Na Sviatok všetkých svätých, známy aj ako Dušičky, sa tradične spomína na našich blízkych a pripravujú sa špeciálne jedlá a sladkosti, ktoré sa často spájajú s týmto sviatkom. Na Slovensku máme bohaté tradície spojené s prípravou jedál na počesť zosnulých. Tento článok vám prináša výber tradičných, ale aj moderných verzií sladkostí, ktoré sú ideálne na túto príležitosť.
Prečítajte si: Jesenné recepty s tekvicou, jablkami a hruškami: Tipy na varenie zo sezónnych surovín
1. Tradičné slovenské dušičkové pečivo
Toto pečivo patrí medzi najznámejšie sladkosti na sviatok Všetkých svätých. Pečie sa z jednoduchých ingrediencií, ale vyniká jemnou chuťou a príjemnou vôňou.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 250 g masla
- 3 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- strúhaná kôra z 1 citróna
- štipka soli
Postup prípravy:
- Zmiešajte múku, cukor, maslo, žĺtky, vanilkový cukor a štipku soli. Pridajte citrónovú kôru pre jemnú citrusovú chuť.
- Vypracujte cesto, zabaľte do fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
- Vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 5 mm a vykrajujte tvary, ktoré vám pripomínajú sviatočnú atmosféru.
- Pečte pri 180 °C približne 10-12 minút, kým okraje jemne nezozlatnú.
Tip redakcie: Posypte pečivo práškovým cukrom alebo polejte čokoládovou polevou. Tradičné Dušičkové pečivo je ideálne na spoločné rodinné chvíle počas sviatku.
Odporúčame: Hruškový koláč s čokoládou a škoricou: Dokonalý jesenný dezert
Depositphotos2. Dušičkové kostičky
V Rakúsku je bežné pripravovať na Dušičky tzv. "kostičky" – sušienky, ktoré symbolizujú pripomenutie tých, ktorí už nie sú medzi nami. Ich mierne sladká chuť a jemná textúra sú ideálne k sviatočnej atmosfére.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 150 g masla
- 1 vajce
- 50 g jemne nasekaných orechov (vlašské alebo lieskové)
- 1 lyžička škorice
Postup prípravy:
- Vymiešajte maslo s cukrom do nadýchanej peny. Pridajte vajce a miešajte, kým sa dobre nespojí.
- Prisypte múku, orechy a škoricu a vytvorte jemné cesto.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku 3-4 mm, vykrajujte malé obdĺžniky alebo kocky.
- Pečte pri 180 °C asi 10-12 minút.
Tip redakcie: Pre ozvláštnenie môžete polovicu sušienok namočiť do roztopenej čokolády a posypať kokosom.
Prečítajte si aj: Recepty s pečenými gaštanmi: Gaštany 5-krát inak
3. Moderný Pumpkin Spice Cheesecake
Pre tých, ktorí chcú niečo nové a svieže, je tu moderný variant sviatočného dezertu – cheesecake s príchuťou tekvicového korenia. Tento dezert prináša chuť jesene a je skvelým zakončením sviatočného menu.
Ingrediencie:
- 200 g sušienok (napríklad maslových)
- 80 g roztopeného masla
- 500 g krémového syra (napríklad Philadelphia)
- 200 g tekvicového pyré
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička tekvicového korenia (škorica, klinčeky, muškátový orech, zázvor)
- štipka soli
Postup prípravy:
- Sušienky rozdrvte a zmiešajte s maslom. Zmes vtlačte do formy na cheesecake a dajte do chladničky.
- Krémový syr vyšľahajte s cukrom a tekvicovým pyré dohladka. Pridajte vajcia, korenie a štipku soli.
- Nalejte zmes na sušienkový základ a pečte pri 160 °C asi 50-60 minút, kým stred nebude jemne trasľavý.
- Cheesecake nechajte vychladnúť a následne ho dajte do chladničky na aspoň 3 hodiny.
Tip redakcie: Podávajte s jemne osladenou šľahačkou a posypte škoricou.
Odporúčame aj: Najlepšie recepty na zdravé raňajky: Naštartujte svoj deň tým najlepším spôsobom!
Depositphotos4. Francúzske Pains Perdus (stratené chlebíky)
Tento dezert, známy aj ako francúzsky toast, je skvelý spôsob, ako zužitkovať starší chlieb a zároveň si vychutnať sviatočnú atmosféru. Sladké, jemné a príjemne voňavé chlebíky sú ideálne na raňajky alebo ako dezert po večeri.
Ingrediencie:
- 4 krajce staršieho chleba alebo bagety
- 2 vajcia
- 200 ml mlieka
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- maslo na opekanie
Postup prípravy:
- Vajcia, mlieko, škoricu, cukor a vanilkový extrakt vyšľahajte dohladka.
- Chlieb ponorte do tejto zmesi z oboch strán a nechajte ho nasiaknuť.
- Na panvici rozohrejte maslo a opečte chlieb z oboch strán do zlatista.
- Podávajte posypané práškovým cukrom a čerstvým ovocím alebo preliate javorovým sirupom.
Tip redakcie: Tento dezert si môžete prispôsobiť pridaním orechov, medu alebo dokonca čokoládovej polevy.
Prečítajte si aj: Máte radi osviežujúce chute? Pripravte si citrónové palacinky!
5. Karamelové jablká s orechami
Jablká na špajli obalené karamelom a orechmi sú ideálnym sviatočným dezertom, ktorý je jednoduchý a pôsobivý. Tento dezert je populárny na jeseň a pridá sviatočný nádych každej oslave.
Ingrediencie:
- 4 veľké jablká
- 200 g karameliek alebo karamelového cukru
- 50 ml smotany na varenie
- 100 g drvených orechov (napríklad pekanové, vlašské)
- drevené špajle
Postup:
- Jablká umyte, osušte a napichnite na špajle.
- V hrnci rozohrejte karamelky so smotanou, kým nevznikne hladká hmota.
- Jablká obaľujte v karamele, následne ich rýchlo obaľte v orechoch a nechajte stuhnúť na plechu s papierom na pečenie.
Tip redakcie: Pre ešte pestrejší vzhľad môžete orechy nahradiť strúhaným kokosom alebo farebnými posýpkami.
Tieto recepty na sviatok Všetkých svätých vám pomôžu pripraviť jedlá, ktoré si môžete vychutnať s rodinou, pri spomienke na vašich blízkych. Či už sa rozhodnete pre tradičné pečivo alebo vyskúšate moderné dezerty ako cheesecake, tieto sladkosti dodajú vášmu sviatočnému stolu výnimočnú atmosféru. Pripravte ich s láskou a nechajte sa inšpirovať týmto krásnym sviatkom, ktorý nám pripomína dôležitosť rodiny a spomienok.