Tradičné slovenské dušičkové pečivo

Toto pečivo patrí medzi najznámejšie sladkosti na sviatok Všetkých svätých. Pečie sa z jednoduchých ingrediencií, ale vyniká jemnou chuťou a príjemnou vôňou.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 3 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • strúhaná kôra z 1 citróna
  • štipka soli

Postup prípravy:

  1. Zmiešajte múku, cukor, maslo, žĺtky, vanilkový cukor a štipku soli. Pridajte citrónovú kôru pre jemnú citrusovú chuť.
  2. Vypracujte cesto, zabaľte do fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
  3. Vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 5 mm a vykrajujte tvary, ktoré vám pripomínajú sviatočnú atmosféru.
  4. Pečte pri 180 °C približne 10-12 minút, kým okraje jemne nezozlatnú.

Tip redakcie: Posypte pečivo práškovým cukrom alebo polejte čokoládovou polevou. Tradičné Dušičkové pečivo je ideálne na spoločné rodinné chvíle počas sviatku.

Odporúčame: Hruškový koláč s čokoládou a škoricou: Dokonalý jesenný dezert

tradičné a moderné sladkosti
Depositphotos

2. Dušičkové kostičky

V Rakúsku je bežné pripravovať na Dušičky tzv. "kostičky" – sušienky, ktoré symbolizujú pripomenutie tých, ktorí už nie sú medzi nami. Ich mierne sladká chuť a jemná textúra sú ideálne k sviatočnej atmosfére.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • 50 g jemne nasekaných orechov (vlašské alebo lieskové)
  • 1 lyžička škorice

Postup prípravy:

  1. Vymiešajte maslo s cukrom do nadýchanej peny. Pridajte vajce a miešajte, kým sa dobre nespojí.
  2. Prisypte múku, orechy a škoricu a vytvorte jemné cesto.
  3. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 3-4 mm, vykrajujte malé obdĺžniky alebo kocky.
  4. Pečte pri 180 °C asi 10-12 minút.

Tip redakcie: Pre ozvláštnenie môžete polovicu sušienok namočiť do roztopenej čokolády a posypať kokosom.

Prečítajte si aj: Recepty s pečenými gaštanmi: Gaštany 5-krát inak

3. Moderný Pumpkin Spice Cheesecake

Pre tých, ktorí chcú niečo nové a svieže, je tu moderný variant sviatočného dezertu – cheesecake s príchuťou tekvicového korenia. Tento dezert prináša chuť jesene a je skvelým zakončením sviatočného menu.

Ingrediencie:

  • 200 g sušienok (napríklad maslových)
  • 80 g roztopeného masla
  • 500 g krémového syra (napríklad Philadelphia)
  • 200 g tekvicového pyré
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička tekvicového korenia (škorica, klinčeky, muškátový orech, zázvor)
  • štipka soli

Postup prípravy:

  1. Sušienky rozdrvte a zmiešajte s maslom. Zmes vtlačte do formy na cheesecake a dajte do chladničky.
  2. Krémový syr vyšľahajte s cukrom a tekvicovým pyré dohladka. Pridajte vajcia, korenie a štipku soli.
  3. Nalejte zmes na sušienkový základ a pečte pri 160 °C asi 50-60 minút, kým stred nebude jemne trasľavý.
  4. Cheesecake nechajte vychladnúť a následne ho dajte do chladničky na aspoň 3 hodiny.

Tip redakcie: Podávajte s jemne osladenou šľahačkou a posypte škoricou.

Odporúčame aj: Najlepšie recepty na zdravé raňajky: Naštartujte svoj deň tým najlepším spôsobom!

pečenie na dušičky
Depositphotos

4. Francúzske Pains Perdus (stratené chlebíky)

Tento dezert, známy aj ako francúzsky toast, je skvelý spôsob, ako zužitkovať starší chlieb a zároveň si vychutnať sviatočnú atmosféru. Sladké, jemné a príjemne voňavé chlebíky sú ideálne na raňajky alebo ako dezert po večeri.

Ingrediencie:

  • 4 krajce staršieho chleba alebo bagety
  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • maslo na opekanie

Postup prípravy:

  1. Vajcia, mlieko, škoricu, cukor a vanilkový extrakt vyšľahajte dohladka.
  2. Chlieb ponorte do tejto zmesi z oboch strán a nechajte ho nasiaknuť.
  3. Na panvici rozohrejte maslo a opečte chlieb z oboch strán do zlatista.
  4. Podávajte posypané práškovým cukrom a čerstvým ovocím alebo preliate javorovým sirupom.

Tip redakcie: Tento dezert si môžete prispôsobiť pridaním orechov, medu alebo dokonca čokoládovej polevy.

Prečítajte si aj: Máte radi osviežujúce chute? Pripravte si citrónové palacinky!

5. Karamelové jablká s orechami

Jablká na špajli obalené karamelom a orechmi sú ideálnym sviatočným dezertom, ktorý je jednoduchý a pôsobivý. Tento dezert je populárny na jeseň a pridá sviatočný nádych každej oslave.

Ingrediencie:

  • 4 veľké jablká
  • 200 g karameliek alebo karamelového cukru
  • 50 ml smotany na varenie
  • 100 g drvených orechov (napríklad pekanové, vlašské)
  • drevené špajle

Postup:

  1. Jablká umyte, osušte a napichnite na špajle.
  2. V hrnci rozohrejte karamelky so smotanou, kým nevznikne hladká hmota.
  3. Jablká obaľujte v karamele, následne ich rýchlo obaľte v orechoch a nechajte stuhnúť na plechu s papierom na pečenie.

Tip redakcie: Pre ešte pestrejší vzhľad môžete orechy nahradiť strúhaným kokosom alebo farebnými posýpkami.

Tieto recepty na sviatok Všetkých svätých vám pomôžu pripraviť jedlá, ktoré si môžete vychutnať s rodinou, pri spomienke na vašich blízkych. Či už sa rozhodnete pre tradičné pečivo alebo vyskúšate moderné dezerty ako cheesecake, tieto sladkosti dodajú vášmu sviatočnému stolu výnimočnú atmosféru. Pripravte ich s láskou a nechajte sa inšpirovať týmto krásnym sviatkom, ktorý nám pripomína dôležitosť rodiny a spomienok.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE