Sladké a šťavnaté mango kraľuje nielen tropickým oblastiam, ale aj našim kuchyniam. Štyri originálne recepty vám ukážu, že s týmto ovocím sa dajú vytvoriť nielen klasiky, ale aj odvážne chute plné sviežosti a exotiky.
Tip: Pre všetky recepty je dôležité používať naozaj zrelé mango, najlepšie s označením RTE (Ready To Eat – pripravené na okamžitú konzumáciu) od Titbitu. Dozrieva prirodzene, bez chémie, kúsok od Prahy, a vďaka tomu chutí sladko.
Závitky s mangom a krevetami
Svieže závitky, v ktorých sa stretáva sladké mango s chrumkavým šalátom, čerstvými bylinkami a krevetami. Zabalené v ryžovom papieri chutia skvelo ako predjedlo aj ľahká večera. Vďaka jednoduchej príprave ich zvládne naozaj každý – bez varenia, len s trochou trpezlivosti pri balení.
titbit.czIngrediencie pre 4 osoby:
- zrelé mango
- ryžový papier, 8 ks
- varené krevety, 16 ks
- šalát podľa výberu, 8 listov
- čerstvé bylinky na dochutenie – koriander, mäta, bazalka, perilla, pažítka
Na omáčku Nuoc Cham:
- šťava z 1 limetky
- 1 strúčik cesnaku – roztlačený
- 2 PL cukru alebo podľa chuti
- 6 PL vody alebo 90 ml
- 3 PL rybej omáčky
- 1–2 pálivé papričky Bird’s eye/rawit – nasekané
Postup:
Mango ošúpte a nakrájajte na plátky. Krátko namočte ryžový papier do nádoby s teplou vodou. Nechajte odkvapkať a položte na čistú utierku
Približne do tretiny papiera dajte šalát, 2 krevety, mango a čerstvé bylinky. Časť papiera bližšie k vám preložte cez náplň. Založte bočné strany a pevne zrolujte. Odložte pod vlhkú utierku, kým pripravíte ostatné rolky.
Príprava omáčky: V miske zmiešajte limetkovú šťavu, cesnak, cukor a vodu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte rybiu omáčku a nasekané papričky. Dochutite limetkovou šťavou, rybiou omáčkou alebo cukrom.
Grilované marinované kura so šalátom pak-choy a majonézou z Mangolíny
Toto kura je ako malý gastronomický zázrak na tanieri. Mäso má kombináciu chutí, ktorú len tak niekde nenájdete. Je sladké, kyslé, ostré aj slané zároveň.
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 2 veľké kuracie prsia (ideálne z farmárskeho chovu)
- 150 g bieleho jogurtu
- 2 PL Jakoby Harissy od Titbitu
- šťava z polovice citróna
- soľ, korenie, olej
- 2 ks pak-choy
titbit.cz
Postup:
Kurča zbavte kože a naložte do Harissy, jogurtu a citrónovej šťavy. Osoľte a nechajte odstáť aspoň 30 minút.
Kurča grilujte s trochou oleja z oboch strán a odložte. Šalát rozštvrťte, osoľte a opečte z rezanej strany, aby zostal chrumkavý.
Podávajte s dipom alebo ako hlavné jedlo s prílohou.
Mangolínová majonéza, dip alebo omáčka
Jednoduchší recept asi nenájdete. Táto majonéza alebo dip sa hodí ku grilovaniu ako slnko k letu. Stačí zmiešať cca 100 g majonézy so 100 g Mangolíny – mangového chutney od Titbitu s tromi zrelými mangami, chilli, cesnakom, zázvorom a korením. Výsledkom je originálna omáčka k mäsu, na hamburger, šalátový dressing alebo zeleninový dip.
titbit.czMangové lassí
Osviežujúci indický nápoj zo štyroch základných surovín – a chuť vás prenesie rovno do ulíc Bombaja. Krémové, sladkokyslé a výborné proti smädu aj na chuť.
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 2 zrelé mangá RTE
- 400 g bieleho jogurtu
- 2 PL medu alebo javorového sirupu
- šťava z 1 limetky
Na ozdobu:
- plátky kokosu
- lístky mäty
Na dochutenie:
- kardamón, štipka šafránu
titbit.cz
Postup:
Mango ošúpte, vykôstkujte a nakrájajte na kúsky. V mixéri rozmixujte s jogurtom, medom (alebo sirupom) a limetkovou šťavou.
Ak je nápoj hustý, zrieďte ho vodou alebo mliekom. Na dochutenie pridajte štipku šafránu alebo kardamónu. Nechajte vychladiť a pred podávaním premiešajte. Ozdobte mangom, kokosom a mätou.
Karamelizované mango, kešu mrvenička, slanokaramelová omáčka s marakujou, thajská bazalka
Dezert s charakterom – zrelé mango po krátkom opečení ešte zosladne a získa jemne dymovú príchuť. V kombinácii s kešu mrveničkou a výraznou slanokaramelovou omáčkou s marakujou vznikne dezert s vyváženou chuťou. Thajská bazalka dodá svieži, takmer anýzový nádych.
Pre 4 porcie budete potrebovať:
- 2 zrelé manga RTE
- 30 g thajskej bazalky
Na mrveničku:
- 100 g kešu
- 100 g hnedého cukru
- 100 g hladkej múky
- 100 g masla
- štipka morskej soli
Na karamel:
- 100 g kryštálového cukru
- 30 g vody
- 50 g masla
- 80 g smotany na šľahanie
- 200 g pomarančovej šťavy
- 4 mučenky (marakuja)väčšia štipka soli
Postup:
Zmiešajte kešu, múku a cukor. Pridajte zmäknuté maslo a soľ, premiešajte. Zabaľte a nechajte stuhnúť. Potom nahrubo nastrúhajte a pečte na 160 °C asi 12–14 minút.
Cukor s vodou roztopte a karamelizujte. Pridajte teplú smotanu a džús, prevarte, osoľte, pridajte maslo a rozmixujte. Preceďte a pridajte dužinu z marakuje.
Mango ošúpte a nakrájajte na mesiačiky. Opečte na panvici alebo flambujte. Ozdobte bazalkou a mrveničkou.
Zdroj úvodnej fotky: titbit.cz