Fánky – tradičná fašiangová pochúťka. Pripravte si ich podľa týchto 5 receptov!

fánky recept

Fánky patria medzi dezerty, ktoré si pripravujeme najmä počas fašiangov. Táto chrumkavá pochúťka sa v rôznych krajinách pripravuje trochu inak – niekde sa nazývajú „krusciki", inde „beignets". V našich končinách ich poznáme ako zlatisté kúsky cesta, ktoré sa štedro posýpajú cukrom alebo sa v ňom rovno obaľujú. Viete pripraviť tradičné fánky? Potešíme vás aj receptami, ktoré môžete prispôsobiť svojmu vkusu alebo diétnym potrebám.

História fánok: Chrumkavý kúsok minulosti

Fánky, často označované aj ako „anjelské krídla", majú bohatú históriu. Pochádzajú z čias, keď sa smažené jedlá považovali za čosi výnimočné. Pripravovali sa najmä pri slávnostných príležitostiach a fašiangy, obdobie hojnosti pred pôstom, si ich priam pýtali. 

V pôvodnej receptúre sa používalo len niekoľko základných ingrediencií: múka, vajcia, maslo a cukor. Postupne však vznikali rôzne variácie, ktoré obohatili chuť aj štruktúru cesta. Dnes si môžeme vychutnať fánky tradičné, ale aj ich zdravšie alebo kreatívne verzie. 

suroviny na fánky
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Monika Bajlová

5 receptov na fánky, ktoré musíte vyskúšať 

Tradičné fánky

Toto je základný recept na fánky, z ktorého vychádzajú všetky ostatné variácie. 

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1 PL rumu
  • 2 PL kyslej smotany
  • štipka soli
  • olej na smaženie
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, žĺtky, rum, kyslú smotanu a štipku soli. Vypracujte hladké cesto.
  2. Cesto nechajte odpočívať 30 minút, potom ho vyvaľkajte natenko.
  3. Nakrájajte ho na obdĺžniky a do stredu každého urobte zárez. Jeden koniec preklopte cez zárez.
  4. Smažte v horúcom oleji dozlatista. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.

Tvarohové fánky (rýchle a jemné)

Ak nemáte čas na príliš dlhú prípravu, tieto fánky vás podržia vždy, keď sa počas fašiangov ohlási nečakaná návšteva.

Ingrediencie:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 2 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • olej na smaženie
  • vanilkový cukor na posypanie

Postup:

  1. Tvaroh, vajcia, múku a prášok do pečiva zmiešajte do hladkého cesta.
  2. Cesto vyvaľkajte a vykrajujte ľubovoľné tvary.
  3. Smažte na horúcom oleji a posypte vanilkovým cukrom.

Bezlepkové fánky pre celiatikov

Chcete si tiež pochutnať na fánkach, ale nemôžete jesť lepok? Tento recept je práve pre vás.

Ingrediencie:

  • 200 g bezlepkovej múky
  • 2 vajcia
  • 1 ČL xantánovej gumy (na spojenie cesta)
  • 2 PL kyslej smotany
  • štipka soli
  • olej na smaženie

Postup:

  1. Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte pružné cesto.
  2. Vyvaľkajte ho a tvarujte fánky podľa tradičného postupu.
  3. Fánky usmažte dozlata a podávajte s práškovým cukrom alebo bez neho.

cesto na fánky
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Monika Bajlová

Pečené fánky (zdravšia alternatíva)

Pre tých, ktorí sa vyhýbajú smaženým jedlám, máme recept na pečené fánky.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 2 žĺtky
  • 2 PL jogurtu
  • štipka soli
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte cesto.
  2. Vyvaľkajte ho natenko a vykrajujte tvary podľa gusta.
  3. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10-12 minút. Po upečení môžete fánky pokvapkať medom alebo posypať cukrom.

Fánky s kokosovou múkou (nízkosacharidové)

Tieto fánky sú vhodné pre ľudí na keto diéte alebo pre tých, ktorí obmedzujú sacharidy.

Ingrediencie:

  • 100 g kokosovej múky
  • 3 vajcia
  • 50 ml kokosového mlieka
  • 1 ČL umelého sladidla
  • kokosový olej na smaženie

Postup:

  1. Zmiešajte vajcia, kokosovú múku, kokosové mlieko a sladidlo do hladkej hmoty.
  2. Cesto vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie a vykrajujte tvary.
  3. Smažte na kokosovom oleji a podávajte s čerstvým ovocím.

Fánky pre každého

Fánky nie sú len tradičnou pochúťkou, ale aj dezertom, ktorý si môžete prispôsobiť svojim potrebám a chutiam. Či už preferujete klasickú smaženú verziu, alebo hľadáte zdravšie alternatívy, tieto recepty ponúkajú možnosť experimentovať a užiť si ich vo všetkých podobách.

Nezabudnite, že príprava fánok je aj skvelou príležitosťou stráviť čas s rodinou a priateľmi. Takže si oblečte zásteru, zahrejte panvicu a pustite sa do toho! Tá neodolateľná vôňa strhne každého.

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Monika Bajlová

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE