Bedle na tanieri: Rôzne spôsoby prípravy a zaujímavé fakty o tejto chutnej hube

bedle recepty

Bedle, známe aj ako bedľa vysoká, sú jednou z najchutnejších a najobľúbenejších húb, ktoré sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi.

V súčasnosti sa bedle vyskytujú v hojnom množstve, najmä na lúkach, v listnatých lesoch a pozdĺž ciest, kde majú dostatok svetla a výživnej pôdy. Tieto oblasti poskytujú ideálne podmienky na ich rast, čo znamená, že zber bedlí je teraz obzvlášť úspešný.

Ich jedinečná chuť a textúra z nich robí ideálnu prísadu do mnohých jedál. Existuje množstvo spôsobov, ako ich pripraviť, a v tomto článku sa pozrieme na niektoré z nich, ako aj na zaujímavé fakty o bedliach, ktoré vás možno prekvapia.

Prečítajte si: Zachovajte čerstvosť húb až na 12 mesiacov: Účinné triky na mrazenie, sušenie a iné spôsoby

Rôzne spôsoby prípravy bedlí

Smaženie:

Tradičné smaženie: Bedle sa najčastejšie smažia na panvici s trochou oleja alebo masla. Môžete ich obaliť v múke, strúhanke alebo dokonca v cestíčku, čo im dodá chrumkavú kôrku. Smažené bedle sú skvelé ako predjedlo alebo ako súčasť hlavného jedla. Môžete ich podávať s citrónom a bylinkovým dipom alebo ako náplň do sendvičov.

Smaženie s bylinkami: Pri smažení bedlí môžete experimentovať s rôznymi bylinkami. Pridajte nasekaný cesnak, rozmarín alebo tymian, aby ste zvýraznili chuť húb.

Pečenie:

Pečené bedle so syrom: Pečenie bedlí je ďalší skvelý spôsob, ako ich pripraviť. Môžete ich posypať syrom, bylinkami a korením a piecť ich v rúre. Pečené bedle sú chutné ako príloha k mäsu alebo ako samostatné jedlo. Môžete ich naplniť syrom a bylinkami a piecť v rúre, aby sa vytvorila lahodná chrumkavá kôrka.

Pečenie so zeleninou: Skombinujte bedle s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú papriky, cibuľa a paradajky, a pečte ich na plechu s olivovým olejom. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj veľmi výživné.

Príprava na grile:

Grilovanie na drevenom uhlí: Bedle sa dajú tiež grilovať, čo im dodá jedinečnú chuť. Grilujte ich celé alebo nakrájané na plátky s trochou olivového oleja a obľúbeného korenia. Grilované bedle sú skvelou voľbou na letné večere. Skúste ich marinovať v zmesi olivového oleja, citrónovej šťavy a byliniek pred grilovaním, aby ste zvýraznili ich prirodzenú chuť.

Grilovanie s mäsom: Môžete ich podávať spolu s mäsom, ako sú kuracie prsia alebo steak. Pridaním bedlí na gril získate ďalší rozmer chuti.

Odporúčame: Lahodné cviklové rizoto 5-krát inak – to musíš ochutnať!

bedľa vysoká
Depositphotos

Pridávanie do polievok a omáčok:

Polievky s bedľami: Bedle sú vynikajúcou prísadou do rôznych polievok a omáčok. Ich chuť obohacuje jedlo a pridáva mu hĺbku. Môžete ich pridať do krémových polievok, dusených jedál alebo omáčok na cestoviny. Skúste pripraviť krémovú hubovú polievku s cibuľou, cesnakom a smotanou.

Omáčky na cestoviny: Pridajte bedle do paradajkovej omáčky alebo na smotanovú bázu pre bohatšiu a chutnejšiu omáčku na cestoviny. Týmto spôsobom získate jedlo, ktoré je nielen výnimočné, ale aj výživné.

Výroba hubového pyré:

Hubové pyré ako základ: Bedle môžete rozmixovať na pyré a použiť ako základ pre rôzne omáčky, plnky alebo nátierky. Pridajte bylinky a korenie pre zaujímavú chuťovú variáciu. Hubové pyré môže slúžiť ako skvelý doplnok k pečenému mäsu alebo ako plnka do rôznych koláčikov.

Neprehliadnite: Ako pripraviť najlepšie palacinky? Vyberať môžete z rôznych chutných druhov!

Zaujímavé fakty o bedliach

  • Nutričné hodnoty: Bedle sú bohaté na bielkoviny, vitamíny D a B, minerály a antioxidanty. Ich konzumácia môže prispieť k zlepšeniu imunity a zdravej pokožke. Okrem toho obsahujú vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravie tráviaceho traktu.
  • Rôzne druhy: Existuje mnoho druhov bedlí, ktoré sa líšia farbou, veľkosťou a chuťou. Medzi najznámejšie patrí bedľa vysoká (Macrolepiota procera) a bedľa jarná (Lepiota americana). Každý druh má svoje charakteristiky, ktoré ovplyvňujú jeho využitie v kuchyni.
  • Bezpečnosť: Pri zbere bedlí je dôležité rozlišovať medzi jedlými a jedovatými druhmi húb. Bedle sú vo všeobecnosti bezpečné na konzumáciu, ale uistite sa, že ich správne identifikujete. Ak si nie ste istí, vždy je lepšie konzultovať s odborníkom na huby alebo sa zúčastniť mykologického kurzu.
  • Sezónnosť: Bedle sa zvyčajne objavujú na jeseň, ale môžu sa vyskytovať aj na jar. Zberajú sa vo voľnej prírode alebo sú dostupné na trhoch s čerstvými potravinami. Poznáte najlepšie miesta na zber bedlí? Často rastú na lúkach, v lesoch a pozdĺž ciest.
  • Použitie v tradičnej medicíne: V niektorých kultúrach sa bedle používajú aj v tradičnej medicíne na liečbu rôznych ochorení. Obsahujú množstvo bio aktívnych zlúčenín, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na zdravie.
  • Skvelá alternatíva k mäsu: Bedle sú výbornou alternatívou k mäsu pre vegetariánov a vegánov, pretože majú vysoký obsah bielkovín a sú plné umami (umami je prírodná chuť, ktorá sa nachádza v potravinách, ktoré sú bohaté na aminokyseliny), čo je jedna z piatich základných chutí. Ich bohatá chuť môže byť skvelým doplnkom do vegetariánskych jedál.

Prečítajte si aj: Najlepšie recepty na zdravé raňajky: Naštartujte svoj deň tým najlepším spôsobom!

S bedľami môžete experimentovať a vyskúšať rôzne spôsoby ich prípravy. Či už ich smažíte, pečiete, grilujete alebo pridávate do polievok, určite si prídete na svoje. S ich nutričnými hodnotami a zaujímavými faktami o tejto hube je jasné, že bedle majú svoje nezastupiteľné miesto na našich tanieroch! Nezabudnite si užiť proces zberu, prípravy a konzumácie týchto lahodných húb a obohatiť svoj jedálniček o niečo skutočne výnimočné.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE