Recept na polievku gazpacho: Letná klasika zo Španielska hotová za pár minút

recept gazpacho

Gazpacho, tradičná španielska studená polievka, je ideálnym riešením na horúce letné dni, keď sa vám nechce variť, no zároveň túžite po niečom ľahkom, sviežom a výživnom. Pripravuje sa zo surovej zeleniny, ako sú paradajky, paprika, uhorka a cibuľa, ktoré sa rozmixujú do jemnej konzistencie a podávajú dobre vychladené. Je to recept, ktorý zvládnete za pár minút, bez potreby hrncov či sporáka – stačí mixér a chuť na niečo iné než klasickú teplú polievku. 

Odkiaľ pochádza polievka gazpacho (gazpačo)?

Gazpacho (po slovensky aj gazpačo) pochádza zo slnečnej Andalúzie – juhu Španielska, kde horúčavy počas leta doslova volajú po osviežujúcom jedle. Práve preto vznikla táto studená zeleninová polievka, ktorá sa pripravuje bez varenia a servíruje dokonale vychladená. Gazpacho má jednoduchý, roľnícky pôvod – vzniklo z toho, čo bolo dostupné: paradajky, chlieb, cesnak, olivový olej a ocot.

Pôvodné recepty sa od dnešnej verzie líšili – gazpacho kedysi neobsahovalo paradajky, ktoré sa v Európe rozšírili až neskôr. Základom bola voda, chlieb, olej, ocot a cesnak. Paradajky a paprika sa do receptu pridali až v 19. storočí, no odvtedy sa stali neodmysliteľnou súčasťou. 

Dnes je gazpacho považované za symbol španielskeho leta a servíruje sa nielen v domácnostiach, ale aj v luxusných reštauráciách po celom svete.

Aké suroviny patria do gazpacha?

Základ gazpacha tvorí čerstvá zelenina, a to najmä paradajky – ideálne dobre dozreté, šťavnaté a sladkasté. Okrem nich sa do gazpacha pridáva červená alebo zelená paprika, uhorka, cibuľa a cesnak. Všetky tieto ingrediencie sa rozmixujú do jemnej textúry a dochutia sa octom (zvyčajne vínnym) a kvalitným olivovým olejom

Výsledok? Chutná, svieža a výživná zmes, ktorá príjemne osvieži aj zasýti. Tradične sa do gazpacha pridáva aj kúsok staršieho bieleho chleba, ktorý zabezpečí hutnejšiu konzistenciu a jemnosť. Dochucovanie je jednoduché, ale dôležité – okrem soli sa môže použiť aj štipka korenia alebo niečo pikantné (napr. pár kvapiek tabasca). 

V niektorých regiónoch sa do gazpacha pridávajú aj kúsky ľadu alebo ho podávajú s nasekanou zeleninou navrchu, ako ozdobou aj pre chrumkavý kontrast.

recept na gazpačo
Depositphotos

Recept na polievku gazpacho

Gazpacho je studená zeleninová polievka, ktorá sa pripravuje bez varenia, rýchlo a úplne jednoducho. V horúcom počasí dokáže dokonale osviežiť, zasýtiť a dodať telu dávku vitamínov aj tekutín. Kľúčom je použiť čo najkvalitnejšie, zrelé suroviny – tie totiž dodajú gazpachu jeho charakteristickú chuť a vôňu.

Ingrediencie na gazpacho:

  • 5 veľkých zrelých paradajok

  • 1 červená paprika

  • 1 zelená paprika (voliteľné)

  • 1/2 šalátovej uhorky

  • 1 menšia červená alebo biela cibuľa

  • 1–2 strúčiky cesnaku

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 1 lyžica vínneho alebo jablčného octu

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • 1 krajec staršieho bieleho chleba (voliteľne)

  • studená voda podľa potreby

Postup prípravy polievky gazpacho

Paradajky najprv sparte a ošúpte, potom ich nakrájajte na menšie kúsky. Rovnako očistite a nakrájajte papriku, uhorku, cibuľu a cesnak. Všetku zeleninu vložte do mixéra, pridajte olivový olej, ocot, soľ, korenie a ak chcete aj kúsky chleba pre zahustenie. Mixujte dohladka – podľa potreby prilejte trochu studenej vody, aby polievka mala príjemnú, hladkú konzistenciu.

Hotové gazpacho prepasírujte cez sitko, ak chcete jemnejší výsledok, a dajte ho vychladiť aspoň na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ešte dochuťte podľa potreby a servírujte dobre vychladené. Takto pripravená polievka si zachová čerstvosť, sýtu chuť aj krémovú textúru bez varenia.

Ako gazpacho podávať?

Gazpacho podávajte vždy dobre vychladené – ideálne priamo z chladničky alebo s pár kockami ľadu. Môžete ho servírovať v miske ako polievku alebo v pohári ako osviežujúci nápoj. Skvele sa dopĺňa s pár kvapkami olivového oleja, čerstvými bylinkami (napríklad bazalkou alebo koriandrom) a chrumkavými krutónmi či nasekanou zeleninou navrchu pre textúru.

Tipy a obmeny gazpacha  

Gazpacho si môžete upraviť podľa chuti alebo sezóny – niektoré verzie sú jemnejšie, iné štipľavejšie či ovocné. Tu sú nápady, ktoré stoja za vyskúšanie:

  • Pikantná verzia: Pridajte čili papričku, pár kvapiek tabasca alebo štipku kajenského korenia.

  • Ovocné gazpacho: Vyskúšajte paradajky skombinovať s vodovým melónom alebo jahodami.

  • Žlté gazpacho: Použite žlté paradajky a žltú papriku pre sladšiu a jemnejšiu chuť.

  • Bez chleba: Pre ľahšiu verziu vynechajte pečivo – polievka bude redšia, ale stále chutná.

  • Gazpacho s bylinkami: Ochuťte mätou, bazalkou alebo koriandrom pre svieži záver.

Studená klasika, ktorá sa neopozerá

Gazpacho je dôkazom, že aj z úplne obyčajných surovín môže vzniknúť niečo výnimočné. Stačí pár minút, mixér a chuť na niečo svieže – a máte pred sebou ľahkú, zdravú a chuťovo bohatú polievku bez varenia. Či už si ju vychutnáte v pohári na terase alebo ako štýlové predjedlo, gazpacho je recept, ku ktorému sa v lete vždy oplatí vrátiť.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE