RECEPT: Pusinková red velvet torta z Pečie celé Slovensko

Čo hovoríte na kombináciu kakaa, mascarpone, čučoriedok a jahôd? Asi by sa našiel len málokto, kto by tejto kombinácii nepovedal áno. Ak sme vám urobili chúťky, máme pre vás jeden tip. Pusinková red velvet torta od Julky z obľúbenej relácie Pečie celé Slovensko si možno vyžaduje pár chvíľ strávených v kuchyni, no ľutovať rozhodne nebudete.

Suroviny na cesto (2x):

  • 175 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 160 g kryštálový cukru
  • 200 ml acidka
  • 100 ml oleja
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1,5 ČL červeného potravinárskeho farbiva
  • 1 PL octu
  • 1 PL holandského kakaa
  • 1/2 ČL vanilky
  • čučoriedkový likér na poliatie cesta

Suroviny na krém:

  • 750 g mascarpone
  • 150 ml šľahačky
  • 250 g jemného tvarohu
  • Trošku z vanilkového struku
  • Práškový cukor podľa chuti
  • 250 g mrazeného ovocia
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 dl griotky

Zdobenie – pusinky:

  • 4 bielky
  • 250 g kryštálového cukru
  • Jahody
  • Čučoriedky

Postup:

V miske najprv vymiešame vajíčka s cukrom. Keď nám vznikne bledá pena, pridáme acidko (v ktorom zmiešame potravinárske farbivo) a olej. Do cesta preosejeme múku a kakao. Pridáme vanilku a na malých otáčkach vyšľaháme. Nakoniec si do malého pohárika pridáme lyžicu octu so sódou. Počkáme kým zreagujú a prilejeme do cesta. Vymiešané cesto nalejeme do dvoch foriem, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 25 -30minút, alebo kým nie je špáradlo po pichnutí do stredu korpusu úplne suché. Korpusy necháme vychladnúť.

V kuchynskom robote vymiešame krém. Mascarpone by malo mať teplotu cca 16stupňov a podobne aj všetky ingrediencie. Približne 2/3 krému naplníme tortu. Zvyšnú časť krému potrieme vonkajšie strany torty. Do stredu torty budeme pridávať skramelizované ovocie. Skaramelizované ovocie pripravíme nasledovne. Necháme rozpustiť cukor, po rozpustení pridáme ovocie a zalejeme griotkou. Počkáme kým sa ovocie pekne nerozpustí a necháme vychladnúť.

Postup na prípravu pusiniek:

Bielky s cukrom miešame (nešľaháme) v miske vo vodnom kúpeli do rozpustenia cukru. Potom teplú hmotu prelejeme do šľahača. Chvíľu šľaháme na nižších otáčkach, potom na maximálnych cca 10 minút, kým nemáme tuhý sneh. V závere môžeme pridať pár kvapiek potravinárskej červenej farby a krátko prešľaháme.. Sneh preložíme do zdobiaceho vrecka s ozdobným nadstavcom a robíme srdiečka na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečivo sušíme pri teplote cca 110 až 120°C cca na 15min a potom stiahneme rúru na 50 °C a sušíme ďalších 15 – 20min , potom ho necháme ešte chvíľu vo vypnutej pootvorenej rúre. Rúru počas pečenia neotvárame. Po vychladnutí tortu zdobíme.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE