Recepty s pečenými gaštanmi: Gaštany 5-krát inak

pečené gaštany recepty

Pečené gaštany patria medzi tradičné jesenné pochúťky, ktoré nás lákajú svojou sladkastou chuťou a vôňou. Okrem toho sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Ak vás zaujíma, ako si môžete túto obľúbenú pochúťku pripraviť a aké ďalšie recepty môžete vyskúšať, prinášame vám tipy, ako spracovať gaštany 5-krát inak!

Kedy a ako sa zbierajú gaštany?

Zber jedlých gaštanov prebieha na jeseň, najčastejšie od septembra do novembra, keď plody prirodzene padajú zo stromov. Najlepšie je zbierať gaštany v suchom počasí, keď ich obal – pichľavá kapsula – už praskne a odhalí hladký hnedý plod. Pri zbere si dávajte pozor na ich čerstvosť – gaštany by mali byť pevné, lesklé a nemali by mať žiadne mäkké miesta.

Gaštany obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, a preto sa ich oplatí zaradiť do stravy. Na rozdiel od väčšiny orechov, gaštany obsahujú vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém, zlepšuje hojenie rán a pomáha pri vstrebávaní železa. Sú bohaté na vitamíny B1, B2, B6 a kyselinu listovú, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie nervového systému, metabolizmus a tvorbu červených krviniek.

Ako správne skladovať gaštany?

Čerstvé gaštany majú relatívne krátku trvanlivosť, preto je dôležité ich správne skladovať. Ak ich nechcete ihneď spracovať, uložte ich do chladničky, kde vydržia približne 2 až 3 týždne. Gaštany by mali čakať na svoju chvíľu v papierovom vrecku alebo perforovanom obale, aby mohli dýchať. Ak ich chcete dlhšie skladovať, môžete ich zamraziť – najlepšie už olúpané a mierne predvarené. Zamrazené gaštany vydržia až 6 mesiacov.

Spôsoby tepelnej úpravy gaštanov

Jedlé gaštany sa môžu pripravovať rôznymi spôsobmi: pečením, varením, grilovaním alebo dokonca sušením. Najznámejšie sú však pečené gaštany, ktoré si viete jednoducho pripraviť doma v rúre. Pred pečením je potrebné narezať vrchnú šupku do kríža, aby sa gaštany pri tepelnej úprave nepopraskali a ľahšie sa lúskali. Pečte ich na 200 °C približne 20-25 minút, kým šupka nezhnedne a nezačne praskať.

Okrem pečenia môžete gaštany aj uvariť. V takom prípade stačí gaštany narezať, vložiť do vriacej vody a variť ich 15-20 minút, kým nezmäknú. 

Odporúčame: Ako pripraviť najlepšie palacinky? Vyberať môžete z rôznych chutných druhov!

recepty s gaštanmi
Depositphotos

Recepty s gaštanmi: 5 chutných inšpirácií

1. Klasické pečené gaštany

Najjednoduchšia a najobľúbenejšia pochúťka z gaštanov. Postup je jednoduchý – ako sme už spomenuli, stačí gaštany narezať, vložiť do rúry a piecť približne 20-25 minút. Podávajte ich ešte teplé, olúpané a posypané štipkou soli. Ideálny jesenný snack k poháriku vína či pochúťka, keď príde návšteva.

2. Gaštanová polievka

Táto lahodná krémová polievka vám spríjemní a prevonia jeseň. Na prípravu potrebujete pečené alebo varené gaštany, ktoré rozmixujete spolu s vývarom, cibuľou a smotanou. Pridajte korenie podľa chuti – napríklad tymian, muškátový oriešok a trochu soli. Podávajte s chrumkavým chlebom a ozdobte kvapkou olivového oleja alebo opečenými kúskami slaniny.

Ingrediencie:

  • 200 g gaštanov (pečených alebo varených)
  • 1 cibuľa
  • 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • tymian, muškátový oriešok, soľ a korenie

3. Gaštanové pyré

Gaštanové pyré je základom pre množstvo dezertov, ale môže slúžiť aj ako príloha k mäsovým jedlám. Gaštany uvaríte, olúpete a rozmixujete ich s trochou smotany, masla a cukru (v prípade sladkej verzie). Výsledné pyré je výborné s krémom, šľahačkou alebo ovocím, ale aj ako príloha k pečenému mäsu alebo zverine. Pyré z gaštanov je vhodné aj do plniek k mäsu.

Ingrediencie na sladké pyré:

  • 300 g gaštanov (varené)
  • 100 ml smotany
  • 50 g masla
  • 2 PL práškového cukru

4. Gaštanová náplň do koláčov

Gaštany môžete využiť ako plnku do koláčov alebo zákuskov. Môžete ich zmiešať s ricottou, mascarpone alebo tvarohom a pridať med alebo javorový sirup. Takúto náplň môžete použiť do palaciniek, štrúdle alebo do obľúbených koláčikov.

Ingrediencie:

  • 200 g gaštanov (pečené)
  • 250 g mascarpone alebo tvarohu
  • 2 PL medu alebo javorového sirupu
  • vanilkový extrakt (voliteľné)

Odporúčame: Najlepší recept na jahodové tiramisu!

gaštanový zákusok
Depositphotos

5. Gaštanový dezert s čokoládou

Ak máte radi sladké, tento jednoduchý gaštanový dezert vás určite poteší. Vymiešajte gaštanové pyré s roztopenou horkou čokoládou a trochou rumu. Zmes nechajte vychladnúť a potom vytvarujte malé guľky, ktoré môžete obaliť v kakaovom prášku alebo nasekaných orechoch. Tento dezert je nielen lahodný, ale aj vizuálne atraktívny.

Ingrediencie:

  • 200 g gaštanového pyré
  • 100 g horkej čokolády
  • 2 PL rumu
  • kakao alebo orechy na obalenie

Dobrota spod pichliačikov

Gaštany nie sú len chutným sezónnym pokrmom, ale aj výživnou a univerzálnou ingredienciou, ktorú môžete použiť v mnohých receptoch. Určite oceníte ich jedinečnú chuť a výživové benefity. V porovnaní s inými orechmi sú gaštany relatívne nízkokalorické. 

Obsahujú iba okolo 200 kalórií na 100 g, čo je oveľa menej než napríklad mandle alebo vlašské orechy. Gaštany sú bohaté aj na vlákninu a na  rozdiel od iných orechov a zŕn sú bezlepkové, teda vhodné pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok. Už v myšlienkach sadíte do záhrady jedlý gaštan?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE