TOP recepty na zelerový šalát – s ananásom, kukuricou, jablkom či mrkvou

zelerový šalát

Zeler je jednou z najzdravších zelenín, no napriek tomu ho mnohí prehliadajú. Jeho výrazná chuť a chrumkavá konzistencia z neho robia skvelý základ pre osviežujúce šaláty. Okrem toho je zeler bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, podporuje trávenie, hydratuje telo a pomáha pri detoxikácii.

Ak hľadáte spôsob, ako zaradiť zeler do jedálnička chutne a jednoducho, ste na správnom mieste. Prinášame vám päť skvelých receptov na zelerové šaláty, ktoré sú rýchle na prípravu a vhodné na každodennú konzumáciu.

1. Zelerový šalát s ananásom – exotická sviežosť

Ak máte radi kombináciu sladkých a sviežich chutí, tento šalát je pre vás ideálny. Ananás dodá jemnú sladkosť, ktorá dokonale vyváži výraznú chuť zeleru.

Ingrediencie:

  • 1 menší zeler
  • 150 g čerstvého alebo konzervovaného ananásu
  • 1 menší biely jogurt
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL medu
  • Soľ podľa chuti

Postup prípravy zelerového šalátu s ananásom: Zeler očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ananás nakrájajte na malé kúsky. V miske zmiešajte jogurt, citrónovú šťavu a med. Pridajte nastrúhaný zeler a kúsky ananásu, premiešajte a dochuťte soľou. Podávajte vychladené, ideálne ako prílohu k mäsu alebo ako ľahkú desiatu.

zelerový šalát s mrkvou
Depositphotos

2. Mrkvovo-zelerový šalát – plný vitamínov a chuti

Ak hľadáte šalát bohatý na vitamíny a vlákninu, kombinácia zeleru a mrkvy je tou správnou voľbou. Tento šalát je svieži, chrumkavý a veľmi chutný.

Ingrediencie:

  • 1 väčší zeler
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy mrkvovo-zelerového šalátu: Zeler aj mrkvu ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. V miske zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou, pridajte soľ a korenie. Pridajte nastrúhanú zeleninu a premiešajte. Nechajte aspoň 15 minút odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Podávajte ako prílohu alebo ľahký snack.

2. Zelerový šalát s kukuricou – jednoduchý a chutný

Tento šalát je rýchly na prípravu a vďaka kukurici získa príjemnú sladkosť a jemnejšiu chuť.

Ingrediencie:

  • 1 väčší zeler
  • 1 malá konzerva kukurice (cca 150 g)
  • 2 PL majonézy alebo bieleho jogurtu
  • 1 ČL horčice
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy zelerového šalátu s kukuricou: Zeler ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Kukuricu sceďte a pridajte k zeleru. V malej miske zmiešajte majonézu (alebo jogurt) s horčicou, osolte a okoreňte. Všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľu odležať v chladničke. Podávajte ako prílohu alebo ako ľahký obed.

3. Zelerový šalát s jogurtom – zdravá a diétna verzia

Pre tých, ktorí hľadajú ľahký a osviežujúci šalát, je táto verzia ideálna. Jogurt dodá jemnosť a zároveň zvýrazní prirodzenú chuť zeleru.

Ingrediencie:

  • 1 väčší zeler
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Hrsť vlašských orechov (voliteľné)

Postup prípravy zelerového šalátu s jogurtom: Očistený zeler nastrúhajte na jemnom strúhadle. V miske zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou, pridajte soľ a korenie. Pridajte zeler do jogurtovej zmesi a dobre premiešajte. Ak chcete pridať chrumkavý prvok, posypte šalát nasekanými orechmi. Podávajte ako prílohu alebo samostatné jedlo.

4. Jablkovo-zelerový šalát – dokonalá kombinácia chutí

Zeler a jablko tvoria perfektnú dvojicu – svieža a mierne sladká chuť jabĺk krásne ladí s ostrou arómou zeleru. Tento šalát je skvelý ako ľahká desiata alebo príloha.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký zeler
  • 2 sladké jablká
  • 2 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • Hrsť vlašských orechov alebo hrozienok

Postup prípravy jablkovo-zelerového šalátu: Očistite zeler aj jablká a nastrúhajte ich na jemnom strúhadle. Pokvapkajte citrónovou šťavou, aby jablká nezhnedli. Pridajte jogurt (alebo kyslú smotanu) a dobre premiešajte. Na záver môžete pridať vlašské orechy alebo hrozienka pre extra chuť. Podávajte ako ľahkú desiatu alebo prílohu k jedlám.

5. Zelerový šalát s kukuricou – jednoduchý a chutný

Tento šalát je rýchly na prípravu a vďaka kukurici získa príjemnú sladkosť a jemnejšiu chuť.

Ingrediencie:

  • 1 väčší zeler
  • 1 malá konzerva kukurice (cca 150 g)
  • 2 PL majonézy alebo bieleho jogurtu
  • 1 ČL horčice
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy zelerového šalátu s kukuricou: Zeler ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Kukuricu sceďte a pridajte k zeleru. V malej miske zmiešajte majonézu (alebo jogurt) s horčicou, osolte a okoreňte. Všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľu odležať v chladničke. Podávajte ako prílohu alebo ako ľahký obed.

Zelerové šaláty sú nielen chutné, ale aj zdravé a výživné. Môžete ich konzumovať ako samostatné jedlo, prílohu k hlavným chodom alebo ako ľahkú desiatu. Ich príprava je jednoduchá, a pritom vám dodajú množstvo dôležitých živín.

Nezáleží na tom, či preferujete sladko-slané kombinácie, osviežujúce jogurtové dresingy alebo chrumkavé orechy – zeler je univerzálna surovina, s ktorou sa dá v kuchyni skutočne experimentovať. Vyskúšajte niektorý z našich receptov a objavte, ako lahodne môže zeler chutiť!

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE