Recepty s krevetami – 5 fantastických pokrmov, ktoré budete zbožňovať

recepty s krevetami

Krevety patria medzi obľúbené suroviny v kuchyniach po celom svete. Ich jemná, sladkastá chuť a šťavnatá konzistencia ich predurčujú na široké využitie v rôznych druhoch jedál. Či už ich pripravujete na grile, v omáčkach, v cestovinách alebo ako súčasť exotických pokrmov, krevety dodajú každému receptu výnimočnú chuť. Ak hľadáte inšpiráciu na chutné jedlá s krevetami, ste na správnom mieste!

Prečo zaradiť krevety do jedálnička?

Krevety nie sú len lahodné, ale aj mimoriadne zdravé a výživné. Sú skvelým zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín, vitamínu B12 a selénu, ktoré podporujú zdravie srdca, mozgu a pokožky. Majú nízky obsah kalórií a tukov, čo z nich robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí dbajú na vyváženú stravu.

Ďalším benefitom kreviet je ich rýchla a jednoduchá príprava. Stačí ich krátko opiecť na panvici alebo ugrilovať a za pár minút máte hotové výborné jedlo.

1. Krevety na cesnaku s bylinkovým maslom

Tento recept patrí k najobľúbenejším spôsobom prípravy kreviet. Jednoduchá kombinácia masla, cesnaku a byliniek vytvorí dokonalú harmóniu chutí.

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých alebo mrazených kreviet
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • čerstvá petržlenová vňať
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, čierne korenie

Postup prípravy: Najprv očistite krevety a odstráňte črievko. Na panvici rozpustite maslo a pridajte nasekaný cesnak. Keď začne voňať, pridajte krevety a opekajte ich približne 3 minúty z každej strany, kým nezružovejú. Dochuťte soľou, korením a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nakoniec posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s chrumkavým pečivom alebo ako prílohu k ryži.

morské plody
Freepik

2. Krémové cestoviny s krevetami a parmezánom

Ak milujete cestoviny, tento recept vás určite očarí. Jemná smotanová omáčka, aromatický parmezán a šťavnaté krevety vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.

Ingrediencie:

  • 400 g cestovín (napr. tagliatelle alebo linguine)
  • 400 g kreviet
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na varenie
  • 50 g parmezánu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, čierne korenie, sušené chilli podľa chuti

Postup prípravy: Najprv uvarte cestoviny podľa návodu. Medzitým na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Po chvíli pridajte krevety a restujte ich asi 5 minút. Následne vlejte smotanu, pridajte nastrúhaný parmezán a dochuťte soľou, korením a chilli. Nechajte jemne prevrieť a pridajte uvarené cestoviny. Dobre premiešajte a podávajte posypané ďalšou porciou parmezánu.

3. Pikantné krevety na ázijský spôsob

Milovníci exotických chutí si prídu na svoje pri tomto jednoduchom a rýchlom recepte. Sladko-pikantná omáčka dodá krevetám nezameniteľný chuťový zážitok.

Ingrediencie:

  • 500 g kreviet
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička čili pasty (napr. sriracha)
  • 2 lyžice sezamového oleja
  • 1 lyžica čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sezamové semienka a jarná cibuľka na ozdobu

Postup prípravy: V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, čili pastu, zázvor a cesnak. Na panvici rozohrejte sezamový olej a pridajte krevety. Restujte ich asi 3 minúty, potom prilejte pripravenú omáčku a nechajte krátko prevrieť. Podávajte posypané sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou, ideálne s ryžou alebo rezancami.

4. Grilované krevety s citrónovo-maslovou marinádou

Ak hľadáte dokonalé letné jedlo na grilovanie, tento recept je presne pre vás.

Ingrediencie:

  • 500 g kreviet
  • 50 g rozpusteného masla
  • šťava z jedného citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymián alebo rozmarín
  • soľ, čierne korenie

Postup prípravy: Krevety napichajte na špajdle a pripravte si marinádu zmiešaním masla, citrónovej šťavy, cesnaku a byliniek. Potrite krevety marinádou a nechajte ich odležať aspoň 20 minút. Grilujte ich na strednom ohni asi 3 minúty z každej strany, kým nezískajú krásnu zlatistú farbu. Podávajte s čerstvým šalátom alebo ako súčasť tapas menu.

5. Krevety v kokosovej omáčke s kari

Ak máte radi krémové exotické chute, tento recept na krevety v kokosovej omáčke s kari je pre vás ako stvorený.

Ingrediencie:

  • 500 g kreviet
  • 1 plechovka kokosového mlieka (400 ml)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžica kari korenia
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ, čierne korenie
  • čerstvý koriander na ozdobu

Postup prípravy: Najprv si očistite krevety a zbavte ich črievka. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor. Restujte, kým cibuľa nezmäkne, potom pridajte kari korenie a premiešajte, aby sa uvoľnili jeho arómy. 

Prilejte kokosové mlieko, osolte a okoreňte podľa chuti. Priveďte k varu a pridajte krevety. Varte na miernom ohni asi 5 minút, kým krevety nezružovejú a omáčka trochu nezhustne. Nakoniec dochuťte limetkovou šťavou a podávajte s dusenou ryžou alebo čerstvým naan chlebom. Na záver posypte čerstvým koriandrom.

Prečo zaradiť krevety do svojho jedálnička?

Krevety ponúkajú nekonečné možnosti prípravy – od jednoduchých cesnakových variácií až po luxusné krémové omáčky či exotické pikantné recepty. Okrem ich výnimočnej chuti majú aj množstvo zdravotných benefitov, podporujú srdcovo-cievny systém, mozog a imunitu.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob prípravy, krevety vždy vnesú do vášho jedálnička šmrnc a gurmánsky zážitok. Vyskúšajte niektorý z týchto receptov a objavte čaro tejto lahodnej morskej pochúťky!

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE