Ako uvariť cviklu: Jednoduché tipy na dokonalú prípravu a recepty

ako uvariť cviklu

Cvikla je jednou z najvýživnejších a najzdravších zelenín, ktorú by sme mali zaradiť do svojho jedálnička. Obsahuje množstvo vitamínov (najmä vitamín C a B9), minerálov (železo, draslík, horčík) a antioxidantov, ktoré podporujú zdravie srdca, krvný obeh a imunitný systém. Okrem toho je známa svojimi detoxikačnými vlastnosťami, keďže pomáha čistiť pečeň a zlepšuje trávenie.

Správna príprava cvikly je kľúčová na zachovanie jej výživových hodnôt a jedinečnej chuti. Ak neviete, ako ju správne variť alebo piecť, nebojte sa – tento článok vás prevedie jednotlivými metódami krok za krokom. Či už chcete pripraviť jednoduchý šalát, polievku alebo lahodnú prílohu, cvikla je ideálnou ingredienciou pre zdravé a chutné jedlá.

Výber a príprava cvikly pred varením

Pri nákupe cvikly si vyberajte pevné plody s hladkou šupkou bez poškodenia alebo vrások. Ak má cvikla stále pripojené listy, skontrolujte ich sviežosť – mali by byť zelené a zdravé. Tieto listy môžete využiť na prípravu šalátov alebo smoothie, preto ich nevyhadzujte!

Pred varením cviklu dôkladne umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty. Šupku ponechajte počas varenia – tá pomáha zachovať farbu aj chuť zeleniny. Ak však preferujete olúpanú cviklu, môžete ju ošúpať až po uvarení alebo upečení, keď bude mäkká a šupka sa ľahko stiahne rukami.

Spôsoby varenia cvikly: Krok za krokom

Existuje niekoľko spôsobov prípravy cvikly – varenie v hrnci, pečenie v rúre alebo varenie na pare. Každá metóda má svoje výhody a výsledná chuť sa mierne líši. Vyberte si tú, ktorá vám najviac vyhovuje!

Varenie cvikly v hrnci

Táto metóda je najtradičnejšia a najjednoduchšia. Vložte celé cvikly do veľkého hrnca s vodou tak, aby boli úplne ponorené. Pridajte štipku soli alebo lyžicu octu – to pomáha zachovať sýtu farbu cvikly počas varenia. Varte na miernom ohni približne 30–45 minút v závislosti od veľkosti plodov. Po uvarení nechajte vychladnúť a šupku jednoducho stiahnite rukami pod tečúcou vodou.

varenie cvikly v hrnci
Freepik

Pečenie cvikly v rúre

Pečenie dodáva cvikle sladšiu chuť a intenzívnejšiu arómu. Predhrejte rúru na 200 °C. Každú cviklu zabaľte do alobalu spolu s kvapkou olivového oleja a štipkou soli. Pečte približne 45–60 minút alebo kým nebude mäkká (skontrolujte vidličkou). Po upečení nechajte vychladnúť a olúpte šupku rukami pod vodou. Tento spôsob je ideálny na prípravu šalátov alebo pečených príloh!

Varenie cvikly na pare

Ak chcete zachovať čo najviac živín, skúste varenie na pare. Použite parák alebo parný hrniec – naplňte ho vodou tak, aby sa nedotýkala zeleniny. Vložte celé cvikle do parného koša a varte približne 30–40 minút na strednom ohni. Po vychladnutí ich olúpte podobne ako pri ostatných metódach. Tento spôsob je obzvlášť vhodný pre tých, ktorí dbajú na zdravú stravu!

Ako spoznať, že cvikla je hotová?

Najjednoduchším spôsobom kontroly je test vidličkou alebo nožom – ak ľahko prenikne do stredu cvikle, je hotová. Mäkkosť závisí od veľkosti plodov, menšie kusy sa varia rýchlejšie než väčšie. Ak sa vám zdá stále tvrdá po odporúčanom čase varenia či pečenia, pokračujte ešte pár minút podľa potreby.

Po uvarení alebo upečení nechajte cviklu vychladnúť na izbovú teplotu pred ďalším spracovaním – napríklad krájaním do šalátov či mixovaním do polievok. Táto fáza je dôležitá aj pre jednoduchšie manipulovanie so šupkou a konzistenciou zeleniny pri ďalšom použití v receptoch.

Správne skladovanie uvarenej cvikly

Uvarenú alebo upečenú cviklu skladujte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe maximálne 3–5 dní. Ak chcete predĺžiť jej trvanlivosť, môžete ju zamraziť – nakrájajte ju na kúsky a vložte do mraziacich sáčkov alebo nádob určených na mrazenie potravín. Takto si zachová svoju chuť aj po niekoľkých týždňoch!

Ak plánujete použiť uvarenú cviklu ako základ pre polievky či šaláty, odporúčame ju skladovať bez korenín či dresingu – pridajte ich až tesne pred servírovaním pre lepšiu chuť a čerstvosť jedla.

šalát z uvarenej cvikly
Depositphotos

Recepty s uvarenou cviklou: Inšpirácie pre vašu kuchyňu

Cvikla je neuveriteľne všestranná ingrediencia! Tu sú niektoré jednoduché recepty:

  • Šalát z uvarenej cvikly: Nakrájajte uvarenú cviklu na plátky a zmiešajte s jogurtom, orechmi a medom. Pridajte štipku soli a citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti. Tento šalát je ideálny ako ľahká večera alebo príloha k mäsu!
  • Boršč: Tradičná polievka z červenej repy s kapustou, zemiakmi a kyslou smotanou je ideálnym jedlom na chladné dni! Je sýta, výživná a plná chutí stredoeurópskej kuchyne.
  • Pečené čipsy z cvikly: Nakrájajte tenké plátky cvikle, posypte olivovým olejom a pečte v rúre na nízkej teplote až do chrumkava – je to zdravá alternatíva k zemiakovým lupienkom! Tieto čipsy sú skvelým snackom pre celú rodinu.

Zaujímavosti o cvikle: Fakty, ktoré ste možno nevedeli

Vedeli ste, že cvikla bola kedysi používaná ako liek proti horúčke? Jej vysoký obsah železa pomáha pri anémii a podporuje tvorbu červených krviniek. Okrem toho sa často používa ako prírodné farbivo v potravinárstve či kozmetike – jej intenzívna farba dodáva jedlám unikátny vzhľad!

Cvikla je tiež známa svojimi detoxikačnými vlastnosťami – obsahuje betanín, ktorý pomáha čistiť pečeň od toxínov a podporuje trávenie. Preto je ideálnym doplnkom zdravej stravy! Navyše má nízky obsah kalórií, takže ju ocenia aj tí, ktorí sledujú svoju hmotnosť.

Cvikla je skutočne výnimočná zelenina – nielen svojou chuťou, ale aj zdravotnými benefitmi. Naučiť sa ju správne variť vám umožní objaviť jej plný potenciál v kuchyni. Či už ju pripravíte varením v hrnci, pečením v rúre alebo varením v pare, vždy si zachová svoju jedinečnú chuť aj živiny.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE