Vďaka týmto kuchynským trikom ušetríte čas aj peniaze. Poznáte ich?!

kuchynské triky

Tiež ste v kuchyni varení-pečení? Existuje množstvo trikov, ktoré vám nielen pomôžu ušetriť čas pri varení, ale zároveň ochránia váš rozpočet. Ako sa dá v kuchyni pracovať šikovnejšie a zároveň predísť zbytočnému plytvaniu? Inšpirujte sa našimi tipmi.

1. Plánovanie jedál vopred

Ak si pripravíte zoznam jedál, ktoré chcete v týždni uvariť, budete presne vedieť, aké ingrediencie na to potrebujete a vyhnete sa impulzívnym nákupom. Okrem toho môžete lepšie využiť potraviny, ktoré už máte doma, čím predídete zbytočnému plytvaniu.

Tip: Skúste si zostaviť jedálny lístok z ingrediencií, ktoré sa dajú využiť viackrát. Ak napríklad plánujete na večeru pripraviť kura, zvyšky môžete použiť na druhý deň na prípravu šalátu alebo polievky. Mnoho jedál, ktoré by inak skončili v koši, môžete znova kreatívne využiť. Zvyšky ryže môžete pretvoriť na opečenú ryžu so zeleninou, staršie pečivo sa dá premeniť na chutné krutóny alebo domácu strúhanku.

2. Mrazenie potravín

Mrazenie je skvelý spôsob, ako predĺžiť životnosť potravín a znížiť plytvanie. Ak viete, že nestihnete spotrebovať všetky čerstvé suroviny, jednoducho ich zmrazte.

Tipy na mrazenie:

  • Bylinky: Nasekajte ich, vložte do foriem na ľad a zalejte olivovým olejom alebo vodou. Takto pripravené kocky môžete pridávať priamo do jedál.
  • Ovocie a zelenina: Banány, bobuľovité ovocie alebo prebytočná zelenina sa dajú jednoducho zmraziť a neskôr použiť do smoothies alebo na prípravu polievok a omáčok.
  • Chlieb: Ak viete, že nestihnete skonzumovať celý bochník, polovicu zamrazte. Stačí ho neskôr nechať rozmraziť pri izbovej teplote a bude ako čerstvý.

Odporúčame: 8 krokov k perfektne našlahanej mliečnej pene, návod ako dosiahnuť dokonalý výsledok

3. Rozmrazovanie masla

Ak sa chystáte pri varení alebo pečení použiť maslo, ale zabudli ste ho predtým vybrať z chladničky alebo mrazničky, stačí ho nakrájať na menšie kocky alebo nastrúhať.

Tip: Maslo vám pomerne rýchlo zmäkne, aj keď ho umiestnite k zdroju tepla, napr. do blízkosti zapnutého sporáka alebo rúry na pečenie.

4. Strúhanie syra bez zbytočných strát

Poznáte to, strúhate syr do paradajkovej polievky, ale väčšina vám aj tak ostane na strúhadle. A to umývanie strúhadla potom nemá konca... Nabudúce budú aj obložené chlebíčky bez syra!

Tip: Stačí, ak si strúhadlo pred použitím potriete alebo postriekate olejom v spreji.

5. Správne skladovanie potravín

Správne skladovanie potravín je kľúčom k tomu, aby vydržali dlhšie a nestratili svoju kvalitu.

Tipy:

  • Banány a jablká: Toto ovocie vylučuje etylén, ktorý urýchľuje zrenie iných potravín. Skladujte ich oddelene od ostatných druhov ovocia a zeleniny, aby sa predčasne nepokazili.
  • Zelenina: Uchovávajte zeleninu v perforovaných plastových vreckách alebo zabalenú v kuchynskom papieri, aby zostala dlhšie čerstvá. Paprika, uhorky alebo šalát takto vydržia aj o niekoľko dní dlhšie.
  • Syr: Aby syr nevyschol, zabaľte ho do voskovaného papiera alebo látkovej utierky namočenej do soli.

6. Lovenie škrupinky z vajec

Pri varení alebo pečení sa často stáva, že sa do misky s vajíčkami alebo samotného pokrmu dostane aj malý kúsok škrupiny. Či sa ju snažíte uloviť prstami, lyžičkou, alebo spúšťou čarovných slovíčok, škrupinka nie a nie von.

Tip: Drobný úlomok škrupinky najlepšie ulovíte s o niečo väčším úlomkom škrupiny. Takto ušetríte pri práci v kuchyni množstvo času aj nervov.

7. Aby cesto nakyslo rýchlejšie

Dostali ste chuť na kysnutý koláč a chcete si ho vychutnať čím skôr? Ohlásila sa nečakaná návšteva? Máte v kuchyni takú zimu, že si kvások ani neuvedomí, že má rásť?

Tip: Aby vám cesto nakyslo rýchlejšie, zatvorte ho do nezapnutej (!) rúry na pečenie. Ale nie len tak osamote. Na spodok rúry položte misku s horúcou vodou. Para bude stúpať, priestor v rúre sa zohreje na optimálnu teplotu a cesto bude od radosti bez seba. Sledujte často, či vám už z misky nevybieha, aby ste aj vy neostali bez cesta...

8. Využite celé potraviny

Pri príprave zeleniny často vyhadzujeme časti, ktoré sú výborné na prípravu polievok, vývarov alebo šalátov.

Tip: Zo zvyškov zeleniny si môžete pripraviť domáci zeleninový vývar. Stačí ich dať variť s vodou, pridať korenie a soľ a máte základ na omáčky, polievky či rizotá.

9. Šetrite čas s multifunkčnými spotrebičmi

Investícia do multifunkčných kuchynských pomôcok, ako je tlakový hrniec, multifunkčný robot alebo mixér, vám môže ušetriť veľa času a energie. Tlakový hrniec výrazne skráti čas varenia polievok, mäsa alebo strukovín. Multifunkčné kuchynské roboty zas umožnia jednoduchšiu prípravu cesta, krémov či sekanie zeleniny.

Tip: Ak varíte strukoviny alebo mäso, urobte si väčšiu dávku naraz a zvyšky si zamrazte. Nabudúce stačí jedlo len rozmraziť a máte rýchlu večeru bez zbytočnej námahy.

Odporúčame: Jesenné rána plné vôní a chutí: Tipy na zdravé jesenné raňajky

varenie
Depositphotos

10. Varenie na jedenkrát pre viac jedál

Varenie vo väčších dávkach vám môže ušetriť čas aj peniaze. Ak napríklad varíte jedlá, ktoré sa dajú jednoducho uchovať v chladničke alebo zamraziť, môžete ich pripraviť viac naraz a spotrebovať počas týždňa.

Tip: Varte viac ryže, cestovín alebo obilnín. Môžete ich neskôr použiť na rôzne jedlá, od šalátov cez rizotá až po prílohy k hlavným jedlám.

11. Domáce dochucovadlá

Výroba vlastných dochucovadiel vám ušetrí peniaze a zároveň obmedzíte príjem konzervantov a umelých prísad. Napríklad domáce majonézy, dresingy, omáčky alebo pestá sú lacnejšie a chutnejšie než tie kupované.

Tip: Ak vám ostanú čerstvé bylinky, ktoré nestihnete spotrebovať, pripravte si domáce pesto, ktoré môžete skladovať v chladničke alebo zamraziť na neskôr.

12. Ako na svieže bylinky

Tiež sa vám zdá, že vám kupované bylinky vydržia stále menej? Než miniete celú petržlenovú vňať alebo pažítku, zvädne alebo uschne a už je nepoužiteľná. 

Tip: Zabaľte bylinnú vňať do vrecúška, ktoré pripevníte o kvetináč gumičkou. Takto môžete bylinky dlhodobo skladovať v chladničke a budú stále ako čerstvé.

Aj toto je kuchárske umenie

Vďaka týmto kuchynským trikom nielenže ušetríte čas pri príprave jedál, ale zároveň znížite plytvanie a ušetríte peniaze. Dôsledné plánovanie, správne skladovanie a maximálne využitie potravín vám umožní efektívnejšie pracovať v kuchyni a spríjemniť si každodenné varenie. Stačí pár jednoduchých zmien a vaša kuchyňa bude fungovať rýchlejšie, lacnejšie a ekologickejšie.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE