Teplovzdušné fritézy, ako napríklad Nutribullet Twin Drawer Air Fryer, predstavujú revolúciu v modernom varení. Tento kuchynský pomocník umožňuje dosiahnuť chrumkavé a lahodné jedlá s minimálnym alebo žiadnym použitím oleja. Ide o zdravšiu alternatívu k tradičnému fritovaniu, pričom si stále zachováte požadovanú chrumkavosť a bohatú chuť.
Pozri si aj: Chýba vám prísada do receptu? TAKTO možno nahradiť chýbajúce suroviny v recepte!
Viete ako funguje teplovzdušná fritéza ?
Teplovzdušná fritéza využíva technológiu cirkulácie horúceho vzduchu okolo jedla. Vysoká teplota a rýchly prúd vzduchu vytvárajú rovnomerné a rýchle ohrievanie, ktoré umožňuje dosiahnuť efekt podobný fritovaniu bez použitia veľkého množstva oleja. Tento proces sa často nazýva rýchle vzdušné prúdenie.
Nutribullet Twin Drawer Air Fryer je vybavená dvoma nezávislými varnými košmi, čo umožňuje pripravovať rôzne druhy jedál súčasne a s rôznymi nastaveniami, čo je obrovská výhoda pre rodiny alebo pri príprave zložitých jedál.
Výhody teplovzdušného fritovania:
Zdravšie jedlá: Zníženie použitia oleja znamená nižší obsah tuku a kalórií v jedlách.
Úspora času: Teplovzdušná fritéza dokáže pripraviť jedlá rýchlejšie než klasická rúra alebo panvica.
Viac možností varenia: Okrem fritovania môžete pomocou teplovzdušnej fritézy piecť, grilovať alebo dokonca ohrievať jedlá.
Jednoduchá údržba: Väčšina fritéz, vrátane Nutribullet Twin Drawer Air Fryer, má nelepivé koše, ktoré sú jednoduché na čistenie.
Vďaka jej výkonnosti a flexibilite môžete kombinovať rôzne techniky prípravy jedál a v kombinácii s multifunkčným kuchynským mixérom vzniknú naozaj chutné a výživné pokrmy.
Nutribullet1. Fritované bravčové kotlety s pečenou zeleninou
Ingrediencie: Bravčové kotlety, olivový olej, tymian, cesnak, mrkva, zemiaky, červená paprika, cibuľa.
Postup:
- Namarinujte bravčové kotlety olivovým olejom, tymianom a cesnakom, nechajte ich odstáť.
Nakrájajte zeleninu (mrkvu, zemiaky, papriku, cibuľu) na väčšie kúsky, potrite ich olivovým olejom, posoľte a dajte do jedného z košov fritézy.
Druhý kôš použite na bravčové kotlety. Fritujte pri 180°C asi 15-20 minút. Zeleninu kontrolujte a podľa potreby pretraste alebo otočte.
Výsledkom sú šťavnaté kotlety s chrumkavou kôrkou a perfektne upečená zelenina.
Inšpiruj sa: Vďaka týmto kuchynským trikom ušetríte čas aj peniaze. Poznáte ich?!
2. Plnené papriky
Ingrediencie: Veľké papriky, mleté hovädzie alebo bravčové mäso, ryža, paradajková omáčka, cibuľa, syr, korenie.
Postup:
- Nakrájajte vrch paprík a vyberte vnútro.
Na panvici si predpripravte náplň – opečte cibuľu, mleté mäso, pridajte uvarenú ryžu a paradajkovú omáčku. Dochuťte soľou, korením a bylinkami.
Naplňte papriky touto zmesou, navrch nasypte syr.
Papriky umiestnite do fritézy a fritujte pri 170°C asi 20-25 minút, kým sú papriky mäkké a syr chrumkavo zapečený.
3. Losos so zemiakovou kašou a grilovanou zeleninou
Ingrediencie: Filety z lososa, olivový olej, citrónová šťava, cesnak, zemiaky, mlieko, maslo, brokolica, cuketa, olivový olej.
Postup:
Zemiaky uvarte a roztlačte na jemnú kašu s pridaním masla a mlieka.
Lososa potrite zmesou olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku. Vložte ho do jedného z košov fritézy a fritujte pri 180°C približne 12-15 minút.
Zeleninu (brokolicu, cuketu) nakrájajte na väčšie kúsky, jemne potrite olejom a soľou. Grilujte v druhom koši fritézy.
Výsledkom je šťavnatý losos, doplnený o lahodnú zemiakovú kašu a grilovanú zeleninu.
Funkčnosť teplovzdušnej fritézy dopĺňa smoothie mixér, ktorý sa hodí na prípravu dresingov, marinád či omáčok k pokrmom. Kombinácia týchto dvoch prístrojov vytvára dokonalé duo pre zdravšie, rýchle a chutné jedlá.
Vyskúšajte zaujímavé recepty do teplovzdušnej fritézy:
Zdravé domáce hranolky
- Ingrediencie: Zemiaky (alebo bataty), olivový olej, soľ.
Postup: Nakrájajte zemiaky na tenké pásiky, ľahko ich potrite olivovým olejom a posoľte. Fritujte pri 200°C asi 15-20 minút, kým nebudú chrumkavé.
Zeleninové čipsy
Ingrediencie: Cuketa, cvikla, mrkva, olivový olej, soľ.
Postup: Nakrájajte zeleninu na tenké plátky, jemne potrite olivovým olejom a posoľte. Fritujte pri 170°C asi 10 minút.
Odporúčame: Zdravé varenie jednoducho s kuchynskými robotmi - recepty a tipy pre zdravé a chutné jedlá
Losos so sezamom
Ingrediencie: Losos, sezamové semienka, sójová omáčka.
Postup: Lososa namočte do sójovej omáčky a obaľte v sezamových semienkach. Fritujte pri 180°C asi 12 minút.
Pečené jablká s medom
- Ingrediencie: Jablká, škorica, med.
Postup: Nakrájajte jablká na plátky, pokvapkajte medom a posypte škoricou. Fritujte pri 180°C asi 10-12 minút, kým nebudú jemné.
Zdroj úvodnej fotky: www.nutribullet.com