Pistácie patria k najlahodnejším orieškom. Nie je to tak? Ak máte vo svojom okolí milovníka pistácií, ktorí zároveň nepovie nie ani sladučkým malinám, upečte mu k narodeninám alebo inému sviatku túto veľkolepú poschodovú tortu. Recept prináša súťažiaci Miňo z relácie Pečie celé Slovensko.
Cesto:
- 5 vajec
- 200 g kryštálový cukor
- 150 g hladkej + polohrubá múka x 2
- 50 g pistácií
- 5 cl oleja
- 5 cl vody + ½ prášku do pečiva
Cesto 2 (4x):
- 4 vajcia
- 160 g kryštálový cukor
- 110 g múky
- 50 g pistácií
- 0,5 l voda
- 5 cl vody
- 5 cl oleja
- ½ prášku do pečiva
Cesto 3 (3x):
- 3 vajcia
- 120 g kryštálový cukor
- 80 g múky
- 40 g pistácií
- 4 cl vody
- 4 cl oleja
- ½ prášku do pečiva
Suroviny na plnku:
- 1 l mlieka
- 3 pudingové prášky
- 2 vanilkové struky
- 300 g bielej čokolády
- 500 g práškového cukru
- 1,5 kg masla
- 1 l malinového pyré
- Agar
Swiss krém:
- 330 g bielky
- 540 g kryštálového cukru
- 750 g masla
Postup prípravy torty:
- Žĺtka s polovicou cukru vyšľaháme do peny. Pridáme vodu a olej, zašľaháme, postupne zapracujeme múku s pistáciami a práškom do pečiva. Zľahka zapracujeme sneh, ktorý sme si pripravili s druhou polovicou cukru.
- Týmto spôsobom si pripravíme všetky korpusy. Upečieme si 3 korpusy veľkosti 24 cm, 3 korpusy veľkosti 20 cm, 3 korpusy veľkosti 16 cm.
- Plnka – maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Z mlieka, zlatého klasu, vanilkového struku a vanilkového cukru si uvaríme krém. Vychladnutý ho postupne pridávame do vyšľahaného masla, nakoniec pridáme roztopenú čokoládu.
- Malinové pyré privedieme do varu, pridáme agar a prevaríme. Zmes vylejeme na plech a necháme ju stuhnúť.
- Vychladnuté korpusy plníme vanilkovou plnkou. Korpus potrieme plnkou, na krém dáme malinové želé a znova dáme plnku. Takto opakujeme až pokiaľ nenaplníme všetky korpusy.
- Tortu vyskladáme nasledovne – na spodu budú korpusy veľkosti 24 cm, dáme výstuže, potom dáme korpusy veľkosti 20 cm, opäť dáme výstuže a napokon korpusy veľkosti 16 cm. Tortu obtrieme swiss krémom a ozdobíme ozdobami z isomaltu a jedlým zlatom.
- Swiss krém – bielky vymiešame nad parou s cukrom, zmes vyšľaháme do vychladnutia a pridáme maslo, ktoré znova zašľaháme.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko