Je niečo upokojujúcejšie než vôňa kysnutého cesta šíriaca sa kuchyňou v nedeľné ráno? Moravské koláče nie sú len pečivo – sú to spomienky, tradícia, ruky od múky a dom plný tepla. A hoci vyzerajú ako niečo, čo zvládne len stará mama s dvadsiatimi rokmi praxe, verte – zvládne ich každý, kto má trochu trpezlivosti a chuť sa ponoriť do sveta pečenia.
Čo sú moravské koláče?
Kysnuté, mäkké, nadýchané ako obláčik, bohato naplnené a často ešte posypané sladkou posýpkou – to sú moravské koláče. Majú svoj typický guľatý tvar, niekedy sú väčšie, inokedy drobné, vhodné ku káve. A ich najväčšie kúzlo? Rozmanitosť.
Plnky sú dušou každého koláča. Tradične sa plnia makom, tvarohom, slivkovým lekvárom či orechmi – a najkrajšie je, keď si z každého druhého koláča odhryznete inú chuť. Niekto ich pečie po jednom, iný zas spája a nechá ich piecť spolu, bok po boku. Výsledkom je však vždy vôňa domova.
Ktoré plnky milujeme v moravských koláčoch?
V moravských koláčoch sa stretávajú chute detstva – sladké, bohaté a výdatné. Tu sú tie najklasickejšie:
- Maková – pomletý mak s mliekom a cukrom, voňavý a sýty. S trochou citrónovej kôry získa svieži tón.
- Tvarohová – jemný, tučný tvaroh, osladený a dochutený vanilkou. Niekto pridáva aj hrozienka, iný citrónovú kôru.
- Slivkový lekvár – hustý, sladkokyslý a výrazný. Skvelý kontrast k jemnému cestu.
- Orechová – mleté vlašské orechy s mliekom a cukrom. Lahodná, trochu dekadentná a úžasne voňavá.
A, samozrejme, fantázii sa medze nekladú – ak máte poruke marhuľový džem, jablká s orieškami alebo karamelizovanú hrušku, pokojne ich pozvite na tanier.
FreepikRecept na nadýchané moravské koláče
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 80 g cukru
- 1 kocka droždia (alebo 1 vrecko sušeného)
- 2 žĺtky
- 80 g masla (roztopeného)
- štipka soli
- trochu vanilkového cukru alebo kvapka rumu (voliteľné)
Postup:
- Z kvásku a trpezlivosti vzniká láska. Najprv pripravte kvások – z trochy vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia. Nechajte 10 minút vzísť.
- Zmiešajte suché suroviny, pridaj kvások, žĺtky, zvyšné mlieko a roztopené (nie horúce) maslo. Vypracujte mäkké, vláčne cesto. Mieste ho aspoň 10 minút, nech je krásne pružné.
- Nechajte cesto kysnúť, ideálne hodinu, až zdvojnásobí objem.
- Vytvarujte koláče – formujte malé guľky, poukladajte ich na plech s odstupmi a do stredu každej urobte jamku.
- Napĺňajte podľa chuti – mak, tvaroh, lekvár... alebo všetko naraz.
- Na záver posypte posýpkou (maslo, cukor, múka), ak ju máte radi, a pečte v rozohriatej rúre na 180 °C asi 20 minút, kým nebudú krásne zlaté.
Bonus: Zdravšia verzia moravských koláčov
Moravské koláče nemusia byť len o pšeničnej múke a klasickom cukre. Ak sa stravujete zdravšie, trpíte intoleranciu alebo len radi skúšate nové chute, máme pre vás recept, ktorý neurazí ani tradičnú starú mamu – a váš žalúdok sa vám poďakuje.
Bezlepkové a „ľahšie“ moravské koláče (cca 12 kúskov)
Cesto:
- 350 g bezlepkovej múky (napr. vlastná zmes: ryžová + kukuričná + tapioková)
- 250 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové)
- 50 g kokosového cukru alebo trstinového cukru
- 1 balíček sušeného droždia
- 2 PL olivového oleja alebo rozpusteného ghí
- 1 žĺtok (voliteľné, pre jemnosť)
- štipka soli, vanilka
Plnka (napr. tvarohová):
- 250 g jemného bezlaktózového tvarohu (alebo ricotty)
- 2 PL medu alebo javorového sirupu
- vanilka, citrónová kôra
Postup:
- V miske premiešajte múku so sušeným droždím, cukrom a soľou. Prilejte vlažné rastlinné mlieko, olej a prípadne žĺtok. Vypracujte hladké, pružné cesto. Ak sa trochu lepí, pomôžte si mokrými rukami.
- Nechajte kysnúť pod utierkou asi 45 minút.
- Vytvarujte malé bochníčky, do každého urobte jamku a naplňte plnkou podľa chuti.
- Pečte pri 180 °C asi 20 minút, kým nebudú zlatisté.
Môžete ich dosladiť práškovým xylitolom, pridať makovú alebo ovocnú plnku (napr. rozvarená hruška s medom). Chuťovo sú jemné, nadýchané a nezaťažia telo ani svedomie.
A čo s moravskými koláčmi po upečení?
Zjesť. Odfotiť, nech zachutia aj priateľom na sociálnych sieťach. Zabaliť niekomu na cestu. Moravské koláče sú nielen o chuti, ale aj o spolupatričnosti – o tom, že niekto dezert urobil s láskou a chce sa s ním podeliť. Podávajte ich s čajom, kávou alebo len tak – dajte ich do rúk deťom, partnerovi, susedke. Alebo si ich schovajte do mrazničky a vytiahnite v ten správny nostalgický deň.
Tipy, vďaka ktorým budú vaše moravské koláče ako z cukrárne (alebo ešte lepšie)
- Maslo je základ. Použite kvalitné, ideálne 82 % maslo. Margarín koláčom neuškodí, ale maslo im dá dušu.
- Nepodceňte kysnutie. Cesto, ktoré si poriadne oddýchne, je nadýchanejšie, vláčnejšie a chutí aj o deň neskôr.
- Naplňte ich s citom. Menej je niekedy viac – ale platí aj naopak: nedajte tam len „smútok“. Plnka má byť štedrá, ale aby nepretiekla.
- Posýpka dodá šmrnc. Ak ju vynecháte, budú koláče fajn. Ale ak ju pridáte, budú nezabudnuteľné.
- Potrite ich vajíčkom. Ak chcete lesklý a zlatistý povrch, potrite koláče pred pečením rozšľahaným vajíčkom.
- Skúšajte a hrajte sa. Pridajte do cesta trošku citrónovej kôry, rumu alebo lyžicu kyslej smotany.
Kysnuté moravské koláče sú dôkazom, že aj to najobyčajnejšie cesto môže byť výnimočné. Stačí ho naplniť chuťou, spomienkami a kúskom trpezlivosti. Tak prečo si tento víkend neurobiť sladký výlet do čias detstva?
Zdroj úvodnej fotky: Freepik