Zeler je jednou z najzdravších zelenín, no napriek tomu ho mnohí prehliadajú. Jeho výrazná chuť a chrumkavá konzistencia z neho robia skvelý základ pre osviežujúce šaláty. Okrem toho je zeler bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, podporuje trávenie, hydratuje telo a pomáha pri detoxikácii.
Ak hľadáte spôsob, ako zaradiť zeler do jedálnička chutne a jednoducho, ste na správnom mieste. Prinášame vám päť skvelých receptov na zelerové šaláty, ktoré sú rýchle na prípravu a vhodné na každodennú konzumáciu.
1. Zelerový šalát s ananásom – exotická sviežosť
Ak máte radi kombináciu sladkých a sviežich chutí, tento šalát je pre vás ideálny. Ananás dodá jemnú sladkosť, ktorá dokonale vyváži výraznú chuť zeleru.
Ingrediencie:
- 1 menší zeler
- 150 g čerstvého alebo konzervovaného ananásu
- 1 menší biely jogurt
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL medu
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy zelerového šalátu s ananásom: Zeler očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ananás nakrájajte na malé kúsky. V miske zmiešajte jogurt, citrónovú šťavu a med. Pridajte nastrúhaný zeler a kúsky ananásu, premiešajte a dochuťte soľou. Podávajte vychladené, ideálne ako prílohu k mäsu alebo ako ľahkú desiatu.
Depositphotos2. Mrkvovo-zelerový šalát – plný vitamínov a chuti
Ak hľadáte šalát bohatý na vitamíny a vlákninu, kombinácia zeleru a mrkvy je tou správnou voľbou. Tento šalát je svieži, chrumkavý a veľmi chutný.
Ingrediencie:
- 1 väčší zeler
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 PL bieleho jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy mrkvovo-zelerového šalátu: Zeler aj mrkvu ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. V miske zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou, pridajte soľ a korenie. Pridajte nastrúhanú zeleninu a premiešajte. Nechajte aspoň 15 minút odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Podávajte ako prílohu alebo ľahký snack.
2. Zelerový šalát s kukuricou – jednoduchý a chutný
Tento šalát je rýchly na prípravu a vďaka kukurici získa príjemnú sladkosť a jemnejšiu chuť.
Ingrediencie:
- 1 väčší zeler
- 1 malá konzerva kukurice (cca 150 g)
- 2 PL majonézy alebo bieleho jogurtu
- 1 ČL horčice
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy zelerového šalátu s kukuricou: Zeler ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Kukuricu sceďte a pridajte k zeleru. V malej miske zmiešajte majonézu (alebo jogurt) s horčicou, osolte a okoreňte. Všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľu odležať v chladničke. Podávajte ako prílohu alebo ako ľahký obed.
3. Zelerový šalát s jogurtom – zdravá a diétna verzia
Pre tých, ktorí hľadajú ľahký a osviežujúci šalát, je táto verzia ideálna. Jogurt dodá jemnosť a zároveň zvýrazní prirodzenú chuť zeleru.
Ingrediencie:
- 1 väčší zeler
- 150 g bieleho jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Hrsť vlašských orechov (voliteľné)
Postup prípravy zelerového šalátu s jogurtom: Očistený zeler nastrúhajte na jemnom strúhadle. V miske zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou, pridajte soľ a korenie. Pridajte zeler do jogurtovej zmesi a dobre premiešajte. Ak chcete pridať chrumkavý prvok, posypte šalát nasekanými orechmi. Podávajte ako prílohu alebo samostatné jedlo.
4. Jablkovo-zelerový šalát – dokonalá kombinácia chutí
Zeler a jablko tvoria perfektnú dvojicu – svieža a mierne sladká chuť jabĺk krásne ladí s ostrou arómou zeleru. Tento šalát je skvelý ako ľahká desiata alebo príloha.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľký zeler
- 2 sladké jablká
- 2 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 1 PL citrónovej šťavy
- Hrsť vlašských orechov alebo hrozienok
Postup prípravy jablkovo-zelerového šalátu: Očistite zeler aj jablká a nastrúhajte ich na jemnom strúhadle. Pokvapkajte citrónovou šťavou, aby jablká nezhnedli. Pridajte jogurt (alebo kyslú smotanu) a dobre premiešajte. Na záver môžete pridať vlašské orechy alebo hrozienka pre extra chuť. Podávajte ako ľahkú desiatu alebo prílohu k jedlám.
5. Zelerový šalát s kukuricou – jednoduchý a chutný
Tento šalát je rýchly na prípravu a vďaka kukurici získa príjemnú sladkosť a jemnejšiu chuť.
Ingrediencie:
- 1 väčší zeler
- 1 malá konzerva kukurice (cca 150 g)
- 2 PL majonézy alebo bieleho jogurtu
- 1 ČL horčice
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy zelerového šalátu s kukuricou: Zeler ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Kukuricu sceďte a pridajte k zeleru. V malej miske zmiešajte majonézu (alebo jogurt) s horčicou, osolte a okoreňte. Všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľu odležať v chladničke. Podávajte ako prílohu alebo ako ľahký obed.
Zelerové šaláty sú nielen chutné, ale aj zdravé a výživné. Môžete ich konzumovať ako samostatné jedlo, prílohu k hlavným chodom alebo ako ľahkú desiatu. Ich príprava je jednoduchá, a pritom vám dodajú množstvo dôležitých živín.
Nezáleží na tom, či preferujete sladko-slané kombinácie, osviežujúce jogurtové dresingy alebo chrumkavé orechy – zeler je univerzálna surovina, s ktorou sa dá v kuchyni skutočne experimentovať. Vyskúšajte niektorý z našich receptov a objavte, ako lahodne môže zeler chutiť!
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos