10 receptov na vegetariánske polievky – chutné a výživné aj bez mäsa

vegetariánske polievky

Polievka je od nepamäti symbolom domácej pohody, starostlivosti a tepla. Či už ako predjedlo, ľahký obed, večera alebo uzdravujúci balzam počas choroby – vždy má svoje miesto na stole. V čase, keď mnohí z nás hľadajú vyváženejší jedálniček, naberajú vegetariánske polievky na popularite.

Bez mäsa neznamená bez chuti – práve naopak. Vegetariánske polievky dokážu byť plné sýtych chutí, vôní a výživných surovín. Pripravili sme pre vás výber 10 výborných receptov, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto miluje dobré jedlo.

Reklama

Prečo zaradiť viac vegetariánskych polievok do jedálnička?

Zaradenie vegetariánskych polievok do jedálnička je jednoduchý a chutný spôsob, ako zvýšiť príjem zeleniny, vlákniny, vitamínov a minerálov bez zbytočnej záťaže na trávenie. Polievky bez mäsa sú často ľahšie stráviteľné, no napriek tomu dokážu výborne zasýtiť vďaka strukovinám, obilninám, koreňovej zelenine či zdravým tukom. Zároveň sú vhodné pre rôzne diéty – od vegetariánskych cez bezlaktózové až po nízkokalorické.

Okrem výživovej hodnoty majú vegetariánske polievky aj praktické výhody – sú cenovo dostupné, ľahko sa varia vo väčšom množstve a dajú sa dobre skladovať či zamraziť. Navyše umožňujú experimentovať s chuťami z rôznych kútov sveta, vďaka čomu sa do kuchyne vnáša kreativita aj pestrosť. V chladnejších mesiacoch zároveň výborne zahrejú a podporia imunitu.

10 receptov na vegetariánske polievky bez mäsa:

1. Krémová tekvicová polievka s červenou šošovicou a zázvorom

Táto polievka je ideálna na jeseň – spojenie sladkej hokkaido tekvice, výživnej šošovice a hrejivého zázvoru vytvára harmonickú, jemne pikantnú chuť. Výborne zasýti a podporí imunitu.

Ingrediencie:

  • 1 menšia hokkaido tekvica

  • 1/2 hrnčeka červenej šošovice

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru

  • 1 ČL mletej rasce

  • 750 ml zeleninového vývaru

  • soľ, korenie, olivový olej

  • rastlinná smotana na zjemnenie (voliteľné)

Postup: Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a orestujte na olivovom oleji. Pridajte nastrúhaný zázvor a rascu, krátko opečte. Potom pridajte na kocky nakrájanú tekvicu a prepláchnutú šošovicu. Zalejte vývarom a varte približne 20 minút, kým všetko nezmäkne.

Polievku rozmixujte dohladka a podľa potreby zrieďte alebo dochuťte. Môžete pridať trochu rastlinnej smotany pre krémovejšiu konzistenciu. Podávajte teplé, ideálne s opečeným chlebom alebo semienkami.

Brokolicovo-mandľový krém s kvapkou citrónu
Depositphotos

2. Brokolicovo-mandľový krém s kvapkou citrónu

Lahodná a výživná kombinácia brokolice a mandlí prekvapí jemnou orieškovou chuťou. Citrón dodá sviežosť a vyváži krémovú textúru.

Ingrediencie:

  • 1 brokolica

  • 1 menšia cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 40 g mletých mandlí (alebo mandľovej múky)

  • 1 ČL olivového oleja

  • 700 ml zeleninového vývaru

  • šťava z 1/2 citróna

  • soľ, čierne korenie

Postup: Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte ružičky brokolice a krátko opečte. Zalejte vývarom, pridajte mandle a varte približne 12–15 minút, kým brokolica nezmäkne.

Polievku rozmixujte na hladký krém. Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením. Podávajte s hriankami alebo posypané mandľovými lupienkami.

3. Paradajkovo-kapustová polievka so zemiakmi

Ľahká, no výživná polievka na spôsob „letnej kapustnice“. Skvele chutí s kúskom čerstvého chleba a poteší aj mimo sezóny.

Ingrediencie:

  • 1/2 hlávky bielej kapusty

  • 2 stredné zemiaky

  • 1 cibuľa

  • 2 PL paradajkového pretlaku

  • 750 ml zeleninového vývaru

  • 1 ČL sladkej papriky

  • 1 bobkový list

  • soľ, korenie, olej

Postup: Na oleji orestujte cibuľu a pridajte paradajkový pretlak. Zasypte paprikou, pridajte na kocky nakrájané zemiaky a kapustu, zalejte vývarom a pridajte bobkový list. Varte 25–30 minút, kým zelenina nezmäkne. Dochuťte soľou a korením. Polievka je chutná aj na druhý deň – výborne sa prepoja chute.

Reklama

4. Kyslá kapustová polievka bez mäsa (vegetariánska kapustnica)

Aj bez klobásy a údeného môže byť kapustnica chutná, bohatá a sýta. Táto verzia využíva chuť fermentovanej kapusty, sušených sliviek a korenín, ktoré jej dodajú výrazný charakter.

Ingrediencie:

  • 400 g kyslej kapusty

  • 1 cibuľa

  • 2 PL oleja

  • 1 ČL mletej červenej papriky

  • 2 bobkové listy

  • 5–6 sušených sliviek

  • 5 g sušených húb (predom namočených)

  • 1 zemiak

  • 1 ČL rasce

  • soľ, čierne korenie

  • voda alebo zeleninový vývar (cca 1 liter)

Postup: Na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, zasypte ju mletou paprikou, krátko premiešajte a zalejte trochou vody, aby sa nepripálila. Pridajte kapustu, nakrájané slivky, scedené a pokrájané huby, bobkový list a rascu. Zalejte vývarom alebo vodou.

Polievku varte 25–30 minút. Potom pridajte na kocky nakrájaný zemiak a varte ďalších 10–15 minút, kým nezmäkne. Na záver dochuťte soľou a čiernym korením. Podávajte s čerstvým chlebom alebo bez.

Vajíčková polievka s mrkvou a pórom
Depositphotos

5. Vajíčková polievka s mrkvou a pórom

Jednoduchá, rýchla a výživná polievka, ktorú si pamätáme z detstva – skvelá na ľahký obed alebo večeru.

Ingrediencie:

  • 2 vajcia

  • 1 väčšia mrkva

  • 1/2 póru

  • 1 strúčik cesnaku

  • 800 ml zeleninového vývaru

  • 1 PL masla alebo oleja

  • 1 ČL mletej rasce

  • soľ, čierne korenie

Postup: Na masle orestujte najprv pretlačený cesnak, potom pridajte nakrájaný pór a nahrubo nastrúhanú mrkvu. Krátko poduste a zalejte vývarom. Pridajte mletú rascu a varte 10–12 minút, kým zelenina zmäkne.

Vajíčka rozšľahajte a tenkým prúdom ich vlejte do vriacej polievky za stáleho miešania, aby sa vytvorili jemné „cestičky“. Dochuťte soľou a korením. Podávajte s chlebom alebo hriankou.

6. Cesnaková polievka s majoránom a krutónmi

Silná, tradičná a poriadne cesnaková. Táto verzia obsahuje zemiaky, ktoré z polievky robia skutočné jedlo – ideálne na chladné dni či ako liek na únavu.

Ingrediencie:

  • 5–6 strúčikov cesnaku

  • 1 menšia cibuľa

  • 2 stredné zemiaky

  • 1 PL oleja alebo masla

  • 750 ml zeleninového vývaru alebo vody

  • 1 ČL celej rasce

  • soľ, mleté čierne korenie

  • chlieb na krutóny

Postup: Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte na tuku. Pridajte pretlačený cesnak, krátko opečte (cca 30 sekúnd), aby neuvoľnil horkosť. Pridajte rascu a na malé kocky nakrájané zemiaky. Zalejte vývarom a priveďte k varu.

Varte 15 minút, kým sú zemiaky mäkké. Dochuťte soľou a korením. Môžete časť zemiakov rozpučiť pre hustejšiu textúru. Medzitým si pripravte krutóny z opečeného chleba. Podávajte horúce s krutónmi alebo posypané strúhaným syrom.

7. Karfiolová krémová polievka s tymianom a syrom  

Jemná a krémová polievka z karfiolu je skvelou voľbou na sychravé dni. Vďaka tymianu a syru získa originálnu chuť, ktorá pohladí aj náročné jazýčky.

Ingrediencie:

  • 1 menší karfiol

  • 1 menšia cibuľa

  • 1 strúčik cesnaku

  • 700 ml zeleninového vývaru

  • 2 PL smotany na varenie (alebo rastlinná alternatíva)

  • 50 g strúhaného syra (napr. cheddar, gouda)

  • 1 ČL sušeného alebo čerstvého tymianu

  • 1 PL masla alebo oleja

  • soľ, čierne korenie

Postup: Na masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte na ružičky rozobratý karfiol, krátko poduste a zalejte vývarom. Pridajte tymian a varte 15–20 minút, kým je karfiol mäkký.

Rozmixujte dohladka ponorným mixérom, potom vmiešajte smotanu a strúhaný syr. Miešajte, kým sa syr úplne nerozpustí. Dochuťte soľou a korením podľa chuti a podávajte s opečeným chlebom alebo semienkami.

Thajská kokosová polievka s tofu a zeleninou
Depositphotos

8. Thajská kokosová polievka s tofu a zeleninou

Exotická, jemne pikantná a neuveriteľne voňavá. Táto polievka vás prenesie do Thajska – a pritom ju zvládnete aj v bežnej kuchyni.

Ingrediencie:

  • 400 ml kokosového mlieka

  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 200 g tofu

  • 1 mrkva

  • 1 červená paprika

  • 1 hrnček húb (napr. šampiňóny alebo shitake)

  • 1 PL červenej kari pasty (alebo podľa chuti)

  • 1 PL sójovej omáčky

  • 1 PL limetkovej šťavy

  • kúsok čerstvého zázvoru

  • čerstvý koriander alebo pažítka na posypanie

Postup: Na oleji krátko orestujte kari pastu, nastrúhaný zázvor a na kocky nakrájané tofu. Pridajte na pásiky nakrájanú mrkvu, papriku a huby. Zalejte vývarom a kokosovým mliekom.

Priveďte k varu, stiahnite plameň a varte 10–12 minút, kým zelenina mierne zmäkne. Dochuťte sójovou omáčkou a limetkovou šťavou. Na záver ozdobte koriandrom alebo pažítkou a podávajte s ryžou alebo samotnú.

9. Zemiaková polievka s hríbmi a estragónom 

Zemiaková polievka nemusí byť fádna – vďaka voňavému estragónu a sušeným alebo čerstvým hríbom sa premení na výnimočne aromatický pokrm, ktorý poteší najmä na jeseň a v zime.

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké zemiaky

  • 1 menšia cibuľa

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 hrnček sušených alebo čerstvých hríbov

  • 750 ml zeleninového vývaru

  • 1 ČL sušeného estragónu (alebo čerstvý podľa chuti)

  • 1 PL masla alebo oleja

  • soľ, čierne korenie

Postup: Najprv si v teplej vode namočte sušené hríby (ak nepoužívate čerstvé) aspoň na 15–20 minút. Na masle orestujte cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané zemiaky a zalejte vývarom. Pridajte aj scezené (alebo čerstvé) hríby a estragón.

Polievku varte 20 minút, kým sú zemiaky aj hríby mäkké. Časť zemiakov môžete roztlačiť pre hustejšiu konzistenciu. Dochuťte soľou, čiernym korením a podávajte s kúskom chleba alebo bylinkovou posýpkou.

Cícerová polievka s paradajkami a rozmarínom
Depositphotos

10. Cícerová polievka s paradajkami a rozmarínom

Sýta, stredomorská a plná bielkovín – cícerová polievka s paradajkami je ideálna voľba, keď potrebujete niečo teplé a výživné, no stále bez mäsa.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka uvareného cíceru (alebo 200 g vareného cíceru)

  • 400 g konzervovaných lúpaných paradajok

  • 1 cibuľa

  • 1 strúčik cesnaku

  • 750 ml zeleninového vývaru

  • 1 ČL sušeného alebo čerstvého rozmarínu

  • 1 PL olivového oleja

  • soľ, korenie

Postup: Na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte rozmarín a nechajte ho rozvoňať. Následne pridajte paradajky, chvíľu poduste a potom zalejte vývarom.

Vsypte uvarený cícer a nechajte všetko spolu variť približne 15–20 minút, aby sa chute prepojili. Polievku môžete čiastočne rozmixovať alebo ponechať „rustikálnu“. Podávajte s kvapkou olivového oleja a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Reklama

Polievka ako výživa, rituál aj láskyplné gesto

Vegetariánske polievky nie sú len náhradou za mäsové, ale samostatnou kapitolou chutí a výživy. Vďaka nim môžete ľahko obohatiť svoj jedálniček o zeleninu, strukoviny a bylinky bez zbytočných tukov či kalórií. Môžu byť jemné, výrazné, krémové aj chrumkavé – stačí ich doladiť podľa sezóny alebo nálady.

Zaraďte ich do svojho týždenného varenia a uvidíte, ako jednoducho dokážu zasýtiť, zohriať aj potešiť. Polievka je možno len tanier jedla, ale vo svojej podstate je to jeden z najjemnejších spôsobov, ako sa starať o seba aj o iných.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE