Niektorí sa s figami veľmi nekamarátia, iní ich zbožňujú. Ak si na figách s radosťou pochutnáte, určite nepoviete nie ani tejto krásnej a lákavej torte, v ktorej sa tiež kombinuje chuť jahôd a mascarpone. Recept prináša Tánička z relácie Pečie celé Slovensko. Vyskúšate túto tortu podľa jej receptu upiecť tiež?
Odporúčame: Tvarožník s bobuľovým ovocím z Pečie celé Slovensko
Cesto:
- 180 g kryštálového cukru
- 168 g hladkej múky
- 6 g prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 66 ml mlieka
- 33 ml slnečnicového oleja
- 1 kvapka vanilkového esenciálneho oleja
- 3 polievkové lyžice horúcej vody
- Štipka soli
Jahodový mousse:
160 g jahodového pyré
50 g kryštálového cukru
10 ml citrónovej šťavy
8 g želatíny + 48 ml vody
150 g smotany na šľahanie 33 %
80 g bielej čokolády
Jahodové coulis:
- 225 g jahôd
- 60 g kryštálového cukru
- 10 g kukuričného škrobu + 1 polievková lyžica vody
Plnka:
- 180 g mascarpone
- 220 g krémového syra
- 200 g smotany na šľahanie 33%
- 1 ks stužovaču do šľahačky
- 65 g práškového cukru
- Citrónová šťava
Ganache:
- 350 g bielej čokolády
- 120 g smotany na šľahanie 33 %
- 50 g masla
Na ozdobenie:
- 10 ks čerstvých fíg
- 200 g izomaltu
- Potravinárska farba (žlta, zelena, biela)
Postup prípravy torty:
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
- V miske kuchynského robota vyšľaháme vajíčka spolu so štipkou soli a postupne zašľaháme cukor. Postupne zvyšujeme rýchlosť, keď hmota zväčši objem vypneme a potom už len silikónovou stierkou všetky zvyšné ingrediencie dobre premiešame. Pridáme 4 polievkové lyžice horúcej vody. Vylejeme do pripravených do dvoch 15 cm formy a pečieme 35 – 40 min pri teplote 180 stupňov. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Pripravíme jahodový mousse. Želatínu zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Jahody rozmixujeme, pridáme cukor, citrónovú šťavu a privedieme do varu. Odstavíme, pridáme bielu čokoládu a necháme vychladnúť. Keď mierne vychladne pridáme napučanú želatínu. V samostatnej miske vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie. Premiešame spolu s jahodami a nalejeme do dvoch pripravených foriem s priemerom 18 cm, obalíme fóliou a vložíme do mrazničky.
- Pripravíme jahodové kuli. K jahodám pridáme cukor, rozmixujeme a dáme uvariť. Zriedime škrob s vodou a nalejeme do jahôd pri stálom miešaní, varíme do zhustnutia. Po uvarení necháme vychladnúť a presunieme do cukrárskeho vrecka.
- Plnenie. Do misky kuchynského robota pridáme mascarpone, krémový syr, smotanu na šľahanie, citrónovú šťavu a práškový cukor. Vyšľaháme do hladka na strednej rýchlosti.
- Vychladnutý korpus vodorovne rozrežeme na štyri rovnaké časti a začneme vrstviť tortu.
- Položíme prvú piškótu, potrieme plnkou, na ňu položíme jahodový mousse. Tretiu časť jahodového kuli a medzery okolo moussu vyplníme krémom z cukrárskeho vrecka. Položíme druhú piškótu, tiež potrieme plnkou, natrieme kuli, pridáme nakrájané jahody. Položíme tretí korpus, plnku, mousse, kuli a uzavrieme štvrtou piškótou.
- Pripravíme ganache. Rozpustíme bielu čokoládu, spolu so smotanou na šľahanie a maslom, a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí vyšľaháme ganache . 1/3 natrieme tortu. Na bok naukladáme rozkrájané figy. A zasa natrieme zvyškom ganašu tortu, tak aby bolo vidieť figy.
- Rozpustíme isomalt. Do ½ pridáme žltú potravinársku farbu. Nalejeme do okrúhlej silikónovej formy a vytvarujeme kvet. Do druhej polky pridáme zelenú farbu a vymodelujeme.
- Karamelovú ozdobu dáme na vrch torty.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko