Fašírky predstavujú veľmi chutný a na prípravu jednoduchý pokrm. Sú napríklad ideálnou súčasťou nedeľného obeda. Dnes už sa pripravujú z najrozličnejších surovín, a to nielen z mletého mäsa, ale taktiež zo zeleniny či strukovín. Skvelým vegetariánskym pokrmom môžu byť napríklad fašírky z cícera či fazule. Fašírky sa spravila smažia na oleji, no rovnako je ich možné pripraviť v rúre, čo je aj oveľa zdravšie. A my vám dnes prinášame tip práve na to, ako pripraviť chutné fašírky v rúre.
Sú bez použitia oleja a vďaka zemiakom sú poriadne šťavnaté. Ak ich navyše obalíte napríklad v nadrobno namletých ovsených vločkách a pri výbere mäsa zvolíte hovädzie či morčacie, rýchlo tak pripravíte veľmi zdravé a výživné jedlo. K pečeným fašírkam stačí už pridať len nejakú zdravú prílohu a oblohu. Skvelou voľbou je pečená zelenina či čerstvý zeleninový šalát. My sme sa rozhodli pre brokolicové pyré. Verte, že táto kombinácia chutí je vskutku dokonalá. Neváhajte sa aj vy inšpirovať našim receptom a pripravte svojim blízkym obed, po ktorom si budú oblizovať prsty a pýtať dupľu. Poďme na to!
Budeme potrebovať:
- 1 kg mletého mäsa (podľa preferencií hovädzie, prípadne miešané)
- 3 zemiaky
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- sušený tymián
- petržlenová vňať
- soľ a mleté čierne korenie
- strúhanka/mleté ovsené vločky na obalenie
Postup prípravy:
- Ako prvé si v primerane veľkej miske zmiešame mleté mäso s nadrobno nakrájanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, pretlačenými strúčikmi cesnaku a vajíčkami. Na dochutenie použijeme soľ, korenie, tymián, prípadne iné obľúbené bylinky.
- Následne si na hrubšom strúhadle nastrúhame zemiaky. Než ich pridáme k mäsovej zmesi, ešte ich trochu vyžmýkame. Nemusíte sa obávať, i tak fašírkam dodajú šťavnatosť.
- Zemiaky dôkladne primiešame k mäsu a vytvoríme tak jednotnú zmes. Z nej následne mokrými rukami formujeme guľky a tie z oboch strán mierne stlačíme.
- Pripravené fašírky obalíme v strúhanke alebo najemno zomletých ovsených vločkách. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečieme pri teplote 200 °C asi 10 minút a následne ešte ďalších 20 minút pri teplote 180 °C. Po upečení môžeme podávať. Dobrú chuť!
Ak nie ste zástancami mäsa alebo mäso z akéhokoľvek dôvodu nekonzumujete, tak skvelou alternatívou sú zeleninové fašírky pečené v rúre. Mäso jednoducho môžete nahradiť zeleninou podľa vášho výberu. Môžete voliť brokolicu, karfiol alebo aj tekvicu Hokkaido. Poprípade môžete spraviť zeleninové fašírky z mixu zeleniny, cuketové fašírky, kelové fašírky. Postupujte rovnako ako v prípade týchto fašírok pečených v rúre s tým rozdielom, že vybranú zeleninu najskôr uvaríte na pare (nie vo vode, aby v zelenine neostalo príliš veľa vody). Fašírky pečené v rúre či už z mäsa alebo zeleniny sú chutné a určite ulahodia aj vám!