Fánky patria medzi dezerty, ktoré si pripravujeme najmä počas fašiangov. Táto chrumkavá pochúťka sa v rôznych krajinách pripravuje trochu inak – niekde sa nazývajú „krusciki", inde „beignets". V našich končinách ich poznáme ako zlatisté kúsky cesta, ktoré sa štedro posýpajú cukrom alebo sa v ňom rovno obaľujú. Viete pripraviť tradičné fánky? Potešíme vás aj receptami, ktoré môžete prispôsobiť svojmu vkusu alebo diétnym potrebám.
História fánok: Chrumkavý kúsok minulosti
Fánky, často označované aj ako „anjelské krídla", majú bohatú históriu. Pochádzajú z čias, keď sa smažené jedlá považovali za čosi výnimočné. Pripravovali sa najmä pri slávnostných príležitostiach a fašiangy, obdobie hojnosti pred pôstom, si ich priam pýtali.
V pôvodnej receptúre sa používalo len niekoľko základných ingrediencií: múka, vajcia, maslo a cukor. Postupne však vznikali rôzne variácie, ktoré obohatili chuť aj štruktúru cesta. Dnes si môžeme vychutnať fánky tradičné, ale aj ich zdravšie alebo kreatívne verzie.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Monika Bajlová5 receptov na fánky, ktoré musíte vyskúšať
Tradičné fánky
Toto je základný recept na fánky, z ktorého vychádzajú všetky ostatné variácie.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 1 PL rumu
- 2 PL kyslej smotany
- štipka soli
- olej na smaženie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- V mise zmiešajte múku, žĺtky, rum, kyslú smotanu a štipku soli. Vypracujte hladké cesto.
- Cesto nechajte odpočívať 30 minút, potom ho vyvaľkajte natenko.
- Nakrájajte ho na obdĺžniky a do stredu každého urobte zárez. Jeden koniec preklopte cez zárez.
- Smažte v horúcom oleji dozlatista. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Tvarohové fánky (rýchle a jemné)
Ak nemáte čas na príliš dlhú prípravu, tieto fánky vás podržia vždy, keď sa počas fašiangov ohlási nečakaná návšteva.
Ingrediencie:
- 250 g jemného tvarohu
- 2 vajcia
- 200 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- olej na smaženie
- vanilkový cukor na posypanie
Postup:
- Tvaroh, vajcia, múku a prášok do pečiva zmiešajte do hladkého cesta.
- Cesto vyvaľkajte a vykrajujte ľubovoľné tvary.
- Smažte na horúcom oleji a posypte vanilkovým cukrom.
Bezlepkové fánky pre celiatikov
Chcete si tiež pochutnať na fánkach, ale nemôžete jesť lepok? Tento recept je práve pre vás.
Ingrediencie:
- 200 g bezlepkovej múky
- 2 vajcia
- 1 ČL xantánovej gumy (na spojenie cesta)
- 2 PL kyslej smotany
- štipka soli
- olej na smaženie
Postup:
- Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte pružné cesto.
- Vyvaľkajte ho a tvarujte fánky podľa tradičného postupu.
- Fánky usmažte dozlata a podávajte s práškovým cukrom alebo bez neho.
Pečené fánky (zdravšia alternatíva)
Pre tých, ktorí sa vyhýbajú smaženým jedlám, máme recept na pečené fánky.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 žĺtky
- 2 PL jogurtu
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte cesto.
- Vyvaľkajte ho natenko a vykrajujte tvary podľa gusta.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10-12 minút. Po upečení môžete fánky pokvapkať medom alebo posypať cukrom.
Fánky s kokosovou múkou (nízkosacharidové)
Tieto fánky sú vhodné pre ľudí na keto diéte alebo pre tých, ktorí obmedzujú sacharidy.
Ingrediencie:
- 100 g kokosovej múky
- 3 vajcia
- 50 ml kokosového mlieka
- 1 ČL umelého sladidla
- kokosový olej na smaženie
Postup:
- Zmiešajte vajcia, kokosovú múku, kokosové mlieko a sladidlo do hladkej hmoty.
- Cesto vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie a vykrajujte tvary.
- Smažte na kokosovom oleji a podávajte s čerstvým ovocím.
Fánky pre každého
Fánky nie sú len tradičnou pochúťkou, ale aj dezertom, ktorý si môžete prispôsobiť svojim potrebám a chutiam. Či už preferujete klasickú smaženú verziu, alebo hľadáte zdravšie alternatívy, tieto recepty ponúkajú možnosť experimentovať a užiť si ich vo všetkých podobách.
Nezabudnite, že príprava fánok je aj skvelou príležitosťou stráviť čas s rodinou a priateľmi. Takže si oblečte zásteru, zahrejte panvicu a pustite sa do toho! Tá neodolateľná vôňa strhne každého.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Monika Bajlová