Grilovanie už dávno nie je len o klobáse a krkovičke. Vegánska grilovačka vie byť rovnako chutná, sýta a pestrá – stačí trocha fantázie, dobré ingrediencie a chuť objavovať rastlinný svet. Či už ste vegánmi, vegetariánmi alebo len chcete odľahčiť jedálniček, tieto recepty na bezmäsité grilovanie si zamilujete vy aj vaši hostia.
Od šťavnatého tofu cez plnené šampiňóny až po karamelizovaný ananás – grilovačka môže byť nezabudnuteľná aj bez mäsa.
Prečo skúsiť grilovanie bez mäsa?
Grilovanie bez mäsa už dávno nie je len záležitosťou vegetariánov a vegánov – naopak, stáva sa kulinárskym trendom, ktorý oslovuje všetkých milovníkov dobrej chuti. Zelenina, syry, tofu či ovocie na grile dokážu vytvoriť pestré a aromatické jedlá, ktoré nezaťažujú žalúdok, no pritom zasýtia a prekvapia svojou kombináciou chutí.
Bezmäsité grilovanie je ideálne na horúce letné dni, keď prirodzene túžime po niečom ľahšom, sviežom a rýchlom. Navyše, otvára dvere experimentom – kým kuracie prsia chutia stále rovnako, s baklažánom, halloumi alebo marinovaným tempehom môžeš zakaždým vytvoriť úplne nový zážitok.
Bezmäsité recepty na gril: Inšpirácie, ktoré stoja za to
1. Grilované baklažánové „steaky“ s tahini-dresingom
Ingrediencie:
1 veľký baklažán
2 PL olivového oleja
1 ČL údenej papriky
štipka soli
2 PL tahini
1 PL citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku (pretlačený)
voda na zriedenie dresingu
Postup: Baklažán nakrájajte pozdĺžne na 1,5 cm hrubé plátky, potrite olivovým olejom zmiešaným s údenou paprikou a soľou. Nechajte odležať 10 minút a potom grilujte z oboch strán do mäkka. Medzitým si pripravte dresing z tahini, citrónovej šťavy, cesnaku a trošky vody – má byť krémový, ale tekutý. Pred podávaním polejte steaky dresingom a dozdobte koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.
Freepik2. Cuketové špízy s cesnakovým olejom
Ingrediencie:
2 cukety
1 červená paprika
1 červená cibuľa
cherry paradajky
3 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 ČL sušenej bazalky
soľ, čierne korenie
Postup: Cuketu a zeleninu nakrájajte na rovnomerné kúsky a naložte do marinády z olivového oleja, prelisovaného cesnaku, bazalky, soli a korenia. Po pol hodine marinovania ich napichnite na špajdle a ugrilujte do zlatista. Skvele sa hodia s jogurtovým vegánskym dipom alebo hummusom.
3. Marinovaný tofu steak s BBQ omáčkou
Ingrediencie:
1 balenie tofu (pevné, naturálne)
3 PL BBQ omáčky (vegánskej)
1 PL sójovej omáčky
1 ČL javorového sirupu
1 ČL uzeného korenia
trochu oleja na grilovanie
Postup: Tofu nakrájajte na hrubšie plátky a osušte papierovou utierkou. V miske zmiešajte BBQ omáčku, sójovku, javorový sirup a uzené korenie. Plátky tofu nechajte marinovať aspoň 1 hodinu, potom ich potrite olejom a ugrilujte z oboch strán. Výborne chutia v burgeri alebo so zeleninovým šalátom.
4. Plnené šampiňóny s orechmi a rastlinným syrom
Ingrediencie:
8 veľkých šampiňónov
2 PL nasekaných vlašských orechov
1 strúčik cesnaku (pretlačený)
2 PL nasekanej petržlenovej vňate
2 PL rastlinného krémového syra (napr. na báze kešu)
olivový olej, soľ, korenie
Postup: Šampiňóny očistite a odstráňte nožičky. Tie nasekajte nadrobno a zmiešajte s orechmi, cesnakom, vňaťou, rastlinným syrom, soľou a korením. Touto zmesou naplňte hlavičky šampiňónov a pokvapkajte olivovým olejom. Grilujte na alobale alebo tácke asi 10 minút, kým budú mäkké a na povrchu jemne zapečené.
Freepik5. Vegánske burgre z červenej šošovice
Ingrediencie:
1 hrnček červenej šošovice
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 ČL údenej papriky
2 PL pomletých ovsených vločiek
1 PL sójovej omáčky
soľ, korenie, olej
Postup: Červenú šošovicu uvarte domäkka a nechajte vychladnúť. V mixéri rozmixujte so všetkými ostatnými ingredienciami na pevnú hmotu. Vytvarujte burgre, potrite olejom a grilujte z oboch strán 4–5 minút, kým budú chrumkavé. Podávajte v žemli s vegánskou majonézou, šalátom a paradajkou.
6. Grilovaná paprika plnená kuskusom a bylinkami
Ingrediencie:
2 veľké červené papriky
1/2 hrnčeka kuskusu
1/2 hrnčeka vriacej vody
1 PL olivového oleja
1 menšia paradajka (nasekaná)
2 PL nasekanej čerstvej mäty
2 PL nasekanej petržlenovej vňate
soľ, čierne korenie
Postup: Kuskus zalejte vriacou vodou, prikryte a nechajte napučať asi 10 minút. Premiešajte ho s olivovým olejom, nasekanou paradajkou, bylinkami, soľou a korením. Papriky rozrežte na polovice, odstráňte semienka a naplňte pripravenou zmesou. Umiestnite ich na alobal alebo grilovaciu tácku a grilujte 10–12 minút, kým nezmäknú a ich povrch jemne nezhnedne.
7. Ananás na grile s limetkou a agávovým sirupom
Ingrediencie:
1 zrelý ananás
2 PL agávového sirupu
šťava z 1 limetky
štipka škorice (voliteľné)
Postup: Ananás ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska alebo štvrťky. V malej miske zmiešajte agávový sirup s limetkovou šťavou (a prípadne škoricou). Ananás natrite touto zmesou a grilujte z oboch strán 2–3 minúty, kým začne karamelizovať. Podávajte samotný alebo s vegánskou kokosovou „šľahačkou“ ako sladký záver grilovačky.
FreepikTipy na dochutenie a marinovanie
Aj vegánske suroviny môžu mať bohatú, výraznú chuť – stačí ich správne naložiť alebo dochutiť. Marinády pripravujte ideálne aspoň hodinu vopred, aby sa chute dobre vstrebali.
- Sójová omáčka so sezamovým olejom a zázvorom: Vytvorí slanú a mierne pikantnú marinádu ideálnu na tofu, tempeh alebo huby. Pridajte trochu javorového sirupu na jemnú sladkosť.
- Olivový olej s citrónovou šťavou, cesnakom a bylinkami: Výborné na zeleninu ako cuketa, baklažán či paprika. Kombinácia osviežuje a zároveň podčiarkne prirodzenú chuť grilovaných surovín.
- Vegánska BBQ omáčka s údenou paprikou: Sladko-dymová klasika, ktorou môžete natrieť tofu, kukuricu aj šampiňóny. Výborne karamelizuje na grile.
- Tahini s citrónom, cesnakom a vodou: Krémová marináda, ktorá dodá orientálny nádych a hodí sa najmä k baklažánu alebo cícerovým plackám.
- Limetková šťava s čerstvým koriandrom a čili: Pikantno-svieža kombinácia vhodná najmä k grilovanému ananásu alebo cuketovým špízom.
Aj bez mäsa to môže byť grilovačka roka
Aj bez mäsa to môže byť grilovačka roka – stačí trochu fantázie, kvalitné suroviny a chuť objavovať nové chute. Vegánske dobroty na grile prekvapia nielen vzhľadom, ale najmä plnosťou chutí a rozmanitosťou. Nech už si zvolíte špízy, burgre či grilovaný ananás, jedno je isté – nikomu nebude chýbať klobása! Griluj srdcom, podávaj s úsmevom a urob z každej letnej nedele oslavu chutí.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik