Mraznička nám umožňuje predĺžiť čerstvosť potravín a pripraviť si jedlo vopred na horšie časy. Aj keď mrazenie potravín značne spomaľuje rast baktérií a proces kazenia, nie je všemocné.
Každý druh potraviny má svoju maximálnu dobu skladovania, po ktorej sa znižuje jej kvalita alebo chuť. Chcete mať poruke vždy čerstvé a nutrične bohaté potraviny? Naučte sa ich správne skladovať.
Mäso a mäsové produkty
Mäso patrí medzi potraviny, ktoré si v mrazničke dokážu udržať svoju kvalitu pomerne dlhú dobu. Surové hovädzie, bravčové alebo jahňacie mäso môže ostať v mrazničke približne 6 až 12 mesiacov, bez toho, aby sa to odrazilo na jeho chuti či textúre. Hydina, napr. kuracie alebo morčacie mäso, vydrží až 9 mesiacov.
Spracované produkty, ako sú údeniny, klobásy či slanina, by sa mali spotrebovať do 1 až 2 mesiacov, pretože ich kvalita sa po dlhšom skladovaní zhoršuje.
Ryby a morské plody
Ryby a morské plody sú citlivé na skladovanie, a preto ich treba mraziť s opatrnosťou. Tučnejšie ryby, ako je losos alebo makrela, je vhodné skladovať maximálne 2 až 3 mesiace, pretože vysoký obsah tuku môže zapríčiniť stratu chuti.
Naopak, chudé ryby ako treska alebo šťuka môžu vydržať v top stave až 6 mesiacov. Morské plody by sa mali spotrebovať do 3 mesiacov, aby si zachovali svoju čerstvosť a jemnú chuť.
Freepik.comOvocie a zelenina
Mrazenie je skvelý spôsob, ako predĺžiť čerstvosť ovocia a zeleniny, ale aj tu existujú obmedzenia. Väčšina ovocia, napr. jahody, čučoriedky alebo broskyne, dokáže vydržať až 12 mesiacov, ak je správne pripravené a uložené vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecku.
Zelenina ako brokolica, mrkva alebo hrášok si uchová svoju kvalitu podobne dlho. Je vhodné ju však pred zmrazením blanšírovať, vďaka čomu sa nezmení jej farba, textúra ani chuť.
Hotové jedlá
Radi si varíte dopredu a pokrmy si mrazíte? Polievky a omáčky je možné zamraziť na 4 až 6 mesiacov, zatiaľ čo jedlá ako lasagne, guláš alebo zapekané cestoviny si zachovávajú svoju kvalitu približne 2 až 3 mesiace. Kým jedlo vložíte do mrazničky, nechajte ho kompletne vychladnúť. Predídete tak tvorbe nadmernej vlhkosti a kryštálikov ľadu.
Mliečne a pekárenské výrobky
Mliečne produkty môžu byť v mrazničke uložené približne 6 mesiacov, no ich textúra sa po rozmrazení môže mierne zmeniť. Jogurty a smotana nie sú vhodné na mrazenie, pretože sa po rozmrazení môžu zraziť. Pekárenské výrobky je možné mraziť 2 až 3 mesiace, no je vhodné ich dobre zabaliť, aby nevyschli.
Správne balenie a označenie
Potraviny, ktoré chcete zmraziť, je dôležité správne zabaliť a označiť. Používajte vzduchotesné obaly alebo mraziace vrecká, aby k potravinám neprenikal studený vzduch, môže to viesť k tzv. spáleniu mrazom. Na každý obal si napíšte dátum zmrazenia, aby ste vedeli, dokedy je bezpečné potravinu konzumovať.
Dodržiavanie týchto pravidiel vám pomôže nielen šetriť potravinami, ale aj zachovať domáce suroviny v najlepšej kvalite. A tak zistíte, že jedna mraznička vlastne ani nestačí...
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com