RECEPT: Pistáciová torta s malinami z Pečie celé Slovensko

Pistácie patria k najlahodnejším orieškom. Nie je to tak? Ak máte vo svojom okolí milovníka pistácií, ktorí zároveň nepovie nie ani sladučkým malinám, upečte mu k narodeninám alebo inému sviatku túto veľkolepú poschodovú tortu. Recept prináša súťažiaci Miňo z relácie Pečie celé Slovensko. 

Cesto:

  • 5 vajec
  • 200 g kryštálový cukor
  • 150 g hladkej + polohrubá múka x 2
  • 50 g pistácií
  • 5 cl oleja
  • 5 cl vody + ½ prášku do pečiva

Cesto 2 (4x):

  • 4 vajcia
  • 160 g kryštálový cukor
  • 110 g múky
  • 50 g pistácií
  • 0,5 l voda
  • 5 cl vody
  • 5 cl oleja
  • ½ prášku do pečiva

Cesto 3 (3x):

  • 3 vajcia
  • 120 g kryštálový cukor
  • 80 g múky
  • 40 g pistácií
  • 4 cl vody
  • 4 cl oleja
  • ½ prášku do pečiva

Suroviny na plnku:

  • 1 l mlieka
  • 3 pudingové prášky
  • 2 vanilkové struky
  • 300 g bielej čokolády
  • 500 g práškového cukru
  • 1,5 kg masla
  • 1 l malinového pyré
  • Agar

Swiss krém:

  • 330 g bielky
  • 540 g kryštálového cukru
  • 750 g masla

Postup prípravy torty:

  • Žĺtka s polovicou cukru vyšľaháme do peny. Pridáme vodu a olej, zašľaháme, postupne zapracujeme múku s pistáciami a práškom do pečiva. Zľahka zapracujeme sneh, ktorý sme si pripravili s druhou polovicou cukru.
  • Týmto spôsobom si pripravíme všetky korpusy. Upečieme si 3 korpusy veľkosti 24 cm, 3 korpusy veľkosti 20 cm, 3 korpusy veľkosti 16 cm.
  • Plnka – maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Z mlieka, zlatého klasu, vanilkového struku a vanilkového cukru si uvaríme krém. Vychladnutý ho postupne pridávame do vyšľahaného masla, nakoniec pridáme roztopenú čokoládu.
  • Malinové pyré privedieme do varu, pridáme agar a prevaríme. Zmes vylejeme na plech a necháme ju stuhnúť.
  • Vychladnuté korpusy plníme vanilkovou plnkou. Korpus potrieme plnkou, na krém dáme malinové želé a znova dáme plnku. Takto opakujeme až pokiaľ nenaplníme všetky korpusy.
  • Tortu vyskladáme nasledovne – na spodu budú korpusy veľkosti 24 cm, dáme výstuže, potom dáme korpusy veľkosti 20 cm, opäť dáme výstuže a napokon korpusy veľkosti 16 cm. Tortu obtrieme swiss krémom a ozdobíme ozdobami z isomaltu a jedlým zlatom.
  • Swiss krém – bielky vymiešame nad parou s cukrom, zmes vyšľaháme do vychladnutia a pridáme maslo, ktoré znova zašľaháme.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE