Pikantné palacinky: Recepty plné chuti a originality!

Palacinky sú obľúbeným dezertom, ktorý sa často pripravuje ako rýchly a chutný pokrm. Sú to tenké placky z cesta, ktoré sa obvykle plnia rôznymi sladkými náplňami, ako je napríklad maslo, med, marmeláda alebo ovocná šťava. ALE! Palacinkám chutia aj slané náplne!

Na prípravu palaciniek potrebujete základné suroviny, ako je múka, vajcia, mlieko, soľ a olej. Zmes sa mieša do hladkého cesta a potom sa opekajú na panvici, kým nie sú zlatisto hnedé. Hotové palacinky sa potom môžu ozdobiť a naplniť vašou obľúbenou sladkou či slanou náplňou.

Palacinky milujú malí i veľkí!

Palacinky sú veľmi jednoduché na prípravu a je možné ich upraviť podľa vlastných chutí a preferencií. Sú skvelou voľbou na raňajky, desiatu alebo dokonca ako dezert po hlavnom chode. Každý si môže vychutnať palacinky ako chce - či už sladké, slané alebo kombináciou oboch.

Palacinky - dôležitá je hladká múka i obracanie palaciniek - aký je ten správny postup?

Ako sa hovorí – tajomstvo jedál sa ukrýva v ich príprave. A inak to nie je ani v prípade palaciniek!

Vyvarujte sa základným chybám, aby ste dosiahli dokonalý výsledok ľahko a bez stresu:

  • Vajcia a mlieko by mali mať izbovú teplotu, aby sa cesto lepšie spojilo. 
  • Vtedy sa vám nevytvoria ani hrudky a pri smažení nebudú mať palacinky pripálené okraje.
  • Ak si vo zvlášť miske zmiešate mlieko so sýtenou minerálnou vodou a potom ich pridáte k zvyšným surovinám, cesto bude nadýchanejšie.
  • Čím redšie cesto, tým tenšie palacinky.
  • Cesto na palacinky nechajte vždy postáť aspoň 15 minút.

Neprehliadnite: Rýchle banánové lievance – stačia ti na ne len 3 suroviny (videorecept)

Palacinky na slano

V tomto prípade ide viac-menej o rovnaký druh cesta ako v prípade sladkej verzie palaciniek, avšak – zabudnite na cukor!

Ten do cesta určite nedajte a pripravíte si tak chutné palacinky naslano, ktoré si môžete naplniť buď syrom, šunkou, rôznymi omáčkami alebo mäsom – vtedy odporúčame dať palacinky ešte zapiecť, aby bol výsledok čo najlepší.

Ingrediencie:

  • 2 veľké vajíčka
  • 1 čajová lyžička soli
  • 500 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 50 ml oleja
  • čerstvé najemno nasekané bylinky

Postup na prípravu: 

  • Všetky suroviny zmiešajte a na záver do cesta pridajte aj nasekané čerstvé bylinky.
  • Palacinky tak budú krásne prevoňané, čo vás inšpiruje k rôznym variáciám a možnostiam, ako a čím slané palacinky naplniť.
  • Avšak, v tomto prípade budú výborne chutiť aj samotné.

Odporúčame aj: Šošovicová polievka so žihľavou a medvedím cesnakom

Syrom plnené palacinky

Na cesto si pripravte:

  • 3 vajcia,
  • 200 ml mlieka,
  • soľ,
  • 150 g hladkej múky,
  • sódu.

Na syrovú náplň do slaných palaciniek budete potrebovať:

  • 1 červenú papriku,
  • hrsť rukoly,
  • 300 g mäkkého tvarohu,
  • 200 eidamu (plátky).

Postup prípravy:

  • Vajcia vyšľahajte s mliekom a štipkou soli. Vmiešajte preosiatu múku a asi 100 ml sódy. Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť a potom z neho na panvici potretej olejom upečte palacinky.
  • Papriku a rukolu opláchnite a osušte. Z papriky odstráňte semená - dužinu nasekajte na drobné kocky a zmiešajte ich s tvarohom, ktorý potom podľa chuti osoľte.
  • Vychladnuté palacinky potrite tvarohovou nátierkou a poukladajte plátky eidamu a rukolu.
  • Pred podávaním ich zrolujte a priečne prekrojte, aby plnka krásne vynikla.

Plnené palacinky so zeleninou

Na plnené palacinky so zeleninou môžete použiť napríklad špenát, huby, papriku, cibuľu alebo paradajky a pridajte k nim syr alebo iné ingrediencie, ktoré podporia chuť zeleniny.

Na náplň a dokončenie budete potrebovať:

  • 1 lyžicu masla,
  • 1 malú cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 500 g mrazeného listového špenátu - najlepšie však čerstvého,
  • mleté čierne korenie,
  • 150 g plátkov šunky,
  • 100 g strúhaného syra.
  • maslo na vymazanie zapekacej misky.

Syrová omáčka:

  • 50 g masla,
  • 50 g hladkej múky,
  • 500 ml mlieka,
  • 100 g nivy,
  • mleté biele korenie.

Postup prípravy:

  • Palacinky si pripravte klasickým spôsobom.
  • Na masle opražte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte rozmrazený alebo čerstvý špenát a krátko ho poduste. Dochuťte ho soľou + korením a odstavte.
  • Z masla a múky si pripravte svetlú zápražku. Zalejte ju mliekom, rozšľahajte a bešamel asi 15 minút povarte. Potom v ňom nechajte rozpustiť nivu a dochuťte ho soľou a korením.
  • Na palacinky poukladajte šunku. Rozdeľte na ňu špenát a zaviňte ich. Potom ich vložte do vymastenej zapekacej misky. Zalejte omáčkou, zasypte nastrúhaným syrom a vložte do rúry. Pri 180 ° C ich zapekajte približne 30 minút.

Tip pre vás: Chlieb vo vajíčku 4x inak: Po každom si oblížeš prsty!

Recept na pikantné palacinky

Ingrediencie:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 šálka mlieka
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 1/4 lyžičky červenej papriky
  • 1/4 lyžičky rasce
  • 1/4 šálky nasekanej cibule
  • 1/4 šálky nasekaných čili paprík

Postup prípravy:

  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, mlieko, vajcia, soľ, korenie, červenú papriku a rascu, kým nie je hladké cesto.
  • Pridajte nakrájanú cibuľu a papriku a premiešajte.
  • Rozpáľte panvici na stredný oheň a potrite ju olejom.
  • Nalejte trochu cesta do panvice a rozotrite ho po dne.
  • Opekajte palacinku z oboch strán, kým nie je zlatisto hnedá.
  • Opakujte so zvyšným cestom.
  • Podávajte pikantné palacinky s omáčkou podľa vášho výberu alebo samostatne.

Dobrú chuť!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE