Chrumkavý navonok a jemný vnútri: Ako pripraviť dokonalý vyprážaný syr?

vyprážaný syr

Vyprážaný syr patrí medzi ikonické jedlá, ktoré milujú nielen Slováci, ale aj mnoho ľudí po celom svete. Krehká, chrumkavá strúhanková kôrka a dokonale roztopený syr vo vnútri – to je kombinácia, ktorej sa ťažko odoláva. Avšak príprava tohto pokrmu môže byť pre mnohých výzvou. 

Niekedy sa syr roztopí príliš skoro, inokedy sa strúhanka neudrží na povrchu, a výsledok nie je taký, ako by sme si predstavovali. Ak chcete dosiahnuť perfektný vyprážaný syr, stačí dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel a trikov.

História vyprážaného syra

História vyprážaného syra siaha až do stredoveku, keď sa syr začal považovať za cenovo dostupnú a výživnú potravinu. Postupne sa rozšírila tradícia jeho obaľovania a vyprážania, aby si zachoval svoju štruktúru a získal chrumkavú textúru. 

V stredoeurópskych krajinách, ako sú Česko a Slovensko, sa vyprážaný syr stal populárnym hlavne v 20. storočí, keď ho začali ponúkať reštaurácie ako rýchly a chutný vegetariánsky pokrm. Dnes je vyprážaný syr bežnou súčasťou jedálnych lístkov nielen v strednej Európe, ale aj v rôznych variáciách po celom svete.

Výber správneho syra na smaženie

Základom úspechu je kvalitný syr. Ideálnou voľbou je polotvrdý syr, ako napríklad eidam, gouda či ementál. Dôležité je, aby mal syr aspoň 40 % tuku, pretože s nižším obsahom tuku sa nemusí správne roztopiť a výsledok nebude tak lahodný. Syr by mal byť nakrájaný na plátky hrubé približne 1 až 1,5 cm – príliš tenké plátky sa roztopia príliš rýchlo, zatiaľ čo príliš hrubé môžu ostať studené vnútri.

trik na vyprážaný syr
Depositphotos

Príprava syra na vyprážanie

Pred samotným obaľovaním je dobré syr vychladiť v chladničke alebo mrazničke aspoň 30 minút. Chladený syr sa menej rozteká počas vyprážania a lepšie drží tvar. Môžete ho pred obaľovaním jemne posoliť a okoreniť, ak chcete zvýrazniť jeho chuť.

Perfektné obaľovanie syra – trojobal s trikom

Obaľovanie je jedným z najdôležitejších krokov pri príprave vyprážaného syra. Klasický trojobal sa skladá z hladkej múky, vajíčka a strúhanky. 

Ak však chcete zaručiť, že sa syr neroztečie, odporúča sa dvojité obaľovanie. To znamená, že po prvom obalení v múke, vajci a strúhanke proces ešte raz zopakujete – syr znovu ponoríte do vajíčka a znova obalíte v strúhanke. Táto extra vrstva vytvorí silnejšiu ochranu proti vytekaniu syra pri vyprážaní.

Alternatívne spôsoby obaľovania syra na vysmážanie

Ak chcete experimentovať, môžete namiesto klasickej strúhanky použiť panko strúhanku, ktorá vytvára ešte chrumkavejšiu kôrku. Skvelou alternatívou je aj drvené cornflakes, ktoré dodajú syru netradičnú textúru. Niektorí gurmáni dokonca obaľujú syr v mandľovej múke alebo sezamových semienkach, čím dodajú jedlu jemnú orieškovú chuť.

Ďalším menej tradičným spôsobom je použitie cestíčka z múky, vajca a piva alebo minerálky. Takýto spôsob obaľovania vytvára nadýchanú a chrumkavú vrstvu, ktorá dobre ochráni syr pred vytekaním.

Vyprážanie syra na správnej teplote

Pri vyprážaní syru je kľúčové dodržať správnu teplotu oleja, ktorá by mala byť približne 170 – 180 °C. Ak je olej príliš studený, syr sa roztečie skôr, než sa vytvorí chrumkavá kôrka. Naopak, ak je olej príliš horúci, strúhanka sa rýchlo pripáli a syr môže ostať tvrdý. Ideálne je použiť rastlinný olej s vysokým bodom zadymenia, ako je repkový alebo slnečnicový olej.

Syr vkladajte do oleja opatrne a vyprážajte ho približne 1,5 – 2 minúty z každej strany, kým nezíska krásne zlatistú farbu. Po vyprážaní ho nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku, aby ste odstránili prebytočný tuk.

Tipy na dokonalé servírovanie vyprážaného syra

Vyprážaný syr sa tradične podáva s hranolčekmi a tatárskou omáčkou, ale skvele sa hodí aj k čerstvému zeleninovému šalátu alebo vareným zemiakom s maslom. Ak chcete jedlu dodať sviežosť, skúste k nemu pridať citrónový plátok alebo brusnicovú omáčku, ktorá vytvorí dokonalý kontrast so slanou chuťou syra.

Ak chcete jedlo posunúť na vyššiu úroveň, môžete vyprážaný syr podávať aj so slanými palacinkami, karamelizovanou cibuľou alebo restovanými hubami. Takáto kombinácia dodá tradičnému jedlu nový rozmer a prekvapí vašich hostí.

Časté chyby pri príprave vysmážaného syra

  • Syr sa rozteká? Skontrolujte, či ste dodržali dvojité obaľovanie a či bol syr dostatočne vychladený pred vyprážaním.
  • Kôrka nie je chrumkavá? Použite hrubšiu strúhanku alebo skúste pridať parmezán.
  • Syr nie je dostatočne roztopený? Možno bol príliš hrubý alebo ste ho vyprážali na príliš horúcom oleji.

Tajomstvá dokonalého vyprážaného syra

Príprava dokonalého vyprážaného syra nie je žiadna veda, no vyžaduje si trpezlivosť a správnu techniku. Kľúčové je vybrať kvalitný syr s vyšším obsahom tuku, dodržať dvojité obaľovanie a vyprážať na správnej teplote. 

Ak sa budete držať týchto krokov, získate syr, ktorý bude mať krásne chrumkavú kôrku a vo vnútri sa bude dokonale rozplývať. Takže nabudúce, keď budete mať chuť na niečo výnimočné, vyskúšajte tento postup a pripravte si najlepší domáci vyprážaný syr, aký ste kedy jedli!

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE