Menej známa polenta je tradičná talianska pochúťka, ktorá si získala obľubu po celom svete. Táto jemná kaša z kukuričnej múky sa dá pripraviť na množstvo spôsobov – môže byť mäkká a krémová, ale aj chrumkavá a pevná. Jedným z najlahodnejších spôsobov, ako si polentu vychutnať, sú polentové placky.
Sú výbornou voľbou pre všetkých milovníkov zdravého stravovania, pretože sú bezlepkové, ľahko stráviteľné a neuveriteľne variabilné. Navyše ich môžete pripraviť tak, aby boli chutné pre vegetariánov, vegánov, ale aj pre tých, ktorí preferujú jedlá s mäsom alebo syrom.
Recept na polentové placky s jogurtovým dipom
Ingrediencie na polentové placky:
- 2 hrnčeky polenty
- 6 hrnčekov vody
- 1 lyžička soli
- 1 štipka mletého čierneho korenia
- 100 g nastrúhaného parmezánu (vegánsky syr pre vegan verziu)
- 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
olej na smaženie
Suroviny na jogurtový dip:
- 200 g bieleho jogurtu (rastlinný jogurt pre vegan verziu)
- 1 strúčik cesnaku (najemno nasekaný alebo pretlačený)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžica nasekaného kôpru
- 1 lyžica nasekanej pažítky
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy placiek z polenty
Do hrnca nalejte vodu, pridajte soľ a priveďte do varu. Pomaly prisypávajte polentu a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme na miernom ohni približne 10-15 minút, kým polenta nezhustne a nezačne sa oddeľovať od stien hrnca. Pridajte nastrúhaný parmezán a nasekanú petržlenovú vňať, dôkladne premiešajte.
Polentu nalejte do plytkej nádoby vyloženej papierom na pečenie a rozotrite ju do rovnomernej vrstvy. Nechajte vychladnúť a stuhnúť, ideálne aspoň 30 minút. Po stuhnutí polentu nakrájajte na menšie obdĺžniky alebo kruhy.
Na panvici rozohrejte olej a placky opečte z oboch strán, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
Príprava jogurtového dipu
V miske zmiešajte biely jogurt s cesnakom, citrónovou šťavou, nasekaným kôprom a pažítkou. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Dôkladne premiešame a necháme aspoň 10 minút odležať, aby sa chute prepojili.
S čím podávať polentové placky?
Polentové placky sú mimoriadne univerzálne jedlo, ktoré sa hodí k množstvu príloh a omáčok. Môžete ich servírovať s čerstvou zeleninou, dipmi na báze jogurtu alebo avokáda, prípadne ich doplniť jemnou paradajkovou omáčkou. Skvele chutia aj s restovanými hubami, pečenou zeleninou alebo ako príloha k dusenému mäsu.
Pre tých, ktorí preferujú sladké jedlá, je tu možnosť pripraviť polentové placky na sladko. Stačí do polenty pridať trochu medu, škorice alebo vanilky a výsledkom budú jemne sladké, chrumkavé placky, ktoré môžu byť skvelým dezertom či raňajkami.
Polentové placky ako zdravá alternatíva
Mnohí ľudia hľadajú zdravšie alternatívy k bežným jedlám, a práve polenta je jednou z nich. Keďže neobsahuje lepok, je skvelou voľbou pre celiatikov. Okrem toho je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie. Keď si placky pripravíte pečením a použijete zdravé prísady, získate chutné, nutrične vyvážené jedlo, ktoré vám dodá energiu na celý deň.
Prečo by ste mali vyskúšať polentové placky?
Ak ste doteraz polentu nejedli, polentové placky sú skvelým spôsobom, ako ju zaradiť do svojho jedálnička. Ich jednoduchá príprava, výborná chuť a široké možnosti servírovania z nich robia ideálnu voľbu na obed, večeru či rýchly snack.
Môžete ich pripraviť na slano aj na sladko, experimentovať s rôznymi prísadami a zakaždým vytvoriť jedinečné jedlo. Navyše sú skvelou voľbou pre tých, ktorí sa chcú stravovať zdravšie, ale nechcú sa vzdať chutných jedál. Tak prečo ich nevyskúšať ešte dnes?
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos