Gulášová polievka patrí medzi najobľúbenejšie jedlá slovenskej i stredoeurópskej kuchyne. Sýta, voňavá a výborne zasýti – ideálna ako hlavný chod na obed či večeru. Jej čaro je v tom, že ju možno pripraviť na mnoho spôsobov – s hovädzím mäsom, bravčovým, kuracím, ale aj úplne bez mäsa, so zeleninou či pikantne ladenú.
Pripravili sme pre vás 7 receptov na gulášovú polievku, medzi ktorými si každý nájde favorita. Niektoré sú rýchle a jednoduché, iné poctivé a tradičné. Stačí si vybrať ten, na ktorý máte chuť, a pustiť sa do varenia.
Máte radi gulášovú polievku?
Tradičný guláš má svoj pôvod v Maďarsku, kde sa pôvodne varil ako jednoduché jedlo pastierov priamo v prírode. Postupne sa recept rozšíril do celej strednej Európy a udomácnil sa aj na Slovensku, kde si našiel množstvo variácií – od klasickej zemiakovej až po husté mäsitejšie verzie.
Dnes je gulášová polievka neodmysliteľnou súčasťou domácej kuchyne. Varí sa ako rýchla večera počas týždňa, ale aj ako slávnostnejšie jedlo pri rodinných stretnutiach. Jej výhodou je všestrannosť – každý si ju môže prispôsobiť podľa chuti, či už s mäsom, zeleninou, alebo v pikantnej podobe.
7 receptov na gulášovú polievku:
Klasická zemiaková gulášová polievka
Táto verzia gulášovej polievky je poctivá, hustá a plná chutí – základ tvoria zemiaky, bravčové mäso a kúsky sladkej papriky, ktoré jej dodajú typickú vôňu aj farbu.
Ingrediencie:
400 g bravčového mäsa (stehno alebo pliecko)
500 g zemiakov
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
2 sladké papriky (zelená alebo červená)
2 PL mletej sladkej papriky
2 PL oleja alebo bravčovej masti
1,5 l vody alebo vývaru
1 bobkový list
soľ, čierne korenie
majorán na dochutenie
Postup: Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte ju na oleji alebo masti dozlatista. Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso a krátko ho opečte zo všetkých strán. Vmiešajte mletú papriku, rýchlo premiešajte a hneď podlejte trochou vody alebo vývaru, aby sa nepripálila.
Pridajte bobkový list, soľ, korenie a varte na miernom ohni, kým mäso nezmäkne. Potom do hrnca vložte nakrájané zemiaky a kúsky čerstvej papriky. Zalejte zvyšným vývarom, priveďte k varu a varte, kým sú zemiaky mäkké. Na záver pridajte pretlačený cesnak a posypte majoránom. Nechajte krátko prevrieť a môžete podávať s čerstvým chlebom.
DepositphotosGulášová polievka z hovädzieho masa
Hovädzia verzia gulášovej polievky je ešte výraznejšia a sýtejšia. Mäso dodáva polievke hutnú chuť a krásne sa spája s paprikou aj zemiakmi.
Ingrediencie:
500 g hovädzieho mäsa (predná časť, kližka)
500 g zemiakov
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 červená paprika
2 PL mletej sladkej papriky
1 ČL mletej rasce
2 PL oleja alebo bravčovej masti
1,5 l hovädzieho vývaru alebo vody
soľ, čierne korenie
majorán a petržlenová vňať na dochutenie
Postup: Cibuľu nasekajte nadrobno a orestujte na oleji. Pridajte kocky hovädzieho mäsa a sprudka ich opečte. Primiešajte mletú papriku a rascu, zalejte časťou vývaru a duste pod pokrievkou, kým mäso nezmäkne. Tento krok môže trvať dlhšie než pri bravčovom.
Keď je mäso takmer mäkké, pridajte kocky zemiakov a nakrájanú červenú papriku. Zalejte zvyšným vývarom, osoľte, okoreňte a varte, kým zemiaky nezmäknú. Na záver pridajte pretlačený cesnak, trochu majoránu a nasekanú petržlenovú vňať. Podávajte horúcu s krajcom čerstvého chleba.
Falošná gulášová polievka s párkom
Táto verzia gulášovej polievky je rýchla, no vďaka zápražke s mletou paprikou má bohatú chuť a krásnu oranžovú farbu. Ideálna, keď chcete niečo sýte, ale nemáte čas na dlhé varenie.
Ingrediencie:
3 – 4 kvalitné párky
400 g zemiakov
1 červená paprika
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 PL hladkej múky
2 PL oleja alebo bravčovej masti
2 PL mletej sladkej papriky
1,5 l vody alebo vývaru
1 ČL mletej rasce
soľ, čierne korenie
majorán podľa chuti
Postup: Na oleji alebo masti si pripravte zápražku – opražte hladkú múku do svetlozlatista, potom odstavte z ohňa, vsypte mletú papriku a rýchlo premiešajte. Zalejte časťou studenej vody a rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.
Do hrnca pridajte nakrájanú cibuľu, opečte ju, pridajte na kolieska nakrájané párky a krátko restujte. Následne vložte zemiaky nakrájané na kocky a pásiky červenej papriky. Zalejte pripravenou zápražkou a doplňte vodou alebo vývarom. Ochutíme rascou, soľou a korením a varíme, kým zemiaky nezmäknú.
Na záver pridáme pretlačený cesnak a trochu majoránu. Podávame horúcu, s čerstvým chlebom.
Gulášová polievka bez mäsa
Aj bez mäsa môže byť gulášová polievka sýta a chuťovo výrazná. Tajomstvom je dostatok cibule, paprika a správne ochutenie, ktoré dodá polievke tradičný gulášový charakter.
Ingrediencie:
500 g zemiakov
2 cibule
2 červené papriky
2 mrkvy
2 PL oleja alebo masti
2 PL mletej sladkej papriky
2 strúčiky cesnaku
1,5 l zeleninového vývaru
1 ČL mletej rasce
soľ, čierne korenie
majorán podľa chuti
Postup: Na oleji speníme cibuľu, pridáme sladkú papriku a rýchlo premiešame. Zalejeme vývarom, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, mrkvu a papriku. Ochutíme rascou, soľou a korením a necháme variť, kým zelenina nezmäkne. Na záver vložíme pretlačený cesnak a dochutíme majoránom. Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Gulášová polievka so zeleninou
Táto verzia je farebná a plná vitamínov – vhodná aj pre vegetariánov, ale rovnako zasýti aj poriadneho jedáka. Vyniká bohatou chuťou čerstvej zeleniny.
Ingrediencie:
400 g zemiakov
1 cuketa
2 mrkvy
2 papriky (červená a zelená)
2 cibule
3 PL oleja
2 PL mletej sladkej papriky
1 paradajka alebo 2 PL paradajkového pretlaku
1,5 l zeleninového vývaru
2 strúčiky cesnaku
soľ, korenie, majorán
Postup: Na oleji speníme cibuľu, pridáme mletú papriku a rýchlo premiešame. Následne vložíme všetku nakrájanú zeleninu a krátko ju orestujeme. Zalejeme vývarom, pridáme paradajku alebo pretlak a necháme variť, kým zelenina nezmäkne. Dochutíme cesnakom, soľou, korením a majoránom. Polievka má sviežu a ľahkú chuť, ideálnu na jesenné dni.
DepositphotosPikantná gulášová polievka s paprikou
Ak máte radi výraznejšie chute, táto pikantná verzia vás zahreje aj v chladnom počasí. Okrem sladkej papriky obsahuje aj štipľavú.
Ingrediencie:
400 g bravčového alebo hovädzieho mäsa
400 g zemiakov
2 cibule
2 červené papriky
1 – 2 čili papričky podľa chuti
2 PL oleja alebo masti
2 PL mletej sladkej papriky
1 ČL mletej pálivej papriky
2 strúčiky cesnaku
1,5 l vody alebo vývaru
soľ, korenie, majorán
Postup: Cibuľu opečieme na oleji alebo masti, pridáme na kocky nakrájané mäso a opečieme zo všetkých strán. Prisypeme sladkú aj pálivú papriku, rýchlo premiešame a podlejeme vodou. Pridáme zemiaky, papriku a čili nakrájané na kúsky. Varíme, kým mäso aj zelenina nezmäknú. Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom, majoránom a podľa chuti ešte soľou alebo korením. Podávame horúcu, ideálne s chlebom.
Gulášová polievka z kuracieho masa
Kuracie mäso je ľahšie a rýchlejšie sa uvarí než hovädzie či bravčové, preto je táto verzia gulášovej polievky ideálna na rýchly obed alebo večeru. Chuť zostáva výrazná a plná, no polievka je ľahšie stráviteľná.
Ingrediencie:
500 g kuracích stehien alebo pŕs
400 g zemiakov
2 cibule
1 červená paprika
1 zelená paprika
2 PL oleja alebo masti
2 PL mletej sladkej papriky
1 strúčik cesnaku
1,5 l kuracieho vývaru alebo vody
1 ČL rasce
soľ, čierne korenie
majorán podľa chuti
Postup: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku a rýchlo premiešame. Vložíme na kúsky nakrájané kuracie mäso a krátko opečieme, aby sa zatiahlo. Zalejeme vývarom, pridáme na kocky pokrájané zemiaky a papriky. Osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Varíme asi 25 – 30 minút, kým mäso a zemiaky nezmäknú. Na záver pridáme pretlačený cesnak a majorán. Polievku podávame horúcu, najlepšie s čerstvým chlebom.
S čím podávať gulášovú polievku?
Gulášová polievka si najlepšie rozumie s čerstvým chlebom, rožkami alebo s kúskami chrumkavej bagety. Pečivo pomáha nasiaknuť hustejšiu šťavu a vytvára ideálnu kombináciu, ktorá zasýti, ale stále ostáva ľahšia než klasický guláš. V mnohých rodinách je práve kúsok chleba k tejto polievke neodmysliteľnou klasikou.
Skvelým doplnkom sú aj kyslé prílohy – napríklad nakladané uhorky, kyslé feferóny či baranie rohy. Dodajú sviežosť a miernu kyslastú chuť, ktorá pekne vyváži korenistosť a hutnosť polievky. Takto podávaná gulášová polievka sa stáva nielen teplým a sýtym jedlom, ale aj lahodným zážitkom.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos