Zdravé palacinky – dokonalé aj z ovsených vločiek a bez cukru

Čo najradšej raňajkujete vy? Začínate svoj deň kúskom pečiva a chutnou nátierkou, vajíčkami či iným slaným pokrmom, alebo ste jednoznačne na sladké raňajky? Nech patríte do ktorejkoľvek skupiny, hlavné je, že raňajkujete. Prvé jedlo dňa nás predsa vie správne naštartovať do nového dňa, dáva nám energiu na prácu či učenie a chráni nás pred návalmi vlčieho hladu. Aby sme však svojmu telu dodali ráno poriadnu výživu, ideálne je, aby sme si na tanier naservírovali niečo zdravšie. 

Áno, nejaká zelenina či ovocie sú dobrou voľbou, no prečo si nezamaškrtiť rovno na palacinkách? Myslíte si, že palacinky nespĺňajú kritéria pre zaradenie medzi zdravé jedlá? Nuž, klasické palacinky z bielej múky sladené bielym cukrom pravdepodobne tak zdravé nie sú, no to neznamená, že ich nemožno pripraviť v zdravšej verzii. Napríklad palacinky z ovsených vločiek doplnia telu veľké množstvo živín aj energie. Chcete ich skúsiť tiež? Postupujte podľa nášho receptu!

Budeme potrebovať:

  • 200 g najemno pomletých ovsených vločiek
  • 2 vajcia
  • 500 ml mlieka
  • vanilkový extrakt
  • mletú škoricu
  • štipku soli

Postup prípravy:

Krok č. 1: Ako prvé si ovsené vločky zomelieme na jemnú múčku. K pomletým vločkám následne pridáme trošku mletej škorice, štipku soli a dôkladne premiešame.

Pozri aj: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?

palacinky z ovsených vločiek

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 2: V druhej miske si zmiešame všetky tekuté suroviny, teda mlieko, vajcia a vanilkový extrakt. Do tekutej zmesi následne postupne metličkou primiešavame sypkú zmes. Vytvoriť by sa nám malo vláčne cesto. Cesto následne odporúčame nechať odstáť aspoň pol hodinu. Ovsené vločky majú totiž schopnosť nasať tekutiny a napučať sa, čím zmes zhustia. 

Pozri aj: Rýchly grankový koláč: Pochutí si na ňom každý milovník kakaa

ovsené palacinky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 3: Ak je cesto po pol hodinke veľmi husté, pridáme ešte mlieko. Palacinky sa totižto podarí urobiť skôr z redšieho cesta. Ak bude husté, z palaciniek budeme mať skôr lievančeky, alebo poriadne hrubé palacinky. Z dobre premiešaného cesta následne na rozpálenej panvici a kokosovom oleji pripravíme palacinky. 

Krok č. 4: Hotové palacinky si už môžeme naservírovať podľa chuti. Odporúčame použiť určite nejaké obľúbené ovocie, napríklad zdravé bobule či sladučké banány. Sladkú chuť môžete palacinkám dodať javorovým sirupom či medom. Pokojne však môžete použiť i domáci džem. 

Pozri aj: Netradičná polievka z červenej kapusty: Oplatí sa ochutnať!

palacinky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Prajeme vám dobrú chuť!

1 komentár

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

28.04.2022 21:01

Palacinky sú vždy istota, že budú chutiť. Často robím aj na slano s lučinou a zeleninou

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE