Ročné obdobia ubehli ako voda a so zmenou počasia prichádza aj zmena našich chutí. Akonáhle príde jeseň, máme väčšiu chuť na jedlá, ktoré zahrejú nielen naše telo, ale aj dušu.
Tak z čoho variť na jeseň? Dnes sme si pre vás pripravili výber obľúbených jesenných receptov, ktoré vás nadchnú a pripravia na chladnejšie mesiace. Tieto jesenné nápady na jedlo plné upokojujúcich vibrácií a sezónnych produktov vás prinútia tešiť sa na pokojné zimné večery a noci.
Potraviny na jeseň - sezónne potraviny
Úroda je v tomto ročnom období bohatá a obohacujúca. Krémové tekvice a baklažány sú najlepšie na začiatku sezóny, rovnako ako huby, cukety a brokolica. Čo sa týka toho, aké ovocie je na jeseň v sezóne, užite si bohatú úrodu jabĺk, sliviek či hrušiek.
Ako sa mesiace ochladzujú, siahnite po karfiole, ružičkovom keli, póre, sladkých zemiakoch, kapuste a ďalších. Je toho toľko, čo si môžete vychutnať, budete mať z čoho vyberať!
Medzi najlepšie potraviny na varenie na jeseň patria napríklad aj táto jesenná úroda a tieto jesenné suroviny:
- kyslá kapusta,
- žltá zelenina,
- červená zelenina,
- ryža, pšeno, amarant,
- čierna fazuľa,
- hokkaido tekvica,
- koreňová zelenina,
- zemiaky,
- sladké zemiaky a podobne.
Farebná jeseň na tanieri
Využite jesenné obdobie naplno s našimi obľúbenými a chutnými receptami.
Vyskúšajte polievky či prívarky vhodné pre celú rodinu, sýty obed, fantastické sezónne dezerty alebo čerstvú zeleninu pečenú do dokonalosti.
- Konzumácia zeleniny ako tekvica v jesenných mesiacoch má aj ďalšie výhody.
- Sezónne produkty sa vo všeobecnosti zbierajú na ich vrchole, takže si zachovávajú plný obsah živín a vitamínov.
Neprehliadnite: Fantastická pečená mrkva s parmezánom podľa Diany Hágerovej – to musíš ochutnať!
Prečo na jeseň jedávame viac?
V chladnejšom počasí naše telo potrebuje spáliť viac kalórií, aby si udržalo telesnú teplotu. Aby ste ochránili svoje zdravie a udržali vás v teple, systém, ktorý riadi chuť do jedla, nám signalizuje, aby sme jedli viac. Zrazu túžime po teplejších a výdatnejších jedlách, ako sú polievky či dusené jedlá.
- Jeseň signalizuje nášmu telu príchod zimy a túžbu konzumovať viac energeticky bohatších potravín, ako sú tuky a sacharidy.
- Konzumácia sezónnych potravín, ako je koreňová zelenina, nám pomáha nasýtiť sa zdravými zdrojmi bohatými na vlákninu na rozdiel od nezdravých spracovaných potravín.
Odporúčame aj: Inflácia a varenie: Ako zatočiť s vysokými cenami práve v kuchyni?
Zdroj: Depositphotos
Polievky a vývary
Vývar používa kosti s mäsom alebo samotné mäso, pričom polievka sa varí buď z vývaru alebo vody, pričom sú do nej pridané ďalšie prísady pre dokonalú textúru a chuť. A vhodná strava na jesenné obdobie je práve polievka!
Zdravé varenie na jeseň a zdravé recepty na jeseň využívajú predovšetkým čerstvé suroviny, ktoré sa predovšetkým v podobe koreňovej zeleniny či rôznych druhov tekvíc fantasticky hodia práve na prípravu polievok, ako napríklad:
- Sýta tekvicová polievka pre celú rodinu: jednoduchá a výborná
- Videorecept: Rýchla cesnaková polievka so zemiakmi
- Najlepšia krémová mrkvová polievka: Zamilujú si ju aj deti!
- Jesenná kuchyňa: Krémová gaštanová polievka
- Obľubuješ polievky? Tieto jesenné polievky si zamiluješ!
- Krémová šošovicová polievka: S čerstvým chlebom jej neodoláš
- Krémová kuriatková polievka na kyslo: Jesenná pochúťka z hrnca
Tip pre vás: Tip na chutnú polievku – kapustovo-rajčinová polievka so zemiakmi podľa Ivany Gáborík
Rýchly jedálniček
Nie je nič lepšie, ako keď máte obed či večeru pripravenú za pár minút. Spôsoby varenia sú rôzne, avšak vždy je dôležitý predovšetkým výsledok! Jesť sezónne môžete aj na jeseň - zdravé stravovanie totiž medzi ročnými obdobiami nerozhoduje.
A TAKTO si pripravíte zdravé jedlo rýchlo a jednoducho!
- Božské zapekané cestoviny s cuketou: Rýchle a jednoduché
- Hoki na hokkaide s cestovinami: Fit obed alebo večera, ktorá dodá energiu a zároveň zasýti
- Recept na pečenú tekvicu s kuracím mäsom. Vyskúšaj ešte dnes!
- Recept na tekvicové rizoto trochu inak: Toto mu dodá šmrnc!
- Chutný mäsový obed – vyskúšala si už tieto zapekané zemiaky?
- Najlepší zemiakový prívarok – dokonalý s hovädzím mäsom aj vareným vajíčkom
- Jesenná nálož receptov: Skús najlepšie recepty z tekvice a batátov!
Zaujme vás: Fantastický cuketový prívarok podľa Miriam Kalisovej – ten musíš vyskúšať!
Voľte zdravé prílohy
Zdravá výživa je založená nielen na čerstvých a lokálnych surovinách, ale aj na voľbe tých správnych príloh!
Jesenné stravovanie je síce výdatnejšie, ale sezónne jedlo si nenechajte ujsť ani vo forme zdravej prílohy. Ako na to?
- Pečená mrkva s hnedým cukrom: Skvelá aj s pečeným cesnakom i kozím syrom
- Pečená zelenina: Vyskúšala si už toto rýchle a zdravé jedlo?
- Krémové gratinované zemiaky: Dokonalo chutné, rovnako ako francúzske zemiaky
- Pečené zemiaky so syrom a slaninou: Dokonalá príloha i hlavný pokrm
- Cesnakové SMASHED POTATOES: Zemiaky na iný spôsob
- Pečené zemiaky plnené kyslou smotanou: Také jednoduché a také chutné!
- Bezchybná pečená zelenina: Koľko minút piecť ten-ktorý druh v rúre?
Prečítajte si aj: 3 tipy na recepty z batátov
Zdravšie verzie dezertov a múčnikov - zdravšie slaďte
Kto by nemiloval dezert, koláčik či niečo malé sladké pod zub na rýchle zahryznutie? Jesť sezónne sa dajú aj doma pripravené sladké pochúťky, ktorých príprava vám nezaberie veľa času. Navyše - jednoduché kombinácie sezónnych surovín vám zaručia dokonalú chuť, ale aj zdravšie pečenie.
- Jesenné tekvicové lievance, ktoré ťa dostanú svojou chuťou
- Jesenné brusnicové cookies: Plnené a dokonalo chutné!
- Rýchly jablkový koláč s mrveničkou: Spríjemní si jesenné dni
- Rýchly tekvicový koláč z maslovej tekvice: Dokonalosť rozplývajúca sa na jazyku
- RECEPT na jesenný cheesecake: V hlavnej úlohe tekvica či batat!
- Najlepšia tekvicová bábovka: Táto dobrota jednoducho patrí k jeseni!
- Mini škoricovo-jablkové taštičky z lístkového cesta
Odporúčame: Vynikajúce jablkové koláče – TOP 7 receptov na sladké dobroty z jabĺčok
Zdroj: Depositphotos
Tipy a triky - rady na záver
Hrejivé jedlá, jesenné suroviny na varenie a varenie z jesenných surovín je typické počas tohto krásneho ročného obdobia. Ponúkli sme vám nielen zdravé jesenné potraviny na varenie, ale aj najlepšie jesenné potraviny.
A POZOR - k tomu pripájame aj jesenné stravovacie tipy, ako variť zdravšie:
- tepelne upravujte potraviny,
- vyhnite sa polotovarom,
- pripravujte menej mäsitých pokrmov,
- prestaňte zahusťovať pokrmy múkou,
- vyberajte si farebné potraviny,
- obmieňajte suroviny,
- nebojte sa pridať viac zeleniny,
- menej soľte.
A nezabudnite - najdôležitejšie je zostať pri plnom zdraví!