Mango – ovocie, ktoré jednoducho baví: 4 svieže recepty plné exotiky

Mango recepty

Sladké a šťavnaté mango kraľuje nielen tropickým oblastiam, ale aj našim kuchyniam. Štyri originálne recepty vám ukážu, že s týmto ovocím sa dajú vytvoriť nielen klasiky, ale aj odvážne chute plné sviežosti a exotiky.

Tip: Pre všetky recepty je dôležité používať naozaj zrelé mango, najlepšie s označením RTE (Ready To Eat – pripravené na okamžitú konzumáciu) od Titbitu. Dozrieva prirodzene, bez chémie, kúsok od Prahy, a vďaka tomu chutí sladko.

Reklama

Závitky s mangom a krevetami

Svieže závitky, v ktorých sa stretáva sladké mango s chrumkavým šalátom, čerstvými bylinkami a krevetami. Zabalené v ryžovom papieri chutia skvelo ako predjedlo aj ľahká večera. Vďaka jednoduchej príprave ich zvládne naozaj každý – bez varenia, len s trochou trpezlivosti pri balení.

Závitky s mangom a krevetami
titbit.cz

Ingrediencie pre 4 osoby:

  • zrelé mango
  • ryžový papier, 8 ks
  • varené krevety, 16 ks
  • šalát podľa výberu, 8 listov
  • čerstvé bylinky na dochutenie – koriander, mäta, bazalka, perilla, pažítka

Na omáčku Nuoc Cham:

  • šťava z 1 limetky
  • 1 strúčik cesnaku – roztlačený
  • 2 PL cukru alebo podľa chuti
  • 6 PL vody alebo 90 ml
  • 3 PL rybej omáčky
  • 1–2 pálivé papričky Bird’s eye/rawit – nasekané

Postup:

Mango ošúpte a nakrájajte na plátky. Krátko namočte ryžový papier do nádoby s teplou vodou. Nechajte odkvapkať a položte na čistú utierku

Približne do tretiny papiera dajte šalát, 2 krevety, mango a čerstvé bylinky. Časť papiera bližšie k vám preložte cez náplň. Založte bočné strany a pevne zrolujte. Odložte pod vlhkú utierku, kým pripravíte ostatné rolky.

Príprava omáčky: V miske zmiešajte limetkovú šťavu, cesnak, cukor a vodu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte rybiu omáčku a nasekané papričky. Dochutite limetkovou šťavou, rybiou omáčkou alebo cukrom.

Reklama

Grilované marinované kura so šalátom pak-choy a majonézou z Mangolíny

Toto kura je ako malý gastronomický zázrak na tanieri. Mäso má kombináciu chutí, ktorú len tak niekde nenájdete. Je sladké, kyslé, ostré aj slané zároveň.

Ingrediencie pre 4 osoby:

  • 2 veľké kuracie prsia (ideálne z farmárskeho chovu)
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 2 PL Jakoby Harissy od Titbitu
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, korenie, olej
  • 2 ks pak-choy

titbit.cz
Postup:

Kurča zbavte kože a naložte do Harissy, jogurtu a citrónovej šťavy. Osoľte a nechajte odstáť aspoň 30 minút.

Kurča grilujte s trochou oleja z oboch strán a odložte. Šalát rozštvrťte, osoľte a opečte z rezanej strany, aby zostal chrumkavý.

Podávajte s dipom alebo ako hlavné jedlo s prílohou.

Mangolínová majonéza, dip alebo omáčka

Jednoduchší recept asi nenájdete. Táto majonéza alebo dip sa hodí ku grilovaniu ako slnko k letu. Stačí zmiešať cca 100 g majonézy so 100 g Mangolíny – mangového chutney od Titbitu s tromi zrelými mangami, chilli, cesnakom, zázvorom a korením. Výsledkom je originálna omáčka k mäsu, na hamburger, šalátový dressing alebo zeleninový dip.

titbit.cz

Mangové lassí

Osviežujúci indický nápoj zo štyroch základných surovín – a chuť vás prenesie rovno do ulíc Bombaja. Krémové, sladkokyslé a výborné proti smädu aj na chuť.

Ingrediencie pre 4 osoby:

  • 2 zrelé mangá RTE
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 2 PL medu alebo javorového sirupu
  • šťava z 1 limetky

Na ozdobu:

  • plátky kokosu
  • lístky mäty

Na dochutenie:

  • kardamón, štipka šafránu

titbit.cz
Postup:

Mango ošúpte, vykôstkujte a nakrájajte na kúsky. V mixéri rozmixujte s jogurtom, medom (alebo sirupom) a limetkovou šťavou.

Ak je nápoj hustý, zrieďte ho vodou alebo mliekom. Na dochutenie pridajte štipku šafránu alebo kardamónu. Nechajte vychladiť a pred podávaním premiešajte. Ozdobte mangom, kokosom a mätou.

Reklama

Karamelizované mango, kešu mrvenička, slanokaramelová omáčka s marakujou, thajská bazalka

Dezert s charakterom – zrelé mango po krátkom opečení ešte zosladne a získa jemne dymovú príchuť. V kombinácii s kešu mrveničkou a výraznou slanokaramelovou omáčkou s marakujou vznikne dezert s vyváženou chuťou. Thajská bazalka dodá svieži, takmer anýzový nádych.

Pre 4 porcie budete potrebovať:

  • 2 zrelé manga RTE
  • 30 g thajskej bazalky

Na mrveničku:

  • 100 g kešu
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • štipka morskej soli

Na karamel:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 30 g vody
  • 50 g masla
  • 80 g smotany na šľahanie
  • 200 g pomarančovej šťavy
  • 4 mučenky (marakuja)väčšia štipka soli

Postup:

Zmiešajte kešu, múku a cukor. Pridajte zmäknuté maslo a soľ, premiešajte. Zabaľte a nechajte stuhnúť. Potom nahrubo nastrúhajte a pečte na 160 °C asi 12–14 minút.

Cukor s vodou roztopte a karamelizujte. Pridajte teplú smotanu a džús, prevarte, osoľte, pridajte maslo a rozmixujte. Preceďte a pridajte dužinu z marakuje.

Mango ošúpte a nakrájajte na mesiačiky. Opečte na panvici alebo flambujte. Ozdobte bazalkou a mrveničkou.

Zdroj úvodnej fotky: titbit.cz

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE