Palacinky sú tradičnou pochúťkou, ktorá si nájde miesto na každom stole. Aj keď mnohí z nás ich poznajú predovšetkým v sladkej podobe, slané palacinky ponúkajú nespočetné možnosti a chutné variácie. Sú ideálne na raňajky, obed, večeru alebo aj ako netradičné pohostenie pre hostí.
Pripraviť si ich môžete na rôzne spôsoby, so širokou paletou náplní, ktoré sa dajú prispôsobiť každému vkusu.
Recept na slané palacinky
Na prípravu dokonalých slaných palaciniek budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 500 ml mlieka
- 100 ml perlivej minerálnej vody (dodá cestu jemnosť)
- štipka soli
- 1 ČL sušených byliniek (napr. oregano, tymian alebo bazalka - voliteľné)
- 1 PL rozpusteného masla alebo rastlinného oleja
POSTUP PRÍPRAVY: V miske si zmiešame vajcia s mliekom a pridáme soľ. Postupne primiešavame preosiatu múku, aby nevznikli hrudky. Keď je cesto hladké, prilejeme perlivú vodu a pridáme rozpustené maslo. Ak chceme, aby mali palacinky výraznejšiu chuť, môžeme pridať aj sušené bylinky.
Necháme cesto aspoň 15 minút odpočívať, aby sa chute prepojili a lepok v múke sa dostatočne aktivoval. Následne rozohrejeme panvicu a na mierne rozohriaty olej alebo maslo nalievame tenké vrstvy cesta. Pečieme z oboch strán dozlatista.
DepositphotosMožnosti plnenia slaných palaciniek
1. Syrové plnenie
Ingrediencie:
150 g nastrúhaného tvrdého syra (eidam, gouda, parmezán)
50 g taveného syra
1 PL kyslej smotany
štipka čierneho korenia
Postup prípravy: V miske zmiešame syr s kyslou smotanou a taveným syrom, dochutíme korením. Palacinky naplníme zmesou a zľahka zapečieme na panvici.
2. Špenátovo-syrová plnka
Ingrediencie:
200 g čerstvého špenátu
100 g ricotty alebo tvarohu
1 strúčik cesnaku
soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy: Na panvici orestujeme na jemno nasekaný cesnak a pridáme špenát. Necháme ho zmenšiť objem, potom premiešame s ricottou a dochutíme. Plnkou naplníme palacinky a podávame
3. Hubová zmes s cesnakom
Ingrediencie:
200 g šampiňónov alebo iných húb
1 PL masla
1 strúčik cesnaku
soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy: Huby nakrájame na plátky a restujeme na masle s cesnakom. Dochutíme a necháme vychladnúť. Potom naplníme palacinky a môžeme vychutnávať.
4. Kuracie mäso so smotanovou omáčkou
Ingrediencie:
200 g kuracieho prsia
100 ml smotany na varenie
1 PL oleja
soľ, korenie, tymian
Postup prípravy: Kuracie prsia nakrájame na kocky, orestujeme na oleji, pridáme smotanu a dochutíme. Plnku naložíme do palaciniek a podávame
5. Losos s krémovým syrom
Ingrediencie:
100 g údeného lososa
100 g krémového syra
štipka kôpru
Postup prípravy:
Údeného lososa nasekáme na drobné kúsky a premiešame s krémovým syrom a kôprom. Dáme do palaciniek, zatočíme a vychutnávame.
6. Zeleninová plnka
Ingrediencie:
1 cuketa
1 paprika
1 paradajka
50 g fety
1 PL olivového oleja
Postup prípravy: Zeleninu nakrájame na kocky, orestujeme na oleji a premiešame s fetou. Naplníme palacinky a podávame.
Skúsite slané palacinky?
Slané palacinky sú dokonalou voľbou pre každého, kto si chce dopriať niečo iné ako klasické sladké varianty. Možno si ich obľúbite natoľko, že sa stanú pevným prvkom vašej domácej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, no zároveň ponúkajú nesmierne pestrú paletu chutí a možností.
Či už sa rozhodnete pre tradičnú syrovú verziu, zdravší špenátový variant alebo luxusnú kombináciu s údeným lososom, vždy si pochutíte na jedle, ktoré je chutné, výživné a ľahko prispôsobiteľné podľa sezónnych surovín.
Ďalšou výhodou slaných palaciniek je ich univerzálnosť – môžete ich podávať ako hlavné jedlo, predjedlo alebo dokonca ako netradičný snack. Stačí zvoliť správne plnky a servírovanie a máte pokrm, ktorý zapôsobí na rodinu aj hostí. Navyše, ak si pripravíte väčšie množstvo palaciniek, môžete ich uskladniť a rýchlo si ich zohriať na ďalší deň.
Nezabúdajte, že kreativita v kuchyni nemá hranice! Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi syrov, byliniek, omáčok či netradičných ingrediencií. Možno práve vaša originálna kombinácia sa stane novým obľúbeným receptom vo vašej rodine. Takže hor sa do varenia a dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos