Receptov na tvarohové šúľance je niekoľko. Skúšali ste už niektorý? Na „fit“ stránkach sa najčastejšie stretnete s verziou, kde do cesta ide psyllium. Je to indická rozpustná vláknina. Nemá výraznú chuť, no ani príjemnú. Po nasiaknutí vodou je jej konzistencia celkom nepríjemná, mazľavá.
Kaloricky menej výhodný, no chuťovo rozhodne lepší variant je tento recept s mletými mandľami. Použijeme ich málo. Len toľko, aby sa cesto spojilo. Toto jedlo obsahuje trocha viac tukov, hlavne ak ako posýpku zvolíte mak alebo orechy poliate maslom. Preto si počas dňa dajte ostatné jedlá menej tukové, aby sa zachoval celodenný balans živín.
Vyskúšaj aj: Pšenový nákyp s jablkom bez pridaného cukru
Recept a jeho kalorické a nutričné hodnoty na túto jednu porciu
Na cesto potrebujeme:
- 150 g nízkotučného hrudkovitého tvarohu
- 1 vajce
- 30 g alebo 1 PL mletých mandlí (môžeme použiť aj akúkoľvek múku alebo krupicu)
- štipku soli
Na posýpku potrebujeme:
- 10 g maku (1 PL)
- 20 g masla
- 5 g kokosového cukru (1 PL, nemusí byť)
- 15 g sušených brusníc
- 1 KL ovsených otrúb
Postup:
- Suroviny na cesto dáme do misky a prebehneme ich ponorným mixérom. Necháme postáť 10 minút alebo aj hodinu, ak potrebujeme. Jednou rukou vezmeme kúsok cesta veľkosti do čajovej lyžičky a na pracovnej doske povaľkáme. Môžeme ho pošúľať na rozsypanej krupici. Druhú ruku si necháme čistú, nemusíme robiť guličky.
- V menšom hrnci privedieme k varu jemne osolenú vodu. Do nej naukladáme šúľance a na miernom ohni varíme 1-2 minúty. Klasika, kým sa nevyplavia na povrch. Zlejeme a naukladáme do taniera.
- Nakoniec iba posypeme nami zvolenou posýpkou alebo horúcim lekvárom, či dokonca pudingom. Ja som zvolila mak, kokosový cukor, maslo, sušené brusnice a pre trocha pridanej vlákniny aj ovsené otruby. Šúľance môžete „poblázniť" aj iným sušeným ovocím a rôznymi semienkami a orechmi, hoci aj nasucho praženými na panvici.
Kalorická hodnota tejto porcie: 645 kcal
- B: 35 g
- T: 44 g
- S: 30 g
- V: 6 g
Aby ste vedeli, z čoho všetkého máte v tomto jedle tuky, vymenujem ich.
- Množstvo tuku záleží od zvoleného tvarohu. Ja som použila nízkotučný hrudkový tvaroh.
- Potom sú to už spomínané mleté mandle. Tu by som chcela upozorniť, že je rozdiel medzi mandľovou múkou a mletými mandľami. Múka je odtučnená, jemnejšia, drahšia a menej dostupná v bežných potravinách. Ľudia často nazývajú aj mleté mandle mandľovou múkou.
- Potom je to posýpka, mak, orechy a maslo. Namiesto toho môžete použiť zohriate ovocie alebo lekvár. V takom prípade výrazne ušetríte kalórie na tukoch. Niekedy sa to hodí a je dobré poznať aj takúto možnosť.
No chcela by som ešte povedať, že tuky netreba generalizovať ako všeobecné zlo. Pre správne fungovanie tela sú veľmi dôležité, niektoré sú dokonca esenciálne. Len to s nimi netreba preháňať. Vlastne s ničím to netreba preháňať.
Vyskúšaj tiež: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!