Ako pripraviť dokonalý steak na kontaktnom grile

ako pripraviť steak na kontaktnom grile

Pre niektorých predstavuje gurmánsky zážitok, pre iných je symbolom sýtosti a pre ďalších rýchle a jednoduché jedlo. Ak steak pripravíte správne, použijete kvalitné mäso, pridáte k nemu poriadnu porciu zeleniny a celozrnné pečivo, môže byť zdravou súčasťou jedálnička.

Steak sa pripravuje na elektrických griloch, ktoré nájdu uplatnenie nielen pri grilovačke, ale aj iných príležitostiach počas roka. Medzi obľúbený typ domáceho grilu, ktorý šetrí čas, patrí kontaktný gril. Pokrmy na ňom pripravíte rýchlo a disponuje funkciami, ktoré pôžitok zo samotného grilovania znásobia.

Neprehliadni: Druhy elektrických grilov, lebo nie je gril ako gril

Príprava dokonalého steaku na kontaktnom grile

Ak máte doma kontaktný gril, kvalitný steak si môžete pripraviť kedykoľvek počas roka. Je to jednoduché a rýchle jedlo pre celú rodinu. Aj v tomto prípade však platí, že by ste ho mali konzumovať s rozumom, pretože prebytok živočíšnych bielkovín organizmu neprospieva. Na čo by ste nemali zabudnúť pri príprave steaku?

Tip pre vás: 5 dôvodov, prečo mať doma kontaktný gril

Príprava dokonalého steaku
Canva

Vyberte si kvalitné ingrediencie

Ak chcete, aby bola konzumácia steaku pre váš organizmus prínosná a dosiahli ste skvelú chuť, investujte to kvalitného mäsa, ideálne od lokálnych farmárov z ekologického chovu. V tom prípade doplníte do tela dôležité látky, ako napríklad bielkoviny, železo, zinok i vitamíny skupiny B a grilovaním znásobíte vynikajúcu chuť mäsa.  

Steak správne pripravte

Kontaktný gril je skvelým pomocníkom pri príprave steakov. Vďaka nastaveniu teploty a rovnomernému ohrevu môžete získať dokonalé výsledky. Avšak skôr, ako steak položíte na gril, dostatočne ho osoľte a okoreňte. Ak sa vám žiada, pridajte aj bylinky, ako napríklad rozmarín, tymián či cesnak. Nezabudnite, že steak by mal mať pred grilovaním izbovú teplotu.

Príprava steakov na kontaktnom grile
Braun 

Dodržte postup grilovania

S kontaktným grilovaním vám pôjde grilovanie jedna radosť. Grily Braun MultiGrill majú špeciálne liate platne, v ktorých sú zabudované vykurovacie telesá priamo v platniach. To zaistí rýchlejší a rovnomernejší ohrev.

Vďaka tomu sa gril rýchlo nahreje na teplotu 230 stupňov. Vložte do neho steaky a grilujte 2 až 3 minúty. Kontaktná poloha stlačí steaky medzi platne a sú hotové rýchlejšie, pretože pri bežnom grilovaní by ste ich museli otáčať.

Oceníte aj zabudovanú teplotnú sondu, ktorá vám umožní sledovať teplotu vo vnútri grilu a dosiahnuť požadovaný stupeň prepečenia. Napríklad stredne prepečený steak má vo vnútri teplotu 58 až 60 stupňov Celzia, úplne prepečený až 71 stupňov Celzia. Po grilovaní nezabudnite nechať steak 5 – 10 minút odpočívať.

Pozri si aj: Pirohy s mletým mäsom a paradajkovou omáčkou z Pečie celé Slovensko

Nepodceňte servírovanie
Canva

Nepodceňte servírovanie

Pre dokonalý pôžitok z konzumácie steak atraktívne naservírujte. Podávajte ho s celozrnným pečivom, opekanými zemiakmi, zeleninou, šalátmi, omáčkami či dressingami. Nakrájate ho na tenké plátky v smere proti vláknu.

Kontaktný gril pripraví nielen steaky na obed, ale aj raňajky a večere

Gril MultiGrill značky Braun disponuje funkciami, ktoré si zamilujete. Pomôže vám rýchlo a jednoducho pripraviť raňajky, obedy i večere. Okrem grilovacej platne s mriežkou je jeho súčasťou aj hladká platňa, na ktorej môžete pripraviť palacinky, vajíčka či krehké ryby. K dispozícii máte aj platňu na vafle s vysokým okrajom. Pripraviť sladké dobroty je také jednoduché.

Multifunkčný kontaktný gril umožňuje kontaktnú polohu grilovania, ale má aj funkciu rúry a klasickú otvorenú polohu. Môžete tak pripravovať širokú škálu pokrmov po celý rok. Benefitom je nádobka na tuk, vďaka ktorej je grilovanie zdravšie. Poteší aj funkcia zatiahnutia. No a v neposlednom rade ušetríte čas aj pri upratovaní, pretože platne jednoducho vložíte do umývačky riadu. A to i napriek tomu, že majú v sebe zabudované vyhrievacie telesá. 

Zdroj úvodnej fotky: Canva

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE