Máte radi osviežujúce chute? Pripravte si citrónové palacinky!

citrónové palacinky

Citrón je jednou z najosviežujúcejších prísad v kuchyni, ktorá dokáže jedlám dodať výnimočnú chuť a vôňu. Ak máte radi palacinky a chceli by ste skúsiť opäť niečo nové, citrónové palacinky určite musíte ochutnať. Či už ich chcete podávať na raňajky, ako dezert alebo ľahkú večeru, citrón dodá vašim palacinkám sviežosť, ktorú si zamilujete. Pripravte si citrónové palacinky podľa gusta.

Klasické citrónové palacinky s cukrom

Toto je jednoduchá a rýchla verzia citrónových palaciniek, ktorá sa hodí najmä na raňajky alebo ako rýchly dezert

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 100 ml vody (jemne perlivej pre nadýchanejšie palacinky)
  • štipka soli
  • 1 lyžica citrónovej kôry (z bio citróna)
  • šťava z 1 citróna
  • cukor na posypanie (kryštálový alebo práškový)
  • maslo na opekanie

Postup: Zmiešajte múku so štipkou soli a postupne pridávajte mlieko, vajcia a perlivú vodu, kým nevytvoríte hladké cesto. Do cesta pridajte nastrúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu, aby cesto získalo osviežujúcu chuť. Na panvici roztopte kúsok masla a na strednom ohni opečte tenké palacinky.

Hotové palacinky posypte cukrom a pokvapkajte citrónovou šťavou, aby ste dosiahli rovnováhu sladkosti a kyslosti. 

Odporúčame: STOP zmäknutým uhorkám. Takto predĺžite ich životnosť!

Nadýchané citrónovo-tvarohové palacinky

Ak máte radi tvaroh a chceli by ste si pripraviť niečo sýtejšie, citrónovo-tvarohové palacinky sú skvelou voľbou. Ich nadýchaná textúra a jemne kyslá chuť tvarohu perfektne ladí s citrónom. 

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • 100 g tvarohu (jemného)
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • šťava z 1 citróna
  • 1 lyžica práškového cukru
  • štipka soli
  • maslo na opekanie

Postup: Vymiešajte vajcia, mlieko a tvaroh do hladkej konzistencie. Pridajte múku, cukor, citrónovú kôru a štipku soli. Cesto dobre premiešajte. Na panvici roztopte kúsok masla a smažte menšie, ale hrubšie palacinky na strednom ohni. Podávajte s medom, citrónovou šťavou alebo čerstvými bobuľovitými plodmi. Tento typ palaciniek je výborný aj na raňajky.

Odporúčame: Lahodné cviklové rizoto 5-krát inak – to musíš ochutnať!

chutné citrónové palacinky
instagram.com/vickycakespancakemix

Citrónové palacinky s makom

Citrón a mak je osvedčená kombinácia. Prečo ju neskúsiť aj v palacinkách? Budú vyzerať nádherne.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 1 lyžica maku
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • šťava z 1 citróna
  • 2 lyžice práškového cukru
  • štipka soli
  • maslo na opekanie

Postup: Zmiešajte múku, mak, cukor a štipku soli. Postupne pridávajte vajcia, mlieko, citrónovú šťavu a kôru. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Na panvici roztopte maslo a smažte palacinky na strednom ohni. Podávajte s jogurtom alebo kyslou smotanou a ozdobte strúhanou citrónovou kôrou. Môžete ich tiež posypať práškovým cukrom.

Bezlepkové citrónové palacinky

Ak sa vyhýbate lepku, môžete si pripraviť aj bezlepkovú verziu citrónových palaciniek. Stačí vymeniť klasickú múku za bezlepkovú alebo za mandľovú múku, ktorá dodá palacinkám jemnú orieškovú príchuť.

Ingrediencie:

  • 100 g mandľovej múky (alebo bezlepkovej múky)
  • 2 vajcia
  • 200 ml mandľového mlieka (alebo iného rastlinného)
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • šťava z 1 citróna
  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
  • štipka soli
  • kokosový olej na opekanie

Postup: Zmiešajte vajcia, mandľové mlieko, citrónovú šťavu a med. Pridajte mandľovú múku a citrónovú kôru, premiešajte cesto. Na panvici zohrejte kokosový olej a smažte malé palacinky na strednom ohni, kým nebudú zlatisté. Podávajte s čerstvým ovocím, jogurtom alebo pokvapkané medom.

Odporúčame: Odhaľte kuchárske tajomstvo: Prečo sa vám odlupuje obal z rezňa?

Citrónové palacinky s lemon curd

Lemon curd je tradičný citrónový krém, ktorý dodá vašim palacinkám intenzívnu citrónovú chuť. Ak máte chuť na niečo extra, tento variant vás zaujme. 

Ingrediencie na palacinky:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • štipka soli
  • maslo na opekanie

Ingrediencie na lemon curd:

  • 3 vajcia
  • 150 g cukru
  • šťava z 2 citrónov
  • 80 g masla
  • 1 lyžica citrónovej kôry

Postup: Pripravte klasické palacinky z uvedených ingrediencií. Na lemon curd v hrnci vyšľahajte vajcia s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou. Zahrievajte na strednom ohni, kým zmes nezhustne. Potom pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí. Lemon curd natrite na palacinky a zrolujte ich. Podávajte s čerstvými plodmi alebo šľahačkou.

Každá verzia palaciniek vám ponúkne sviežu, mierne kyslú chuť, ktorá sa dokonale hodí k sladkému cestu. Skúste niektorý z týchto receptov a vyšperkujte svoje obľúbené palacinky do dokonalosti. Palacinky každý týždeň? Prečo nie? Receptov máte teraz dostatok.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/countysupplies, instagram.com/my.kitchenmoments

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE