Ako upiecť kačku s chrumkavou kôrkou? Dokonalý recept krok za krokom

Ako upiecť kačku

Pečená kačka je klasickým jedlom, ktoré sa často spája so slávnostnými príležitosťami alebo rodinnými obedmi. Jednou z najväčších výziev je dosiahnuť chrumkavú kôrku tak, aby mäso nestratilo na svojej jemnosti a šťavnatosti. Ak hľadáte spôsob, ako to zvládnuť, tu je návod, ako upiecť kačku s lahodnou chrumkavou kôrkou, ktorá ohúri každého pri stole. 

Výber správnej kačky

Najdôležitejším krokom je výber kvalitnej kačky. Najlepšie je vybrať si kačku od lokálneho dodávateľa alebo farmára, aby ste mali istotu, že zviera bolo správne chované a kŕmené. Na pečenie sú vhodné väčšie kačky, pretože majú vyšší obsah tuku, ktorý sa pri pečení pomaly vyvarí a postará sa o chrumkavosť pokrmu.

Tip: Priemerná váha kačky na pečenie je okolo 2-2,5 kg, čo je ideálna veľkosť pre rodinný obed. 

Krok 1: Príprava kačky

Pred samotným pečením je dôležité kačku dôkladne pripraviť. Položte pacienta na operačný stôl a pripravte si nožík. Kačky majú vysoký obsah tuku. Prebytočný tuk z brušnej dutiny odstráňte, aby sa pri pečení neroztopil a nespôsobil, že mäso bude príliš mastné.

Aby ste dosiahli chrumkavú kôrku, kačku osušte papierovou utierkou, aby bola koža čo najsuchšia. Kačku môžete pokojne nechať cez noc nezakrytú v chladničke, usuší sa aj tak.

A ešte malá tortúra na záver prípravného procesu: Jemne napichajte kožu kačky vidličkou alebo ostrým nožom, hlavne v oblasti pŕs a stehien. Dávajte pozor, aby ste neprepichli mäso, iba kožu. Tuk tak počas pečenia môže z kačice ľahšie ujsť a zaručí vášmu jedlu dokonalú chrumkavosť.

Krok 2: Dochutenie kačky

Kačka má výraznú chuť, preto pri jej príprave nemusíte veľa čarovať. Bohato ju osoľte zvonka aj zvnútra (povráva sa, že na kilo kačky prislúcha čajová lyžička soli). Soľ pomáha odstraňovať vlhkosť z kože, čo je základ pre chrumkavý obed. Pridať môžete aj čerstvo pomleté čierne korenie. 

Na dosiahnutie jemnej arómy môžete do útrob kačky vložiť pár vetvičiek tymianu alebo rozmarínu a niekoľko plátkov jablka, citróna či pomaranča. Tieto prísady dodajú mäsu jemnú chuť a vôňu bez toho, aby prekryli prirodzenú chuť kačky.

Tip: Ak chcete zvýrazniť chuť kože, môžete použiť rascu, majoránku alebo štipku škorice. 

Odporúčame: Jesenné rána plné vôní a chutí: Tipy na zdravé jesenné raňajky

Krok 3: Pečenie kačky

Pečenie kačky je proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť. Ak nebudete podvádzať, o vašej kačke sa budú niesť vo vašej rodine chýry!

  • Nastavte rúru na 160 °C. Pomalé pečenie pri nižšej teplote zabezpečí postupné vytekanie tuku a mäso tak zostane šťavnaté.
  • Pečenie v prvých fázach: Položte kačku prsami nadol na rošt alebo do pekáča, aby tuk mohol voľne odtekať. Pečte približne 2-2,5 hodiny v závislosti od veľkosti kačky. Každých 30-40 minút kačku prelejte vlastným výpekom. Pamätajte, ide nám o šťavnatosť.
  • Po prvých 1,5-2 hodinách otočte kačku prsami nahor. Kačka získa rovnomerné zlatohnedé zafarbenie a chrumkavosť na vrchnej strane.
  • Posledných 20-30 minút zvýšte teplotu rúry na 220 °C. Pozor, kačka nesmie zhorieť! Ak je potrebné, skráťte čas pečenia v záverečnej fáze.

Krok 4: Odpočinok

Po vytiahnutí z rúry nechajte kačku odpočívať aspoň 15-20 minút. Dosiahnete šťavnatejší výsledok a kačka sa bude dať navyše jednoduchšie porciovať.

Krok 5: Servírovanie

Pri servírovaní kačky s chrumkavou kožou môžete podávať klasické prílohy. Medzi obľúbené patria:

  • Kapusta (červená alebo biela): Kyslá kapusta alebo dusená sladká kapusta si s kačkou rozumie.
  • Pečené zemiaky: Chrumkavé zemiaky pečené v kačacom tuku sú ideálnym spoločníkom k mäkkej kačke. Alternatívou môže byť aj klasický zemiakový šalát.
  • Lokše: Zemiakové lokše nesmú chýbať na kačacích hodoch a ich príprava je naozaj jednoduchá.
  • Knedle: Tradičná kombinácia pečenej kačky s knedľou vám spôsobí zbiehanie sliniek aj o polnoci.

Extra tipy na dosiahnutie dokonalej kôrky

  • Poriadne chrumkavé finále: Ak sa vám zdá, že kôrka nie je dostatočne chrumkavá, môžete kačku na záver opiecť pod grilom v rúre na 2-3 minúty. Pozorne sledujte, aby sa nepripálila.
  • Medovo-citrónová glazúra: Kačku môžete 10-15 minút pred koncom pečenia potrieť medovo-citrónovou glazúrou (1 lyžica medu, 1 lyžica citrónovej šťavy). Táto glazúra dodá kôrke nielen chrumkavosť, lesk, ale aj lahodnú sladko-kyslú chuť.

Upiecť výbornú kačku je ťažšie ako pripraviť pečené kurča, avšak vďaka poriadnej dávke trpezlivosti a poctivej metóde pečenia sa aj vy od vašich blízkych môžete dočkať pomyselnej zlatej varešky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE