Ktorý z tradičných zákuskov máte najradšej vy? Je to napríklad veterník či krémeš? Možno obľubujete parížske rožky a možno likérové špice. K tradičným zákuskom, ktoré nechýbajú na oslavách či svadbách, bez pochýb patrí aj punčový rez. Ak ho rovnako milujete, skúste si ho upiecť doma. Prinášame recept z relácie Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: RECEPT: Zeleninový quiche z Pečie celé Slovensko
Suroviny na cesto:
- 7 vajec (rozdelených)
- 1 ČL soli
- 210 g práškový cukor
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 320 g polohrubej múky
- 70 ml horúcej vody
- 20 ml roztopeného masla
- 20 ml oleja
Suroviny na sirup:
- 200 g vody
- 50 g hustého malinového sirupu
- 80 g šťava z 1 bio pomaranča a citróna
- 100 g rum
- 0,5 g ružovej farby progel
Suroviny na polevu:
- 120 g cukru
- 5-7 ČL pomarančovej šťavy
- 0,02 g ružovej farby progel
Ozdoba:
- 3 g CMC prášku
- 50 ml vriacej vody
- 4 g práškového cukru
- 6 g gustinu
- ½ ČL kukuričného sirupu
- biele gelové farbivo
Dokončenie:
- 200 g bezjadierkový malinový džem
Postup prípravy punčových rezov:
Cesto:
-
Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
- Žĺtky s ½ cukru a vanilkou vyšľahajte do čo najtuhšej peny.
- Postupne do nich zašľahávajte po troche, striedavo vodu, maslo a olej až kým ich neminiete.
- Došľahajte do tuhej peny. Zamiešajte do nej opatrne múku.
- Vyšľahajte bielka so soľou do stredného snehu. Pridajte 2/2 cukru. Pozor neprešľahať.
- Sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtok a múky.
- Vylejte do formy 30x40 cm, vystlanej papierom na pečenie a pečte 12-15 min, ale najlepším ukazovateľom je dotyk.
- Nechajte vychladnúť.
Sirup:
-
Do teplej vody dajte sirup.
- Pridajte šťavy, rum, farbu a zamiešajte.
- Za tepla polievajte, kým sa korpus úplne nenapije.
Poleva:
-
Zamiešajte sirup s cukrom, do hustejšej konzistencie.
- Polejte na korpus a nechajte 10-15 min zatuhnúť.
- Pokrájajte opatrne teplým nožom.
Ozdoba:
-
CMC prášok zalejte vriacou vodou, dôsledne premiešajte a nechajte odstáť 15 minút.
- Pridajte cukor a škrob, zamiešajte do hustej pasty.
- Pridajte sirup a farbivo podľa výberu.
- Dôkladne premiešajte a môžete použiť.
- Nechajte buď vyschnúť alebo pečte na 80 stupňov cca 10-15 min podľa druhu a hrúbky šablóny alebo krajky.
- Nechajte vychladnúť a nastrihajte podľa veľkosti rezu.
Ozdoba:
-
Odstráňte povrch z korpusu.
- Po výške rozrežte na tri pásy.
- Prvý pás potrite ½ džemu.
- Poležte druhý pás a polejte sirupom.
- Tretí pás potrite džemom a potretou stranou položte na poliaty korpus.
- Zakryte fóliou, rovnomerne zaťažte a nechajte vychladnúť.
- Polejte polevou, nechajte zatuhnúť.
- Nakrájajte kúsky 7x3 cm.
- Ozdobte.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko