Špinavá rúra na pečenie? Čistenie nemusí byť zložité!

Čistenie rúry je pravdepodobne jednou z najnenávidenejších domácich prác. Ani žiadne samočistenie nemôže skutočne nahradiť hĺbkové čistenie vykonané ručne. Iba to pomôže zabezpečiť, aby rúra fungovala tak, ako má. 

Zozbierali sme niektoré z tipov a osvedčené postupy potrebné na to, aby ste svoju rúru mohli čo najlepšie vyčistiť. A nemusí to ani trvať dlho! Ako vyčistiť rúru rýchlo a efektívne?

Prírodné čistiace prostriedky?

Keďže ocot je kyselina a sóda bikarbóna je zásaditá, ich spoločné použitie vytvorí chemickú reakciu, ktorá pomôže odstrániť aj niektoré zapečené škvrny. Skúsiť môžete aj esenciálne oleje, najmä citrónové, pretože pôsobia ako odmasťovač. Ak viete ako odstrániť vodný kameň, postup je podobný. Váš podomácky vyrobený čistič však s odolnými škvrnami veľa nezmôže. Majte preto v zásobe aj profesionálny účinný čistiaci prostriedok na rúry a grily. Tento odstraňuje rýchlo a dôkladne pripálený tuk, aj pripečené zvyšky jedla a pripálenú mastnotu.

Odporúčame tiež: Pikantné palacinky: Recepty plné chuti a originality!

Vyberte rošty z rúryDepositphotos

Vyberte rošty

Možno predpokladáte, že samotné rošty rúry sú celkom čisté, ale je pravdepodobné, že sú v skutočnosti jedným z najšpinavších povrchov vo vašej rúre. Môžete ich vydrhnúť mydlovou vodou, alebo použite HG čistič na rúry a grily a nastriekajte ho na čistený povrch a nechajte 3-5 minút pôsobiť. Potom zotrite mokrou handrou alebo špongiou a rošty prepláchnite horúcou vodou. Nechajte ich následne vyvetrať a potom vysušiť.

Pozri si aj: Jablkový koláč rýchlo a chutne - neodolá mu nikto!

Vyčistite strany a dno rúry

Ak preferujete domáce recepty, začnite pridaním ¾ šálky jedlej sódy do misky, potom pridajte ¼ šálky vody, aby ste vytvorili hustú pastu. Vnútro rúry nahrubo potrite pastou, môžete ju nanášať rukou alebo aj starou zubnou kefkou. Keď pokryjete čo najväčšiu časť vnútra rúry, nechajte ho cez noc uschnúť. Pastu môžete na druhý deň zoškrabať alebo odstrániť vlhkou špongiou. Tento krok opakujte, kým nebude vnútro vašej rúry čisté a bez šmúh. Ak nechcete čakať celú noc, použite prípravok z obchodu a výsledok budete mať do piatich minút. Nechajte profesionálne čistiace prostriedky, aby urobili všetku prácu za vás. 

Čistenie dvierok rúry

Jednou z najlepších vecí na čistenie skla vo vnútri dvierok rúry je kvalitná čistiaca hubka. Predovšetkým sa uistite, že čokoľvek, čo používate, nie je abrazívne a nepoškriabe vaše sklo. Hlavná nečistota, ktorá sa hromadí na dvierkach rúry, bude pravdepodobne mastnota, a ak od čistenia uplynulo veľa času, možno budete musieť investovať do nejakého odmasťovacieho prostriedku, aby ste to mohli všetko dôkladne odstrániť.

Čistenie dvierok rúryDepositphotos

Nezanedbávajte vonkajšok rúry

Jednoduché utretie vonkajšej časti vašej rúry určite tiež zlepší jej vzhľad. Ak pri každom varení alebo použití rúru poriadne utriete, nemali by ste mať žiadne problémy s udržiavaním jej čistého vzhľadu. Pravidelné čistenie rúry zaisťuje, že váš spotrebič zostane v dobrom prevádzkovom stave čo najdlhšie. Rovnako, ako ktorýkoľvek iný mechanický spotrebič, nepretržité používanie môže viesť k opotrebovaniu, ktoré sa len zhorší tým, že sa na ňom budú hromadiť nečistoty, mastnota a zvyšky jedla.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE