Jeseň je obdobím, keď sa príroda mení a prináša nám bohatú úrodu sezónnych plodín, ktoré sú ideálne na varenie a pečenie. Tekvice, jablká, hrušky a ďalšie jesenné poklady nielen obohatia naše jedlá, ale aj posilnia zdravie. Tieto sezónne suroviny sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, čo ich robí neoceniteľnými pre naše zdravie počas chladnejších mesiacov.
Ak hľadáte inšpiráciu na jesenné recepty, tu sú niektoré tipy, ako využiť tieto suroviny a vytvoriť lahodné jedlá, ktoré zahrejú a potešia.
Prečítajte si: Bedle na tanieri: Rôzne spôsoby prípravy a zaujímavé fakty o tejto chutnej hube
Tekvica – kráľovná jesene
Tekvica je nielen dekoratívnym symbolom jesene, ale aj výživnou surovinou, ktorá ponúka nekonečné možnosti v kuchyni. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínu A, a beta-karoténu, čo podporuje imunitu.
1. Krémová tekvicová polievka
Tekvicová polievka je základom jesenného menu. Je jednoduchá, chutná a plná výživy.
- Ingrediencie: tekvica (napríklad hokkaido), cibuľa, cesnak, zemiaky, zeleninový vývar, smotana.
- Postup: Tekvicu ošúpte, nakrájajte a uvarte spolu s cibuľou a cesnakom v zeleninovom vývare. Keď je mäkká, všetko rozmixujte na krémovú konzistenciu a pridajte smotanu. Dochutíte soľou, korením a prípadne štipkou muškátového orieška.
2. Pečená tekvica s medom a škoricou
Pečená tekvica je skvelým zdravým snackom alebo prílohou k jedlám.
- Ingrediencie: tekvica, med, škorica, olivový olej.
- Postup: Nakrájajte tekvicu na plátky, pokvapkajte olivovým olejom, polejte medom a posypte škoricou. Pečte pri 200 °C asi 20 minút, kým nebude mäkká a zlatohnedá.
Odporúčame: Zdravé recepty na rýchly obed: 5 jednoduchých tipov!
DepositphotosJablká – sladká chuť jesene
Jablká sú skvelým zdrojom vlákniny a vitamínu C. Môžete ich použiť nielen do dezertov, ale aj do hlavných jedál.
3. Jablkový koláč s mrveničkou
Klasický jablkový koláč s mrveničkou (crumble) je jedným z najjednoduchších dezertov, no jeho chuť je nezameniteľná.
- Ingrediencie: jablká, cukor, škorica, múka, maslo.
- Postup: Jablká olúpte, nakrájajte a zmiešajte s cukrom a škoricou. Nasypte ich do formy a na vrch pridajte mrveničku z múky, cukru a masla. Pečte pri 180 °C, kým nebude povrch zlatistý.
4. Pečené jablká plnené orechmi a medom
Pečené jablká sú jednoduchým, no lahodným dezertom, ktorý si zamilujete.
- Ingrediencie: jablká, vlašské orechy, med, škorica.
- Postup: Jablká vydlabte, naplňte zmesou orechov, medu a škorice. Pečte pri 180 °C asi 25 minút, kým sa jablká nestanú mäkkými.
Hrušky – elegancia jesenného stola
Hrušky sú šťavnaté, sladké a bohaté na vitamín C. Ich jemná chuť sa perfektne hodí do sladkých aj slaných jedál.
5. Hruškový šalát s rukolou a vlašskými orechmi
Hrušky môžete pridať aj do šalátov a vytvoriť tak osviežujúci jesenný pokrm.
- Ingrediencie: hrušky, rukola, vlašské orechy, kozí syr, medovo-horčicový dresing.
- Postup: Nakrájajte hrušky na tenké plátky a premiešajte ich s rukolou a vlašskými orechmi. Na vrch nastrúhajte kozí syr a prelejte medovo-horčicovým dresingom.
Neprehliadnite: Recepty s pečenými gaštanmi: Gaštany 5-krát inak
Depositphotos6. Hruškový koláč s mandľami
Hrušky a mandle spolu tvoria dokonalú kombináciu do jemného, šťavnatého koláča.
- Ingrediencie: hrušky, mandľová múka, vajcia, maslo, cukor.
- Postup: Hrušky nakrájajte na tenké plátky a položte na cesto zmiešané z mandľovej múky, vajec a masla. Pečte pri 180 °C asi 30 minút, kým koláč nebude zlatistý.
Prečítajte si aj: Zachovajte čerstvosť húb až na 12 mesiacov: Účinné triky na mrazenie, sušenie a iné spôsoby
Jesenné kombinácie pre teplo domova
Jesenné recepty s tekvicou, jablkami a hruškami dokážu zahriať telo i dušu. Tieto sezónne suroviny môžete ľubovoľne kombinovať a experimentovať s ich chuťami v sladkých aj slaných pokrmoch. Nezabudnite ich zaradiť do svojho jedálnička – prinesú vám nielen lahodné jedlá, ale aj zdravé a výživné ingrediencie na posilnenie imunity počas chladných dní.