Jesenné pečenie s jablkami a orechmi: Tradičné recepty plné vône a chuti

jesenné dezerty

Keď sa jeseň prihlási o slovo a lístie začne padať, nič nevyvolá pocit útulného domova lepšie ako vôňa čerstvo upečeného koláča. Jablká a orechy sú typické jesenné ingrediencie, ktoré v sebe ukrývajú chuť a arómu tohto krásneho ročného obdobia. V kombinácii prinášajú jedinečné spojenie sladkosti a jemne horkastej chuti, ktorá je ideálna na prípravu tradičných koláčov a dezertov. Ak hľadáte inšpiráciu na to, ako využiť jesennú úrodu, tieto recepty vás určite naladia na pečenie!

Prečítajte si: Máte radi osviežujúce chute? Pripravte si citrónové palacinky!

1. Jablkový koláč s orechovou posýpkou

Jednoduchý, ale vždy obľúbený jablkový koláč s orechovou posýpkou je klasikou, ktorú si môžete pripraviť aj počas hektických dní. Tento koláč je rýchly na prípravu, a pritom bohatý na chuť a vôňu.

Ingrediencie:

  • 4 veľké jablká, nakrájané na tenké plátky
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 100 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
  • Škorica podľa chuti

Postup prípravy:

  1. V miske zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte maslo a vypracujte drobivé cesto.
  2. Pridajte vajce a vypracujte kompaktné cesto, ktoré rozvaľkáte na dno koláčovej formy.
  3. Na cesto poukladajte plátky jabĺk a posypte škoricou.
  4. Zmiešajte mleté orechy s cukrom a posypte nimi vrch koláča.
  5. Pečte pri teplote 180 °C asi 30 – 40 minút, alebo až bude posýpka zlatistá.

2. Jablkové muffiny s kúskami orechov

Pre tých, ktorí obľubujú rýchle a jednoduché sladkosti, sú jablkové muffiny skvelou voľbou. Tieto muffiny sú mäkké, šťavnaté a príjemne chrumkavé vďaka kúskom orechov.

Ingrediencie:

  • 2 veľké jablká, nastrúhané
  • 250 g hladkej múky
  • 120 g cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 100 g nasekaných orechov
  • 1 ČL škorice
  • 2 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 100 ml mlieka

Postup prípravy:

  1. V jednej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu.
  2. V druhej miske vyšľahajte vajcia s olejom a mliekom.
  3. Spojte suché a mokré ingrediencie a pridajte nastrúhané jablká a nasekané orechy.
  4. Zmes rozdeľte do formy na muffiny a pečte pri teplote 180 °C asi 20 minút, alebo kým muffiny nebudú zlatisté.

Odporúčame: Jesenné recepty s tekvicou, jablkami a hruškami: Tipy na varenie zo sezónnych surovín

štrúdľa s jablkami
Depositphotos

3. Štrúdľa s jablkami a orechmi

Tradičná štrúdľa je dezert, ktorý nemôže chýbať na jesennom stole. Tento recept kombinuje jablká, škoricu a orechy, čo vytvára neodolateľnú kombináciu vôní a chutí.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta (alebo domáce ťahané cesto)
  • 4 jablká, nastrúhané
  • 100 g nasekaných orechov
  • 50 g cukru
  • 1 ČL škorice
  • 1 vajce na potretie

Postup prípravy:

  1. Rozvaľkajte lístkové cesto na tenko.
  2. V miske zmiešajte nastrúhané jablká, cukor, škoricu a orechy.
  3. Náplň rozložte na cesto a zrolujte ho do tvaru štrúdle.
  4. Vrch štrúdle potrite rozšľahaným vajíčkom.
  5. Pečte pri teplote 180 °C asi 30 – 35 minút, kým nebude cesto chrumkavé a zlatisté.

4. Jablkové muffiny s vlašskými orechmi a medom

Tieto muffiny sú ideálne pre milovníkov sladších chutí. Med dodáva muffinom jemnú sladkosť, ktorá krásne dopĺňa chuť jabĺk a orechov.

Ingrediencie:

  • 2 jablká, nakrájané na malé kúsky
  • 200 g hladkej múky
  • 80 g medu
  • 50 g nasekaných vlašských orechov
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL škorice
  • 2 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 100 ml mlieka

Postup prípravy:

  1. V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a škoricu.
  2. V druhej miske zmiešajte vajcia, olej, mlieko a med.
  3. Spojte suché a mokré ingrediencie a pridajte kúsky jabĺk a orechy.
  4. Zmes vlejte do formy na muffiny a pečte pri 180 °C približne 20 minút.

Neprehliadnite: Správne varenie cestovín krok za krokom – tipy na kontrolu porcií aj podávanie

5. Orechový chlebík s jablkami

Tento chlebík je výborný ako sladká desiata alebo ako raňajky. Je mäkký, nadýchaný a vďaka orechom a jablkám má bohatú textúru.

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké jablká, nastrúhané
  • 300 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL škorice
  • 100 g nasekaných orechov
  • 2 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 150 ml mlieka

Postup prípravy:

  1. V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu a orechy.
  2. V druhej miske zmiešajte vajcia, olej a mlieko, pridajte nastrúhané jablká.
  3. Spojte všetky ingrediencie a vlejte cesto do formy na chlieb.
  4. Pečte pri teplote 180 °C asi 50 minút, alebo kým chlebík nebude krásne zlatistý a prepečený.

Odporúčame aj: Pesticídy na jablkách: Jednoduchý trik, ako odhaliť zvyšky chemikálií!

Tipy na pečenie s jablkami a orechmi

  • Výber jabĺk: Pre pečenie sú najlepšie šťavnaté a sladko-kyslé jablká, ako sú napríklad Jonagold, Idared alebo Granny Smith.
  • Čerstvosť orechov: Používajte čerstvé orechy, najlepšie nesolené a nelúpané, aby si zachovali prirodzenú chuť a neboli horké.
  • Príprava jabĺk: Ak máte tvrdšie jablká, pred pečením ich jemne poduste. Tým zabezpečíte, že budú mäkké a šťavnaté.
  • Aromatické koreniny: Škorica, klinčeky a muškátový oriešok sú ideálnym korením pre jablkové dezerty a dodajú im ešte viac jesennej atmosféry.

Jesenné pečenie s jablkami a orechmi prináša do kuchyne vôňu a chuť útulného domova. Tieto tradičné koláče a dezerty sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať sezónne suroviny a priniesť do vášho domova kúsok jesene. Či už si zvolíte klasický jablkový koláč, šťavnaté muffiny alebo voňavú štrúdľu, každý recept vás privedie o krok bližšie k jesennému teplu a pohode. Nechajte sa inšpirovať a vychutnajte si tieto dobroty so svojimi blízkymi!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE