Kuracie prsia sú obľúbenou surovinou v mnohých kuchyniach vďaka svojej univerzálnosti, nízkemu obsahu tuku a rýchlej príprave. Môžete z nich vytvoriť rôzne jedlá – od jednoduchých a rýchlych až po sofistikované pokrmy. Teraz už budete vedieť, čo v týždni pripraviť na obed alebo na večeru.
Inšpiruj sa: Objavte tajomstvo skvelej marinády na kuracie mäso
Pečené kuracie prsia s balzamikovou glazúrou a pečenou zeleninou
Keď sa skombinuje jemnosť kuracieho mäsa s výraznou chuťou balzamika a sladkastou medovou glazúrou, každý za stolom vyprázdni svoj tanier. Pokrm je jednoduchý, ale veľmi chutný a netradičný.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 3 lyžice balzamikového octu
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- tymian (čerstvý alebo sušený)
- soľ, korenie
- zmes pečenej zeleniny (napr. mrkva, zemiaky, cuketa, paprika)
Postup: Kuracie prsia osolíme, okoreníme a posypeme tymianom. V miske zmiešame balzamikový ocot, med, olivový olej a prelisovaný cesnak. Kuracie prsia potrieme touto zmesou a necháme marinovať aspoň 30 minút. Zatiaľ si nakrájame zeleninu na stredne veľké kúsky, osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej a rozložíme ju na plech.
Prsia položíme vedľa zeleniny alebo na samostatný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 25-30 minút, kým nie sú prsia prepečené a zelenina zlatistá. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, počas pečenia môžeme prsia opäť preliať zvyškom glazúry. Podávame so zeleninou, a ak máte chuť na niečo svieže, pridajte k tomu jednoduchý šalát.
Odporúčame aj: Kuracie špízy so slaninou a cuketou (videorecept)
DepositphotosKuracie prsia s broskyňami v omáčke z bieleho vína
Tento recept spája jemnú chuť kuracích pŕs so sladkou a šťavnatou broskyňou. Výsledkom je svieže a netradičné jedlo, ktoré určite prekvapí kombináciou chutí.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 2 zrelé broskyne (môžu byť aj konzervované)
- 150 ml bieleho vína
- 100 ml smotany na varenie
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice masla
- soľ, korenie
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup: Kuracie prsia osolíme a okoreníme. Opečieme ich na masle z oboch strán dozlatista a potom ich odložíme na tanier. Na tej istej panvici osmažíme cibuľu a cesnak domäkka. Pridáme biele víno a necháme ho trochu vyvariť, aby sa zredukovalo. Potom pridáme nakrájané broskyne (ak používate konzervované, nechajte ich odkvapkať) a krátko ich podusíme. Pridáme smotanu, premiešame a kuracie prsia vrátime do omáčky.
Necháme všetko spolu prevariť asi 5 minút, kým omáčka mierne nezhustne a prsia nezmäknú. Na záver ozdobíme čerstvou bazalkou. Toto jedlo môžete podávať s ryžou alebo jemným šalátom. Kombinácia jemne slaného kuracieho mäsa a sladkej ovocnej chuti broskýň, doplnená jemnou krémovou omáčkou, vytvára perfektný gurmánsky zážitok.
Kuracie prsia v citrónovej omáčke
Citrónová omáčka dodá kuracím prsiam sviežosť a jemnosť. Pripravte si s nami ľahký a chutný obed.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml vývaru
- 2 lyžice masla
- soľ, korenie, olivový olej
Postup: Kuracie prsia osolíme, okoreníme a opečieme na olivovom oleji dozlatista. Pridáme prelisovaný cesnak a krátko opražíme. Potom pridáme vývar, citrónovú šťavu a kôru, necháme povariť a prsia vložíme späť do omáčky. Na záver pridáme maslo, ktoré omáčku zjemní. Podávame s ryžou alebo cestovinami.
Kuracie prsia v chrumkavej parmezánovej kôrke
Tento recept je jednoduchý, no výsledok je neuveriteľne chutný. Chrumkavá parmezánová kôrka dodá kuracím prsiam výbornú textúru a chuť.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 100 g strúhaného parmezánu
- 100 g strúhanky
- 1 vajce
- soľ, korenie, bylinky
Postup: Kuracie prsia osolíme a okoreníme. V jednej miske rozšľaháme vajce, v druhej zmiešame parmezán, strúhanku a bylinky. Prsia obalíme vo vajci, potom v parmezánovej zmesi a opečieme na panvici s trochou oleja do chrumkava. Podávame so zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.
Inšpirujte sa: Recept na fantastické plnené kuracie prsia so špenátom a ricottou
Kuracie prsia s karí a kokosovým mliekom
Tento exotický recept prinesie do vašej kuchyne chuť Ázie. Kombinácia karí a kokosového mlieka vytvorí lahodnú omáčku.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1 cibuľa
- 2 lyžice karí pasty
- soľ, korenie, olivový olej
Postup: Kuracie prsia nakrájame na kúsky, osolíme, okoreníme a opečieme na olivovom oleji. Na tej istej panvici osmažíme cibuľu, pridáme karí pastu a kokosové mlieko. Kuracie kúsky vrátime do omáčky a necháme ich prevariť, kým mäso nie je úplne hotové. Podávame s ryžou basmati.