Recept na krúpovú polievku: Skromné jedlo s veľkou výživovou hodnotou

recept na krúpovú polievku

Voňavá, sýta, poctivá – krúpová polievka je jedným z tých jedál, ktoré nás prenesú späť do kuchyne starej mamy. Dnes možno pôsobí skromne, no kedysi bola bežnou súčasťou jedálnička. A niet divu – zasýti, zahreje a vďaka nekonečným možnostiam obmien nikdy neomrzí. Poďme si pripomenúť jej čaro a poskytnime jej miesto aj v našich moderných hrncoch.

Krúpy – tiché hviezdy našich komôr

Krúpy, to sú také tie malé, zdanlivo nenápadné zrnká, ktoré však dokážu zasýtiť, vyživiť aj zahriať. Robia sa zo zrna – najčastejšie jačmenného – ktoré je olúpané a jemne obrusované. Vďaka tomu si zachováva veľa vlákniny a živín, no je ľahšie stráviteľné. A čo je možno najväčší bonus? Krúpy sú lacné a dobre skladovateľné. Môžete ich mať doma celé mesiace, a keď príde chvíľa, že „niet čo navariť“, ony to vyriešia.

V minulosti tvorili základ jedálnička – mali čestné miesto nielen v polievkach, ale využívali sa aj ako príloha, dávali sa do pirohov či kaší. Dnes sa pomaly vracajú na stoly ľudí, ktorí objavujú krásu obyčajného, lokálneho a poctivého jedla.

Krúpová polievka v minulosti

Krúpová polievka bola súčasťou bežného jedálnička na dedinách v celom stredoeurópskom priestore – od Slovenska až po Pobaltie. V časoch, keď bolo mäso vzácnosťou, sa práve krúpy stávali zdrojom energie. Variácie krúpovej polievky nájdeme aj v poľskej, ruskej či českej kuchyni. Niektoré regióny ju dokonca považovali za sviatočné jedlo, keď sa varila s údeným mäsom a smotanou počas zimných sviatkov.

Takže keď sa dnes pustíte do varenia krúpovej polievky, nevaríte len obed. Pokračujete v tradícii, ktorá živila generácie pred nami, a robíte to v duchu jednoduchej, poctivej kuchyne.

Každá rodina má svoju krúpovú polievku

Recept na krúpovú polievku nenájdete jeden. Každá domácnosť ju robí trochu inak – niekto na údenom, iný na masle a cibuli, niekde s cesnakom, inde s kôprom. Niekto pridá zemiaky, mrkvu, niekto fazuľu. Výsledkom je však vždy niečo, čo zachutí viac, než by ste čakali od pár jednoduchých surovín.

Základom sú predovšetkým dobre uvarené krúpy – teda nie rozvarená kaša, ale príjemne mäkké, jemne „al dente“ zrnká. Tie potom doplní zelenina, voňavé korenie, prípadne trochu mäsa či vývaru. A niekde na záver sa pridá aj kyslá smotana – pre krémovosť a hĺbku.

krúpová polievka
Depositphotos

Tradičný recept na krúpovú polievku ako od babičky

Ingrediencie:

  • 150 g jačmenných krúp
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen
  • kúsok zeleru
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 2 PL oleja alebo lyžica masla
  • soľ, čierne korenie, majorán
  • vývar alebo voda (cca 1,5 litra)
  • voliteľne: údené mäso alebo slaninka, kyslá smotana na zjemnenie

Postup:

  1. Krúpy prepláchneme pod tečúcou vodou a najlepšie na noc namočíme (nie je to povinné, ale pomáha skrátiť čas varenia).
  2. V hrnci na oleji (alebo masle) opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a chvíľu restujeme.
  3. Pridáme krúpy (aj s vodou, v ktorej sa máčali – ak je čistá), cesnak, bobkový list a zalejeme vývarom alebo vodou.
  4. Varíme na miernom ohni, kým nie sú krúpy aj zelenina mäkké – zvyčajne 40-50 minút.
  5. Dochutíme soľou, korením, majoránom (ten pridávame až na konci) a prípadne zamiešame trochu smotany pre jemnosť.
  6. Ak chceme polievku s mäsom, pridáme do nej kúsok údeného alebo nakrájanú slaninku, ktorú si predtým opražíme.
  7. Podávame s krajcom čerstvého chleba alebo samostatne – polievka je dostatočne sýta. Táto polievka je ideálna vtedy, keď vonku zavýja vietor, keď si potrebujete dať pauzu od ťažkého jedla alebo keď máte v duši trochu nostalgie. Tip na záver? Ak vám krúpová polievka zostane, nevyhadzujte ju – na druhý deň je ešte lepšia. A ak trochu zhustne, pokojne ju premeňte na hustý prívarok – stačí pridať vajíčko či kvapku mlieka.

Tipy na obmenu krúpovej polievky

  • So šošovicou – pridajte červenú šošovicu ku krúpam, varte spolu. Výživná bomba.
  • S hubami – sušené huby dodajú polievke hĺbku a nádhernú vôňu lesa.
  • S vajíčkom – zvyšok z polievky na druhý deň zahustite vajíčkom a máte krémový prívarok.
  • Vegánsky variant – vynechajte maslo aj mäso, použite zeleninový vývar, trochu lahôdkového droždia a koreniny podľa chuti.

Krúpová polievka je zdravá, sýta a vhodná aj pre vegetariánov

Krúpová polievka má ešte jednu výhodu – je prirodzene výživná. Krúpy obsahujú komplexné sacharidy, ktoré zasýtia na dlhšie, vlákninu pre spokojné trávenie aj vitamíny skupiny B. Ak pridáte trochu koreňovej zeleniny a bylinky, získate doslova elixír v tanieri.

Ak sa vynechá údenina alebo vývar z mäsa, máte skvelú vegetariánsku či vegánsku verziu. A napriek tomu vás prekvapí, ako sýta vie byť – krúpy sa totiž postarajú o pocit „niečoho poctivého v bruchu“.

Tipy na vylepšenie krúpovej polievky

Ak ste ešte krúpovú polievku nevarili, skúste tieto jednoduché rady:

  • Krúpy pred varením prepláchnite a ideálne aj na pár hodín namočte. Skrátite si tým čas varenia a pomôžete tráveniu.
  • Dochucujte na etapy. Soľte až ku koncu, aby zelenina nepustila všetku šťavu príliš skoro. A nebojte sa byliniek – majorán, tymian či bobkový list sem patria.
  • Experimentujte. Vyskúšajte ju raz s červenou šošovicou, inokedy s feniklom alebo zjemnite smotanou – krúpová polievka znesie veľa variácií.

Prečo sa ku krúpovej polievke stále vraciame

V dnešnom svete superpotravín, proteínových tyčiniek a instantných vývarov pôsobí krúpová polievka ako čosi príliš jednoduché. Je nenápadná, no poctivá. Hoci sa varí z jednoduchých vecí, vytvára vo vás pocit istoty, že všetko bude v poriadku. A možno práve preto by mala mať svoje stále miesto v každej kuchyni. 

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE