Karfiolovo-brokolicové placky s mozzarellou pečené v rúre

Karfiolovo-brokolicové placky

Ako zaradiť do jedálnička viac zeleniny chutným spôsobom? Z rôznych druhov zeleniny sa dajú pripraviť napríklad chutné placky, na ktorých si dozaista pochutnajú aj najväčší odporcovia zeleniny. My prinášame tip na karfiolovo-brokolicové placky s mozzarellou pripravené v rúre, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a plné vitamínov a dôležitých živín. Zelenina je vo všeobecnosti dobrým zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev. 

Tieto karfiolovo-brokolicové placky chutia fantasticky aj samotné, no vychutnať si ich môžete aj ako prílohu, prípadne k vareným zemiakom alebo nejakého jogurtovému dipu. Ako si ich vychutnáte, je už len na vás. Hor sa do pečenia!

Ako zaradiť viac zeleniny do jedálnička chutným spôsobom?

Zelenina je neoddeliteľnou súčasťou vyváženej stravy, no nie vždy je jednoduché zaradiť ju do každodenného jedálnička, najmä ak máte doma vyberavých jedákov. Jedným z riešení sú kreatívne recepty, ktoré menia tradičné spôsoby prípravy zeleniny na niečo lákavé a chutné.

Skúste aj: RECEPT: Kanapky so žĺtkovou a pečienkovou penou z Pečie celé Slovensko

Karfiolovo-brokolicové placky: Prečo si ich zamilujete?

Tieto placky sú jednoduché na prípravu, výživné a zároveň veľmi chutné. Okrem toho majú tieto výhody:

  • Skvelá alternatíva k tradičným plackám: Nahrádzajú kalorickejšie zemiakové placky a ponúkajú zdravšiu verziu obľúbeného jedla.
  • Vhodné pre deti: Ak vaše deti odmietajú zeleninu, tieto placky sú ideálnym riešením. Mozzarella v nich dokonale prekryje chuť zeleniny.
  • Bezlepková alternatíva: Použitím mletých ovsených vločiek namiesto strúhanky si môžete pripraviť placky vhodné aj pre bezlepkovú diétu.
  • Výživový bonus: Kombinácia karfiolu a brokolice poskytuje vitamín C, kyselinu listovú, vlákninu a antioxidanty, zatiaľ čo mozzarella zabezpečí dávku bielkovín a vápnika.

Karfiol + brokolica + mozzarella - to je dokonalá kombinácia na karfiolové placky!

Kombinácia karfiolu, brokolice a mozzarelly je obľúbená z viacerých dôvodov:

Chuťová harmónia: Karfiol a brokolica majú jemnú a osviežujúcu chuť, ktorá sa skvele dopĺňa. Mozzarella pridáva krémovosť a jemnosť, čím celkovú kombináciu obohacuje.

Výživová hodnota: Karfiol a brokolica sú bohaté na vitamíny a minerály, ako aj na vlákninu, čo prispieva k zdravému stravovaniu. Mozzarella je zdrojom bielkovín a vápnika, čím zabezpečuje kompletné nutričné zloženie.

Variabilita v príprave: Túto kombináciu je možné pripraviť na rôzne spôsoby – pečením, varom, grilovaním či vyprážaním. Môžete ich použiť ako prílohu, súčasť hlavného jedla alebo rovno ako samostatný pokrm.

Atraktívny vzhľad: Melódiou farieb – bieleho karfiolu, zelenej brokolice a žltobielej mozzarelly – táto kombinácia vyzerá na tanieri veľmi lákavo.

Obľuba v zdravej kuchyni: S narastajúcim záujmom o zdravú výživu a vegetariánske stravovanie sa táto kombinácia stala populárnou medzi tými, ktorí hľadajú chutné a výživné pokrmy bez mäsa.

Celkovo ide o cennú kombináciu chuti, výživy a variabilnosti v príprave, ktorá oslovuje mnohých jedákov!

Prečítajte si: Najlepšie recepty na zdravé raňajky: Naštartujte svoj deň tým najlepším spôsobom!

Zdravotné benefity karfiolu a brokolice

Karfiol: Bohatý na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Pomáha podporovať trávenie a posilňuje imunitu.

Brokolica: Obsahuje vysoké množstvo vitamínu K, kyseliny listovej a sulforafánu, ktorý podporuje detoxikáciu organizmu a zdravie buniek.

Prečo zaradiť viac zeleniny do jedálnička?

Podpora trávenia: Vysoký obsah vlákniny zlepšuje činnosť čriev.

Zdravie srdca: Zelenina s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom živín pomáha regulovať hladinu cholesterolu.

Kontrola hmotnosti: Nízky obsah kalórií a vysoký obsah živín podporujú zdravú redukciu váhy.

Ochrana pred chorobami: Pravidelná konzumácia zeleniny je spojená so zníženým rizikom chronických ochorení, ako je cukrovka, rakovina a srdcové ochorenia.

Suroviny na karfiolovo-brokolicové placky:

  • 1 menšia brokolica
  • 1 menší karfiol
  • 400 g strúhanej mozzarelly
  • 3 vajcia
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • podľa chuti soľ, korenie, majoránka
  • olivový olej
  • podľa potreby strúhanka alebo mleté ovsené vločky

Zaujme vás: Obľúbené recepty na rýchle a jednoduché zdravé večere

Postup prípravy karfiolovo-brokolicových placiek:

  • Ako prvé si brokolicu a karfiol rozdelíme na menšie ružičky a pripravíme ich na pare.
  • Keď je zelenina mäkká, vo väčšej miske ju popučíme vidličkou. 
  • K brokolici a karfiolu pridáme strúhanú mozzarellu, vajíčka, pretlačené strúčiky cesnaku a trochu olivového oleja (cca 1 PL).
  • Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie a majoránku.
  • Dôkladne premiešame a podľa potreby zahustíme pár lyžicami strúhanky alebo mletých ovsených vločiek. Cieľom je hustejšia konzistencia, z ktorej sa budú dať tvarovať placky.
  • Z vymiešanej zeleninovej zmesi následne prstami tvarujeme placky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie.
  • Placky pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Následne ich otočíme a necháme aj z druhej strany dopiecť asi 10 minút.
  • Po ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!

Tipy na servírovanie karfiolovo-brokolicových placiek:

Jogurtový dip: Podávajte s dipom z gréckeho jogurtu, dochuteným bylinkami, cesnakom a citrónovou šťavou.

Príloha k mäsu: Skvelo sa hodia ako ľahšia príloha k pečenému kuraciemu mäsu alebo rybám.

Obed pre deti: Servírujte ich s varenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.

Snack na cesty: Placky sú ideálne aj ako zdravé občerstvenie, ktoré si môžete vziať so sebou.

Ďalšie TOP tipy na recepty karfiolu a brokolice!

Fantastické karfiolové fašírky pečené v rúre – kto by im odolal?

Karfiol zdravo a chutne: Skúste recept na zapekaný karfiol s cuketou!

TOP recepty na zeleninové fašírky – 5 verzií, ktoré si zamilujete!

Karfiolový šalát – 5 chutných verzií, ktoré si zamilujete

Karfiol v cestíčku - pripravte si ho podľa TOP receptov a ďalších skvelých rád!

Recept: Zdravá brokolicová pizza – výživná dobrota bez výčitiek

Rýchle a chutné recepty z brokolice: Vyskúšate rizoto či zapekanú brokolicu?

Odporúčame: RECEPT: Kanapky s hľuzovkovou, hráškovou a krevetovou penou z Pečie celé Slovensko

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Aktualizovaný článok: 07.10.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE