Vieme kedy je čas na výmenu dosky na krájanie! Plus tipy, ako sa dá predĺžiť jej životnosť

kedy vymeniť dosku na krájanie

Doska na krájanie v domácnosti je nevyhnutným nástrojom pre každú kuchyňu. Je určená na krájanie a rezanie potravín, ako sú zelenina, ovocie, mäso alebo chlieb. Dosky na krájanie sú dostupné v rôznych veľkostiach a materiáloch, ako sú drevo, plast alebo sklo.

  • Drevené dosky sú tradičné a dodávajú kuchyni rustikálny vzhľad. Sú mäkké, čo môže chrániť ostrie nožov a zároveň sú hygienické, pretože drevo má prirodzenú antibakteriálnu vlastnosť

  • Plastové dosky sú odolné voči poškodeniu a ľahko sa čistia, no môžu sa po čase opotrebovať. 

  • Sklenené dosky sú hygienické a veľmi odolné voči poškodeniu, no môžu poškodiť ostrie nožov.

Doska na krájanie ako súčasť každej domácnosti

Pri výbere dosky na krájanie je dôležité venovať pozornosť veľkosti, materiálu a údržbe. Dôležité je tiež pravidelne dezinfikovať dosku, aby sa predišlo šíreniu baktérií. Investícia do kvalitnej dosky na krájanie môže ušetriť čas a zlepšiť výsledky pri príprave jedál v domácnosti.

Odporúčame: Chlieb vo vajíčku 4x inak: Po každom si oblížeš prsty!

doska na krájanie v domácnosti Depositphotos

Aj vy používate drevenú dosku na krájanie?

Drevená doska na krájanie je nevyhnutným kuchynským náčiním, ktoré sa používa na krájanie a prípravu potravín. Tieto dosky sú obľúbené pre svoju trvanlivosť, pevnosť a estetický vzhľad.

Drevené dosky na krájanie sú zvyčajne vyrobené z tvrdeného dreva ako napríklad buk, dub, bambus alebo teak. Tieto druhy dreva sú odolné voči vlhkosti a ošetrené špeciálnymi olejmi, ktoré zabraňujú prenikaniu baktérií do dreva. To je dôležité pre zachovanie hygieny pri krájaní potravín.

Pri výbere drevenej dosky na krájanie je dôležité zohľadniť veľkosť, hrúbku a povrch dosky. Väčšia doska vám poskytne viac priestoru na krájanie a hrubšia doska bude odolnejšia voči poškodeniu. Často sa odporúča mať viacero dosiek na krájanie na rôzne druhy potravín, aby sa predišlo kontaminácii.

  • Je dôležité dodržiavať správnu údržbu drevenej dosky na krájanie, čo zahŕňa pravidelné ošetrovanie olejom a umývanie teplou vodou a mierne mydlovým roztokom. 

  • Pravidelná údržba pomôže predĺžiť životnosť dosky a udržať ju hygienicky bezpečnú pre používanie v kuchyni.

Celkovo je drevená doska na krájanie dôležitým nástrojom v kuchyni, ktorý pomáha udržiavať bezpečnosť pri príprave jedál. Ich trvanlivosť a estetický vzhľad z nich robia obľúbenú voľbu pre mnohých kuchárov a milovníkov varenia.

Neprehliadnite: Najlepší recept na jahodové tiramisu!

drevená doska na krájanie Depositphotos

Správna starostlivosť je základom dlhej životnosti dosky na krájanie

Správna starostlivosť o dosky na krájanie je nevyhnutná pre zachovanie ich kvality a dlhej životnosti. 

Jedným zo základných krokov pri starostlivosti o dosku na krájanie je jej pravidelné čistenie. Po každom použití by mala byť dôkladne umytá teplou vodou a mydlom. Dôležité je aj správne sušenie dosky, aby nedochádzalo k vzniku plesní a baktérií. Po umytí a usušení je vhodné dosku aj dezinfikovať napríklad octom alebo citrónovou šťavou.

  • Okrem čistenia je dôležité aj pravidelné ošetrovanie dosky na krájanie olejom. 

  • Olej vytvára ochrannú vrstvu na doske a zabraňuje absorbovaniu baktérií a nepríjemných zápachov. 

  • Ideálny je nerafinovaný kokosový olej alebo minerálny olej.

Pri používaní dosky na krájanie je tiež dôležité dodržiavať hygienické normy, napríklad oddeliť mäso od zeleniny a používať jednu dosku iba na jednu skupinu potravín. Prílišné opotrebovanie dosky (napríklad zárezy nožom) môže spôsobiť riziko preniknutia baktérií do materiálu dosky.

Správna starostlivosť o dosky na krájanie nie je len otázkou hygieny, ale aj zdravia. Dlhá životnosť dosiek zabezpečí nielen kvalitnejšiu prípravu jedál, ale aj chráni vaše zdravie pred rôznymi ochoreniami spôsobenými baktériami. Preto nezanedbávajte údržbu vašich dosiek na krájanie a užívajte si zdravé a chutné jedlá.

Ako čistiť drevenú dosku na krájanie?

Na čistenie drevenej dosky z tvrdého dreva na krájanie môžete použiť nasledujúci postup:

  1. Začnite tým, že na drevenú dosku nalievajte zmes vody so štipkou hrubej morskej soli. Tá vám pomôže odstrániť nečistoty a zápach z dosky. POZOR - materiál drevenej dosky na krájanie nie je vhodný do umývačky riadu, preto je dôležité, že umývate drevenú dosku ručne.

  2. Zmes rozotrite jemne vlhkou špongiou alebo handrou. Dôkladne dosku očistite.

  3. Na záver dosku môžete vyčistiť kúskom citróna alebo malým množstvo octu. Týmto spôsobom odstránite baktérie a zápachy z dosky.

  4. Po umytí nechajte dosku úplne vyschnúť na vzduchu. Nie je vhodné ju umyť v umývačke riadu alebo ponoriť do vody, pretože by sa mohla zničiť.

Týmto spôsobom by mala byť vaša drevená doska na krájanie čistá a pripravená na ďalšie použitie. Dlhá životnosť dosky na krájanie, ako aj sterilita dosky bude týmto spôsobom samozrejmosťou. Zničíte mikroorganizmy a baktérie, zápach a škvrny - dezinfekcia drevenej dosky u vás doma tak bude na dennom poriadku rýchlo a jednoducho. 

Odporúčame aj: Špinavá rúra na pečenie? Čistenie nemusí byť zložité!

plastová doska na krájanie Depositphotos

Ako čistiť plastové dosky na krájanie?

Na čistenie plastových dosiek na krájanie môžete postupovať nasledovne:

  1. Najprv dosku opláchnite pod tečúcou vlažnou vodou, aby ste odstránili väčšinu zvyškov potravín.

  2. Pripravte si roztok teplej vody s trochou tekutého mydla alebo špeciálneho čistiaceho prostriedku určeného na čistenie plastových dosiek na krájanie.

  3. Dosku očistite hubkou alebo kefkou a dôkladne ju opláchnite pod tečúcou vodou.

  4. Na umytie zvyškov mydla a dezinfekciu dosky môžete použiť roztok zmesi octu a vody v pomere 1:1, nechajte pôsobiť pár minút a potom znova dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou.

  5. Na zabezpečenie dokonalého suchu a zabránenie vzniku plesní môžete dosku nechať vyschnúť na vzduchu alebo ju utrieť do sucha čistou handrou.

Dôležité je tiež pravidelne dezinfikovať plastové dosky na krájanie, najmä po použití pri krájaní syrových potravín.

Ako často treba vymieňať dosku na krájanie?

Frekvencia výmeny dosky na krájanie závisí od niekoľkých faktorov, ako je frekvencia používania dosky, typ a kvalita materiálu z ktorého je vyrobená, ako aj starostlivosť o ňu. 

Všeobecne platí, že dosku na krájanie by ste mali vymeniť vtedy, keď je viditeľne opotrebovaná alebo poškodená.

Ak dosku na krájanie používate denne alebo veľmi často, odporúča sa ju vymeniť približne každý rok. 

Ak si všimnete hlboké rezy, ryhy na doske, škrabance alebo trhliny na doske a iné známky opotrebovania, je tiež čas vymeniť dosku na krájanie. 

  • Ďalším dôležitým faktorom je hygiena - aj keď je doska ešte v dobrom stave, je vhodné ju vymeniť, ak sa na nej hromadí veľa baktérií a nečistôt, aj napriek častému umývaniu.

  • Výmena dosky na krájanie v pravidelných intervaloch je dôležitá nielen pre zachovanie účinnosti a kvality krájania, ale aj pre zachovanie hygienických štandardov vo vašej kuchyni. 

Preto doporučujeme pravidelne kontrolovať stav svojej dosky na krájanie a vymieňať ju podľa potreby, aby ste mohli ďalej bezpečne a efektívne pracovať v kuchyni.

Kedy by sa mala doska na krájanie vymeniť?

Dosky na krájanie sú nevyhnutným nástrojom v každej kuchyni, ale veľa ľudí nepremýšľa o tom, kedy by mala byť vymenená. 

Ak máte dosku na krájanie už dlhšiu dobu a začínajú na nej byť viditeľné hlboké zárezy, škrabance a iné poškodenia, je čas ju vymeniť.

  • Ak má doska na krájanie trhliny alebo škrabance, môžu sa v týchto mikroorganizmoch hromadiť a šíriť baktérie, čo môže spôsobiť zdravotné problémy. 

  • Aj keď si dosku dôkladne umývate, môžu sa do malých trhlín skryť nebezpečné baktérie a spôsobiť otravu, ani neviete ako.

  • Preto je dôležité mať zdravú a čistú dosku na krájanie a pravidelne ju meniť, keď už nie je v dobrom stave.

Všeobecne platí, že doska na krájanie by sa mala meniť približne raz ročne, ale na základe častého používania a stavu dosky to môže byť aj skôr. Je lepšie byť opatrný a vymeniť dosku skôr, než riskovať zdravotné problémy. Takže ak máte pocit, že vaša doska na krájanie už nie je v dobrom stave, je pravdepodobne čas ju vymeniť.

Tip pre vás: Špargľová polievka – HIT tejto sezóny!

stará doska na krájanie Depositphotos

Kedy už treba dosku vyhodiť?

Doska na krájanie potrebuje byť vymenená a vyhodená, keď už je príliš poškodená a nebezpečná na použitie. 

Niektoré príznaky toho, že je čas vyhodiť starú pracovnú dosku na krájanie, môžu zahŕňať hlboké škrabance a zárezy, ktoré sú ťažko vyčistiteľné a môžu slúžiť ako útočisko pre mikroorganizmy. 

  • Ak sa doska aj napriek dôkladnému umývaniu zdá nehygienická a ťažko vyčistiteľná, je lepšie ju bezpečne vyhodiť a nahradiť novou, aby sme zabránili možnému šíreniu baktérií a alergénov na potraviny. 

  • Opotrebovaná doska môže byť tiež nebezpečná pre zdravie, pretože môže prinášať nečistoty a baktérie do pripravovanej potraviny. 

Preto je dôležité monitorovať stav dosky na krájanie a pravidelne ju kontrolovať, aby sme zabezpečili bezpečnosť a hygienu pri príprave jedál.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE