Keď sa jeseň prihlási o slovo a lístie začne padať, nič nevyvolá pocit útulného domova lepšie ako vôňa čerstvo upečeného koláča. Jablká a orechy sú typické jesenné ingrediencie, ktoré v sebe ukrývajú chuť a arómu tohto krásneho ročného obdobia. V kombinácii prinášajú jedinečné spojenie sladkosti a jemne horkastej chuti, ktorá je ideálna na prípravu tradičných koláčov a dezertov. Ak hľadáte inšpiráciu na to, ako využiť jesennú úrodu, tieto recepty vás určite naladia na pečenie!
Prečítajte si: Máte radi osviežujúce chute? Pripravte si citrónové palacinky!
1. Jablkový koláč s orechovou posýpkou
Jednoduchý, ale vždy obľúbený jablkový koláč s orechovou posýpkou je klasikou, ktorú si môžete pripraviť aj počas hektických dní. Tento koláč je rýchly na prípravu, a pritom bohatý na chuť a vôňu.
Ingrediencie:
- 4 veľké jablká, nakrájané na tenké plátky
- 200 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
- 1 ČL prášku do pečiva
- 100 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
- Škorica podľa chuti
Postup prípravy:
- V miske zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte maslo a vypracujte drobivé cesto.
- Pridajte vajce a vypracujte kompaktné cesto, ktoré rozvaľkáte na dno koláčovej formy.
- Na cesto poukladajte plátky jabĺk a posypte škoricou.
- Zmiešajte mleté orechy s cukrom a posypte nimi vrch koláča.
- Pečte pri teplote 180 °C asi 30 – 40 minút, alebo až bude posýpka zlatistá.
2. Jablkové muffiny s kúskami orechov
Pre tých, ktorí obľubujú rýchle a jednoduché sladkosti, sú jablkové muffiny skvelou voľbou. Tieto muffiny sú mäkké, šťavnaté a príjemne chrumkavé vďaka kúskom orechov.
Ingrediencie:
- 2 veľké jablká, nastrúhané
- 250 g hladkej múky
- 120 g cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 100 g nasekaných orechov
- 1 ČL škorice
- 2 vajcia
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
Postup prípravy:
- V jednej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu.
- V druhej miske vyšľahajte vajcia s olejom a mliekom.
- Spojte suché a mokré ingrediencie a pridajte nastrúhané jablká a nasekané orechy.
- Zmes rozdeľte do formy na muffiny a pečte pri teplote 180 °C asi 20 minút, alebo kým muffiny nebudú zlatisté.
Odporúčame: Jesenné recepty s tekvicou, jablkami a hruškami: Tipy na varenie zo sezónnych surovín
Depositphotos3. Štrúdľa s jablkami a orechmi
Tradičná štrúdľa je dezert, ktorý nemôže chýbať na jesennom stole. Tento recept kombinuje jablká, škoricu a orechy, čo vytvára neodolateľnú kombináciu vôní a chutí.
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta (alebo domáce ťahané cesto)
- 4 jablká, nastrúhané
- 100 g nasekaných orechov
- 50 g cukru
- 1 ČL škorice
- 1 vajce na potretie
Postup prípravy:
- Rozvaľkajte lístkové cesto na tenko.
- V miske zmiešajte nastrúhané jablká, cukor, škoricu a orechy.
- Náplň rozložte na cesto a zrolujte ho do tvaru štrúdle.
- Vrch štrúdle potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte pri teplote 180 °C asi 30 – 35 minút, kým nebude cesto chrumkavé a zlatisté.
4. Jablkové muffiny s vlašskými orechmi a medom
Tieto muffiny sú ideálne pre milovníkov sladších chutí. Med dodáva muffinom jemnú sladkosť, ktorá krásne dopĺňa chuť jabĺk a orechov.
Ingrediencie:
- 2 jablká, nakrájané na malé kúsky
- 200 g hladkej múky
- 80 g medu
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL škorice
- 2 vajcia
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
Postup prípravy:
- V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a škoricu.
- V druhej miske zmiešajte vajcia, olej, mlieko a med.
- Spojte suché a mokré ingrediencie a pridajte kúsky jabĺk a orechy.
- Zmes vlejte do formy na muffiny a pečte pri 180 °C približne 20 minút.
Neprehliadnite: Správne varenie cestovín krok za krokom – tipy na kontrolu porcií aj podávanie
5. Orechový chlebík s jablkami
Tento chlebík je výborný ako sladká desiata alebo ako raňajky. Je mäkký, nadýchaný a vďaka orechom a jablkám má bohatú textúru.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké jablká, nastrúhané
- 300 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- 100 g nasekaných orechov
- 2 vajcia
- 100 ml oleja
- 150 ml mlieka
Postup prípravy:
- V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu a orechy.
- V druhej miske zmiešajte vajcia, olej a mlieko, pridajte nastrúhané jablká.
- Spojte všetky ingrediencie a vlejte cesto do formy na chlieb.
- Pečte pri teplote 180 °C asi 50 minút, alebo kým chlebík nebude krásne zlatistý a prepečený.
Odporúčame aj: Pesticídy na jablkách: Jednoduchý trik, ako odhaliť zvyšky chemikálií!
Tipy na pečenie s jablkami a orechmi
- Výber jabĺk: Pre pečenie sú najlepšie šťavnaté a sladko-kyslé jablká, ako sú napríklad Jonagold, Idared alebo Granny Smith.
- Čerstvosť orechov: Používajte čerstvé orechy, najlepšie nesolené a nelúpané, aby si zachovali prirodzenú chuť a neboli horké.
- Príprava jabĺk: Ak máte tvrdšie jablká, pred pečením ich jemne poduste. Tým zabezpečíte, že budú mäkké a šťavnaté.
- Aromatické koreniny: Škorica, klinčeky a muškátový oriešok sú ideálnym korením pre jablkové dezerty a dodajú im ešte viac jesennej atmosféry.
Jesenné pečenie s jablkami a orechmi prináša do kuchyne vôňu a chuť útulného domova. Tieto tradičné koláče a dezerty sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať sezónne suroviny a priniesť do vášho domova kúsok jesene. Či už si zvolíte klasický jablkový koláč, šťavnaté muffiny alebo voňavú štrúdľu, každý recept vás privedie o krok bližšie k jesennému teplu a pohode. Nechajte sa inšpirovať a vychutnajte si tieto dobroty so svojimi blízkymi!