Máte radi všetko, čo sa dá jednoducho pripraviť aj doma? Potom ste už určite uvažovali nad prípravou domáceho vianočného likéru. A možno nie iba jedného, veď všetky recepty pôsobia tak chutne! Tento rok sa do prípravy domácich likérov už naozaj pustite. Môžete si ich vychutnať počas chvíľ pohody, pohostiť nimi návštevy alebo ich aj venovať blízkym ako darček. Samozrejme, že existujú aj recepty na nealko likéry, na ktorých si môžu zamaškrtiť aj šoféri či naši najmenší. Inšpirujte sa našimi receptami.
Vianočný vaječný likér
Tento klasický vaječný likér má jemnú chuť a krémovú konzistenciu a je symbolom Vianoc.
Ingrediencie (alkoholická verzia):
- 4 žĺtky
- 200 g práškového cukru
- 400 ml kondenzovaného mlieka (sladeného)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 250 ml rumu
Ingrediencie (nealko verzia):
- 4 žĺtky
- 200 g práškového cukru
- 400 ml kondenzovaného mlieka (sladeného)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo rumovej arómy
POSTUP: Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny (môžete aj nad parou), pridajte kondenzované mlieko a smotanu, pomaly miešajte a nakoniec vlejte rum. Zmes preceďte cez jemné sitko a nalejte do fliaš. Ak preferujete nealko verziu, rum jednoducho vynechajte a nahraďte ho vanilkovým extraktom alebo trochou rumovej arómy. Vaječný likér skladujte v chladničke a podávajte vychladený, pokojne aj s trochou šľahačky.
Odporúčame: Rýchle kefírové šišky: Lahodná pochúťka pripravená za pár minút
freepik.comČokoládový likér
Čokoládový likér poteší každého milovníka čokolády a jeho príprava je jednoduchá.
Ingrediencie (alkoholická verzia):
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
- 400 ml plnotučného mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
- 150 g práškového cukru
- 200 ml rumu alebo whisky
Ingrediencie (nealko verzia):
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
- 400 ml plnotučného mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
- 150 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
POSTUP: Roztopte kvalitnú horkú čokoládu v mlieku, pridajte cukor (nemusíte) a nechajte mierne vychladnúť. Do mierne teplého základu vlejte smotanu na šľahanie a rum alebo whisky, podľa vašich preferencií. Všetko dôkladne premiešajte a nalejte do fliaš. Ak si chcete pripraviť nealkoholický likér, použite namiesto alkoholu trošku vanilkového extraktu. Takýto likér ocenia deti aj tí, ktorí sa alkoholu vyhýbajú. Podávajte ho s ľadom alebo teplý.
Karamelový likér
Táto sladká a luxusná chuť vás dostane.
Ingrediencie (alkoholická verzia):
- 200 g kryštálového cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 ml plnotučného mlieka
- 200 ml vodky alebo brandy
Ingrediencie (nealko verzia):
- 200 g kryštálového cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 ml plnotučného mlieka
- 1 polievková lyžica karamelového sirupu
POSTUP: Pripravte si karamel z cukru, ktorý opatrne rozpustíte na panvici do zlatohneda. Pridajte smotanu na šľahanie a mlieko, nechajte zmes zovrieť a odstavte. Po ochladení pridajte vodku alebo brandy a dobre premiešajte. Nealkoholickú verziu môžete pripraviť podobne, len namiesto alkoholu použite sirup z karamelového cukru alebo vanilky, ktorý zvýrazní chuť. Tento likér je skvelý ako doplnok k dezertom alebo zmrzline.
Ovocný punčový likér
Ovocný likér je svieži, farebný a hodí sa na slávnostný stôl.
Ingrediencie (alkoholická verzia):
- 500 ml červeného vína
- 200 ml pomarančovej šťavy (čerstvej alebo kupovanej)
- 4 klinčeky
- 1 škoricová tyčinka
- 2 polievkové lyžice medu
- 100 ml rumu alebo ovocného likéru
Ingrediencie (nealko verzia):
- 500 ml ovocného čaju (napríklad červené ovocie)
- 200 ml pomarančovej šťavy
- 4 klinčeky
- 1 škoricová tyčinka
- 2 polievkové lyžice medu
POSTUP: Zohrejte všetky ingrediencie na miernom ohni, ale nevarte ich. Nakoniec pridajte trochu rumu alebo ovocného likéru a nalejte do fľaše. Nealkoholický punčový likér pripravíte jednoducho nahradením vína ovocným čajom alebo hroznovou šťavou. Pridajte pomaranče, škoricu a klinčeky, nechajte chutiam čas prepojiť sa a nápoj podávajte teplý.
Kokosovo-mandľový likér
Exotická chuť kokosu a mandlí dodá vášmu sviatočnému menu nový rozmer.
Ingrediencie (alkoholická verzia):
- 400 ml kokosového mlieka
- 200 ml kondenzovaného mlieka (sladeného)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 150 ml likéru Amaretto
Ingrediencie (nealko verzia):
- 400 ml kokosového mlieka
- 200 ml kondenzovaného mlieka (sladeného)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 čajová lyžička mandľového extraktu
POSTUP: Zmiešajte kokosové mlieko, kondenzované mlieko, smotanu na šľahanie a likér Amaretto. Všetko dôkladne prešľahajte a nalejte do fliaš. V nealkoholickej verzii vynechajte Amaretto a pridajte mandľový extrakt. Tento likér je výborný s ľadom.
Odporúčame: Vegánska praženica – ako ju pripraviť jednoducho a chutne?
freepik.comMalibu likér (alko)
Milovníci kokosu, opäť niečo pre vás. Pripravte si exotický vianočný likér z troch ingrediencií. Budete potrebovať jedno vrecko strúhaného kokosu, fľašu vodky a jednu konzervu sladeného kondenzovaného mlieka. Príprava tohto likéru vám zaberie viac času, pretože najskôr musíte zmiešať kokos s vodkou a túto zmes necháte odpočívať pri izbovej teplote 5 dní. Potom zmes preceďte, nalejte do nej kondenzovaného mlieko a dobre premiešajte. Podávajte dobre vychladené.
Sladký likér z Kinder čokolády (alko)
Máte radi Kinder čokoládu? Aj z nej sa dá pripraviť chutný vianočný likér.
Ingrediencie:
- 2 balenia čokolády (16 tyčiniek)
- 600 ml mlieka
- 400 ml šľahačky
- 300 ml vodky
- 100 g cukru
- 2 vajcia
Čokoládu polámte, dajte ho hrnca, zalejte mliekom a šľahačkou. Pridajte cukor, vajcia a postupne zohrievajte a miešajte, ale iba dovtedy, pokiaľ sa nerozpustí čokoláda. Potom prilejte vodku a priveďte takmer k varu, aby sa nevyparil alkohol. Kým je likér teplý, nalejte ho do fľašiek a dobre ich treba uzavrieť. Keď likér vychladne, skladujte ho v chladničke, kde vydrží aj 4 týždne. A možno nevydrží ani do Vianoc, však...
Odporúčame: Ako pripraviť famózne pistáciové tiramisu? Tento dezert budete milovať!
Kávový likér (alko)
Ak do kondenzovaného sladeného mlieka vmiešate vrchovatú lyžičku instantnej kávy rozpustenej v lyžičke horúcej vody, pridáte tretinu lyžičky mletej škorice, 250 ml 12 % smotany a 200 ml bourbonu alebo rumu, získate skvelý vianočný likér, ktorý chutí najlepšie vychladený. A do chladničky aj patrí.
Baileys (alko)
Už teraz je ťažké si vybrať, no predsa máme pre vás ešte jedno pokušenie. Zmiešajte 6 žĺtkov s 3 baleniami vanilkového cukru, 3 plechovkami sladeného kondenzovaného mlieka a 100 ml čokoládového sirupu. Potom zmes dobre premiešajte so 700 ml whisky. Baileys likér skladujte v chladničke a je vhodné ho čím skôr spotrebovať.
Ďalší spôsob, ako si na sviatky zamaškrtiť
Či už sa rozhodnete pre alko, alebo nealko verziu, príprava týchto nápojov je jednoduchá a výsledok poteší každého hosťa. Svoje vlastné likéry si môžete prispôsobiť podľa chuti a urobiť z nich originálny darček pre vašich blízkych. Môžete si zvoliť nielen príchuť likéru, ale preň aj vybrať vhodnú fľašku či ju kreatívne ozdobiť. Vychutnávajte si Vianoce s pohárom domáceho likéru v ruke, ktorý zahreje telo aj dušu. Pite s mierou!
Zdroj úvodnej fotky: freepik.com