Zaváranie je tradičný spôsob, ako si uchovať ovocie a zeleninu na dlhé zimné mesiace. Skúsili ste už zavárať huby? Sú výborným doplnkom do mnohých pokrmov, od omáčok cez polievky až po prílohy. Inšpirujte sa našimi receptami na zavárané huby a naplňte si špajzy chutnými dobrotami.
Dôležité zásady pri zaváraní húb
Predtým, než začneme so zaváraním húb, je dôležité pripomenúť si základné zásady:
- Výber húb: Používajte iba čerstvé, zdravé a jedlé huby. Najčastejšie sa na zaváranie používajú kuriatka, suchohríby a masliaky.
- Čistenie húb: Huby starostlivo očistite od zeminy a iných nečistôt, najlepšie pomocou vlhkej handričky. Pred zaváraním ich prepláchnite a krátko povarte.
- Sterilizácia: Poháre a viečka na zaváranie dôkladne vyčistite a sterilizujte, aby sa na vás z fľašiek okrem hríbikov nevyškierali aj plesne či neviditeľné baktérie.
- Správne skladovanie: Zavárané huby skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Odporúčame: Recepty s kuracími prsami: 5 skvelých tipov na chutné jedlá
Klasické zavárané huby v octe
Tento jednoduchý recept na zaváranie húb v octe je obľúbený pre svoju klasickú chuť a dlhú trvanlivosť.
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých húb (masliaky, kuriatka)
- 1 liter vody
- 250 ml octu (8 %)
- 2 lyžice soli
- 1 lyžica cukru
- 4-5 bobkových listov
- 10 guľôčok čierneho korenia
- 5 guľôčok nového korenia
- 1 lyžička horčičných semienok
- pár plátkov cibule a 1-2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
Postup: Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky. V hrnci priveďte vodu k varu, pridajte soľ a huby a varte ich približne 10 minút. Potom ich sceďte a nechajte odkvapkať. Pripravte si nálev: zmiešajte vodu, ocot, cukor, soľ, bobkové listy, čierne a nové korenie, horčičné semienka a nechajte zovrieť. Do pripravených pohárov vložte huby, plátky cibule a cesnak a zalejte horúcim nálevom. Poháre dobre uzavrite, sterilizujte ich v hrnci s vodou pri teplote 85 °C približne 20 minút. Poháre nechajte vychladnúť a uložte na chladné miesto.
Odporúčame: Správne varenie cestovín krok za krokom – tipy na kontrolu porcií aj podávanie
DepositphotosZavárané huby s kôprom a cesnakom
Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, vyskúšajte zaváranie húb s pridaním kôpru a cesnaku. Tento recept sa skvelo hodí k mäsovým pokrmom alebo ako príloha k studeným jedlám.
Ingrediencie:
- 1 kg húb (napr. kuriatka)
- 750 ml vody
- 250 ml octu (8 %)
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička horčičných semienok
- pár vetvičiek čerstvého kôpru
- 3-4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 1 bobkový list na pohár
- guľôčky čierneho korenia a nové korenie (podľa chuti)
Postup: Huby očistite a povarte vo vriacej osolenej vode 5-10 minút, potom ich sceďte. Pripravte si nálev z vody, octu, soli a cukru, pridajte horčičné semienka a nechajte prevrieť. Do sterilizovaných pohárov vložte vrstvu kôpru, niekoľko plátkov cesnaku, bobkový list a niekoľko guľôčok korenia. Pridajte povarené huby. Zalejte horúcim nálevom a poháre pevne uzatvorte. Sterilizujte poháre pri teplote 85 °C asi 15-20 minút. Poháre nechajte postupne vychladnúť a skladujte na chladnom mieste.
Marinované huby na sladkokyslo
Sladkokyslé marinované huby sú obľúbené vďaka svojej lahodnej a vyváženej chuti. Tento recept je vhodný aj pre tých, ktorí preferujú jemnejšie marinované chuťovky.
Ingrediencie:
- 1 kg húb (sušené masliaky alebo dubáky)
- 500 ml vody
- 250 ml octu (6 %)
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžica soli
- 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
- 1 mrkva, nakrájaná na kolieska
- 1 bobkový list na pohár
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 5 guľôčok nového korenia
Postup: Huby očistite a nakrájajte na kúsky. Varte ich vo vode s trochou soli 5-10 minút a potom sceďte. V hrnci si pripravte sladkokyslý nálev z vody, octu, cukru a soli. Pridajte cibuľu, mrkvu, bobkový list a korenie. Do sterilizovaných pohárov vložte povarené huby, mrkvu a cibuľu. Zalejte horúcim nálevom tak, aby boli všetky ingrediencie ponorené. Poháre dobre uzavrite a sterilizujte v hrnci pri teplote 85 °C asi 20 minút. Po vychladnutí skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Odporúčame: TOP recepty na fazuľové polievky: Výdatné a chutné polievky, ktoré vás zahrejú
Zavárané huby v slanom náleve
Ak preferujete jednoduchú chuť húb bez výrazného korenia, skúste tento recept na zavárané huby v slanom náleve. Je vhodný najmä pre huby s intenzívnou chuťou, ako sú dubáky.
Ingrediencie:
- 1 kg húb
- 1 liter vody
- 2 lyžice soli
- cibuľa (voliteľné)
- bobkový list a nové korenie podľa chuti
Postup: Huby dôkladne očistite, nakrájajte a predvarte vo vriacej vode 5-10 minút. Pripravte slaný nálev z vody a soli a priveďte ho do varu. Huby vložte do čistých pohárov, môžete pridať pár plátkov cibule, bobkový list alebo nové korenie. Zalejte horúcim slaným nálevom, poháre pevne uzavrite. Sterilizujte pri teplote 85 °C asi 20 minút. Nechajte vychladnúť a skladujte na chladnom mieste. Huby v slanom náleve sú výborné do omáčok a polievok.
Nesmú chýbať vo vašej kuchyni
Zaváranie húb je skvelý spôsob, ako si uchovať chuť lesných húb počas celého roka. Či už preferujete sladkokyslé, pikantné, alebo klasické octové varianty, každý si medzi týmito receptami nájde svoj obľúbený. Zavárané huby sú vynikajúcou prílohou alebo základom omáčok. Užite si ich chuť a vôňu počas celého zimného obdobia!