8 krokov k perfektne našlahanej mliečnej pene, návod ako dosiahnuť dokonalý výsledok

kávovary a šlahanie mliečnej peny

Naučte sa pripraviť dokonalú mliečnu penu vďaka našim 8 krokom. Tipy od výberu správneho mlieka až po použitie kávovarov a alternatívnych metód prípravy.

Chcete vedieť, ako našľahať dokonalú mliečnu penu? Potom ste na správnom mieste. V tomto článku sa dozviete o ôsmich krokoch, ktoré vám pomôžu dosiahnuť perfektnú mliečnu penu každý raz.

Neprehliadni: Latte art aj pre domácich baristov, plnoautomatické kávovary vám pripravia kávu ako z kaviarne

Prvým krokom k dokonalej mliečnej pene je mať správne nástroje, tak ako na dokonalé hrianky potrebujete kvalitné hriankovače, pri vytváraní mliečnej peny vám pomôžu špeciálne nástroje alebo moderné kávovary. Potrebujete kvalitný napeňovač, ktorý dokáže vytvoriť jemnú a hladkú penu, takýmto napeňovačom disponujú talianske kávovary De'Longhi. V prípade, že používate na prípravu kávy len rýchlovarné kanvice, aj v tomto prípade, viete kávu kombinovať s mliečnou penou, avšak potrebujete špeciálne externé napeňovače mlieka.

Okrem toho budete potrebovať studené mlieko a vhodnú nádobu. V prípade, že máte správne nástroje, základ pre mliečnu penu by ste mali. Potom je dôležité vybrať vhodné mlieko a naučiť sa postup prípravy.

Tip pre vás: Jednoduchý trik, ako ošúpať granátové jablko len za 1 minútu!

perfektne našľahaná mliečna pena
Depositphotos

Návod, ako pripraviť perfektne našľahanú mliečnu penu

Mliečna pena je dôležitou súčasťou mnohých obľúbených kávových nápojov, ako sú cappuccino, latte alebo macchiato. Ak ste milovník kávy a radi si pripravujete nápoje doma, naučiť sa, ako vytvoriť dokonalú mliečnu penu, môže váš zážitok povýšiť na novú úroveň

Krok 1- výber mlieka

Prvým krokom k perfektnej mliečnej pene je výber správneho mlieka. Plnotučné mlieko je ideálne, pretože obsahuje viac tuku, čo zabezpečuje hustejšiu a krémovejšiu penu. Avšak, aj nízkotučné mlieko a rastlinné mlieka, ako sójové alebo mandľové, môžu vytvoriť dobrú penu, aj keď menej hustú.

Krok 2 -  správna teplota mlieka

Teplota mlieka je kľúčová pre vytvorenie dobrej peny. Mlieko by malo byť ohriate na teplotu medzi 60 a 70 °C. Pri tejto teplote sa najlepšie tvoria bubliny a pena je stabilná. Ak nemáte teplomer, teplotu môžete odhadnúť – mlieko by malo byť horúce na dotyk, ale nemalo by vás popáliť.

Výhodou automatických kávovarov De'Longhi, že mlieko si vedia na požadovanú teplotu zohriať bez vašej pomoci.

Krok 3 -  použitie kávovaru s parnou tryskou

Ak máte kávovar s parnou tryskou, použite ho na napenenie mlieka. Naplňte kanvicu mliekom do polovice, ponorte parnú trysku pod povrch mlieka a zapnite paru. Pomaly zdvíhajte kanvicu tak, aby parná tryska vytvorila mikrobubliny v mlieku. Tento proces by mal trvať približne 20 až 30 sekúnd.

Krok 4 - použitie napeňovača mlieka

Ak nemáte kávovar a na prípravu kávy používate rýchlovarné kanvice alebo iné alternatívne metódy, môžete použiť elektrický napeňovač mlieka. Napenovače mlieka sú jednoduché na použitie a rýchlo vytvoria kvalitnú penu. Stačí naliať mlieko do napeňovača, zapnúť ho a počkať, kým sa mlieko napení. Väčšina napeňovačov má automatické vypnutie po dosiahnutí správnej konzistencie.

Inšpiruj sa: Hriankovače sú skvelým riešením pre rýchle raňajky, toto je ich ekologický variant, ktorý šetrí prostredie aj energiu

Šlahanie mliečnej peny na automatickom kávovare
Delonghi

Krok 5 - ručná metóda prípravy

Ďalšou možnosťou je použiť ručný napeňovač mlieka. Tento nástroj vyžaduje trochu viac úsilia, ale výsledky sú často veľmi dobré. Nalejte zohriate mlieko do napeňovača a pumpujte rukoväťou hore a dole, kým sa nevytvorí pena. Tento proces trvá približne 30 sekúnd až minútu.

Krok 6 - dolaďovanie peny

Po napenení je dôležité penu doladiť. Jemne poklepte spodok kanvice o stôl, aby ste sa zbavili veľkých bublín. Potom kanvicu jemne otočte, aby sa pena zmiešala s mliekom a vytvorila hladkú konzistenciu. Toto je obzvlášť dôležité, ak chcete dosiahnuť krémovú textúru pre latte art.

Krok 7 - podávanie nápoja

Nakoniec, nalejte napenené mlieko do kávy. Pri nalievaní dbajte na to, aby ste najprv naliali tekuté mlieko a potom vrstvu peny. Takto dosiahnete správny pomer mlieka a peny v nápoji.

Krok 8 -vychutnanie si kávy s dokonale mliečnou penou

Teraz si môžete vychutnať svoje dokonale napenené cappuccino, latte alebo iný obľúbený kávový nápoj.

Príprava perfektnej mliečnej peny nie je zložitá, ale vyžaduje určitú prax a trpezlivosť. S týmito ôsmimi krokmi sa môžete stať majstrom v napenení mlieka a pripraviť si doma kávu, ktorá sa vyrovná tej z kaviarne.

Zdroj úvodnej fotky: Canva

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE