Rozhodli ste sa zmeniť svoj životný štýl a začať sa stravovať konečne zdravo? Aby vás nelákali panvice a pekáče dychtivé po oleji, zatvorte ich za dvierka kuchynskej linky a nahraďte ich parným hrncom. Varenie v parnom hrnci je mimoriadne jednoduché, nenáročné na čas a hlavne zdravé. Prípravou jedál na pare zachovávate v potravinách vitamíny a všetky dôležité živiny, ktoré pečením, vyprážaním či dlhým varením bežne ničíte. Eliminujete tiež prísun tuku, takže nasmerujete svoju postavu na cestu za štíhlou líniou, minimalizujete riziko vysokého cholesterolu a zároveň uľavíte preťaženému tráveniu.
V parnom hrnci môžete pripraviť prakticky kompletný obed, vrátane dezertu. Keďže má väčšina parných hrncov viac poschodí, na uvarenie obeda či večere vám bežne postačí cca 15 – 30 minút v závislosti od druhu potravín a spotrebujete pri ňom maximálne 1,5 litra vody. Ušetríte tiež korenie a soľ. Varenie v pare totiž zintenzívňuje prirodzené chute surovín, vďaka čomu objavíte, že mrkva vie byť naozaj neuveriteľne sladká, ryba či hydina príjemne šťavnatá, zemiaky nepotrebujú maslo a brokolica chutí úžasne! Varením na pare sa vám otvoria nové obzory kulinárskeho raja. Ak vám chýba už len inšpirácia na recepty, máme pre vás zopár skvelých tipov, napríklad na kompletné víkendové menu.
Ľahká vegetariánska polievka z parného hrnca
Ingrediencie: 3 – 4 paradajky, 1 kukurica v konzerve, čerstvá alebo mrazená zelená fazuľka (cca za hrsť), 1 celá brokolica, zeler, cícer (cca za hrsť), 1 menšia konzerva hrášku, 4 zemiaky, 2 mrkvy, 1 väčšia červená paprika, 1 karfiol
Postup: Zeleninu dôkladne umyte. Očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Kukuricu, hrášok a cícer zlejte a pridajte k ostatnej zelenine. Všetko spolu vložte do nádoby v parnom hrnci, jemne osoľte bylinkovou soľou a varte. Ak uprednostňujete menej kyslú chuť pridajte kvôli paradajkám aj štipku hnedého cukru. Do nádoby na bylinky môžete vložiť čerstvú bazalku či kôpor. Zelenina by mala byť hotová do 10 minút, tak ju prelejte do hrnca, zlejte doň tiež zvyšnú šťavu a v prípade potreby zalejte jednou až dvoma šálkami vody, priveďte do varu a hotovo! Môžete servírovať.
Losos na pare
Ingrediencie: 4 filety z lososa, 10 strúčikov cesnaku, zväzok jarnej cibuľky (prípadne 1 pór), sezamový olej, bylinková soľ, limetka
Postup: Lososa pokvapkajte z obidvoch strán limetkovou šťavou, osoľte bylinkovou soľou, vložte do parného hrnca a nechajte ho pariť. Príprava rýb v parnom hrnci trvá obvykle 10 – 15 minút. Medzitým si na panvici rozpáľte sezamový olej a opražte na ňom cesnak. Ten potom premiešajte s nakrájanou cibuľkou alebo pórom a použite ho ako chutnú dekoráciu pri servírovaní lososa. Lososa môžete podávať so zemiakmi uvarenými v parnom hrnci alebo bagetkou.
Sladká ryža s mangom
Ingrediencie: ryža, 2 – 3 ks mangá, kokosové mlieko, med alebo hnedý cukor, sezamové semiačka
Postup: Ryžu uvarte podľa návodu v nádobke parného hrnca (cca 20 – 25 minút). Na sporáku zohrejte kokosové mlieko s dvoma polievkovými lyžicami medu alebo cukru. Uvarenú ryžu pridajte do teplého osladeného mlieka, premiešajte, odstavte z ohňa a prikryte. Kým ryža nasiakne kokosovým mliekom (cca 5 – 10 minút), očistite si a nakrájajte mango, ktoré následne zmiešajte s ryžou, posypte sezamovými semiačkami a podávajte.
Pozri aj: Rýchla paradajková polievka – ako z talianskej reštaurácie!