Z čoho variť na jeseň? Tieto jesenné potraviny sú najlepšie!

Ročné obdobia ubehli ako voda a so zmenou počasia prichádza aj zmena našich chutí. Akonáhle príde jeseň, máme väčšiu chuť na jedlá, ktoré zahrejú nielen naše telo, ale aj dušu.

Tak z čoho variť na jeseň? Dnes sme si pre vás pripravili výber obľúbených jesenných receptov, ktoré vás nadchnú a pripravia na chladnejšie mesiace. Tieto jesenné nápady na jedlo plné upokojujúcich vibrácií a sezónnych produktov vás prinútia tešiť sa na pokojné zimné večery a noci.

Potraviny na jeseň - sezónne potraviny

Úroda je v tomto ročnom období bohatá a obohacujúca. Krémové tekvice a baklažány sú najlepšie na začiatku sezóny, rovnako ako huby, cukety a brokolica. Čo sa týka toho, aké ovocie je na jeseň v sezóne, užite si bohatú úrodu jabĺk, sliviek či hrušiek.

Ako sa mesiace ochladzujú, siahnite po karfiole, ružičkovom keli, póre, sladkých zemiakoch, kapuste a ďalších. Je toho toľko, čo si môžete vychutnať, budete mať z čoho vyberať!

Medzi najlepšie potraviny na varenie na jeseň patria napríklad aj táto jesenná úroda a tieto jesenné suroviny:

  • kyslá kapusta,
  • žltá zelenina,
  • červená zelenina,
  • ryža, pšeno, amarant,
  • čierna fazuľa,
  • hokkaido tekvica,
  • koreňová zelenina,
  • zemiaky,
  • sladké zemiaky a podobne.

Farebná jeseň na tanieri

Využite jesenné obdobie naplno s našimi obľúbenými a chutnými receptami.

Vyskúšajte polievky či prívarky vhodné pre celú rodinu, sýty obed, fantastické sezónne dezerty alebo čerstvú zeleninu pečenú do dokonalosti.

  • Konzumácia zeleniny ako tekvica v jesenných mesiacoch má aj ďalšie výhody.
  • Sezónne produkty sa vo všeobecnosti zbierajú na ich vrchole, takže si zachovávajú plný obsah živín a vitamínov.

Neprehliadnite: Fantastická pečená mrkva s parmezánom podľa Diany Hágerovej – to musíš ochutnať!

jesenné potraviny

Zdroj: pinterest.com/blog.goodsam.com

Prečo na jeseň jedávame viac?

V chladnejšom počasí naše telo potrebuje spáliť viac kalórií, aby si udržalo telesnú teplotu. Aby ste ochránili svoje zdravie a udržali vás v teple, systém, ktorý riadi chuť do jedla, nám signalizuje, aby sme jedli viac. Zrazu túžime po teplejších a výdatnejších jedlách, ako sú polievky či dusené jedlá.

  • Jeseň signalizuje nášmu telu príchod zimy a túžbu konzumovať viac energeticky bohatších potravín, ako sú tuky a sacharidy.
  • Konzumácia sezónnych potravín, ako je koreňová zelenina, nám pomáha nasýtiť sa zdravými zdrojmi bohatými na vlákninu na rozdiel od nezdravých spracovaných potravín.

Odporúčame aj: Inflácia a varenie: Ako zatočiť s vysokými cenami práve v kuchyni?

hokkaido tekvica

Zdroj: Depositphotos

Polievky a vývary

Vývar používa kosti s mäsom alebo samotné mäso, pričom polievka sa varí buď z vývaru alebo vody, pričom sú do nej pridané ďalšie prísady pre dokonalú textúru a chuť. A vhodná strava na jesenné obdobie je práve polievka!

Zdravé varenie na jeseň a zdravé recepty na jeseň využívajú predovšetkým čerstvé suroviny, ktoré sa predovšetkým v podobe koreňovej zeleniny či rôznych druhov tekvíc fantasticky hodia práve na prípravu polievok, ako napríklad:

Tip pre vás: Tip na chutnú polievku – kapustovo-rajčinová polievka so zemiakmi podľa Ivany Gáborík

hubová polievka

Zdroj: pinterest.com/minimalistbaker.com

Rýchly jedálniček

pečené mäso

Zdroj: pinterest.com/somuchfoodblog.com

Voľte zdravé prílohy

zelenina

Zdroj: pinterest.com/spoonforkbacon.com

Zdravšie verzie dezertov a múčnikov - zdravšie slaďte

jesenná strava

Zdroj: Depositphotos

Tipy a triky - rady na záver

Hrejivé jedlá, jesenné suroviny na varenie a varenie z jesenných surovín je typické počas tohto krásneho ročného obdobia. Ponúkli sme vám nielen zdravé jesenné potraviny na varenie, ale aj najlepšie jesenné potraviny.

A POZOR - k tomu pripájame aj jesenné stravovacie tipy, ako variť zdravšie:

  • tepelne upravujte potraviny,
  • vyhnite sa polotovarom,
  • pripravujte menej mäsitých pokrmov,
  • prestaňte zahusťovať pokrmy múkou,
  • vyberajte si farebné potraviny,
  • obmieňajte suroviny,
  • nebojte sa pridať viac zeleniny,
  • menej soľte.

A nezabudnite - najdôležitejšie je zostať pri plnom zdraví!

pečené jablká

Zdroj: pinterest.com/pickyeaterblog.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE