Recepty na čajové pečivo: Tradičné aj moderné variácie na každý stôl

recepty na čajové pečivo

Čajové pečivo je ideálnym doplnkom k šálke horúceho nápoja. Suché a trvanlivé koláčiky, ktoré vynikajú jemnou chuťou a vôňou, sú obľúbené nielen počas sviatočných dní, ale aj na každodenné maškrtenie. Či už preferujete klasické ingrediencie ako mandle a škorica, alebo chcete experimentovať s modernými prísadami, akými sú lyofilizované ovocie, pistácie či avokádo, čajové pečivo ponúka nekonečné možnosti. 

Kávové čajové pečivo

Milujete chuť kávy? Kombinácia jemného cesta a výraznej kávovej arómy vaše chuťové bunky uspokojí aj v situácii, keď je už na šálku kávy príliš neskoro. 

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g masla (studeného)
  • 80 g práškového cukru
  • 1 lyžica instantnej kávy rozpustenej v 1 lyžici horúcej vody
  • štipka soli

Postup: Zmiešajte múku, práškový cukor a soľ. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a pomocou rúk alebo kuchynského robota vypracujte drobivé cesto. Nakoniec pridajte rozpustenú kávu a mieste, kým nezískate hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte ho odpočinúť v chladničke aspoň hodinu. Potom rozvaľkajte cesto na hrúbku 5 mm, vykrajujte tvary a pečte pri 180 °C približne 10-12 minút.

Odporúčame: Francúzska omáčka demi-glace krok za krokom – pozdvihne každé jedlo

Škoricové koláčiky

Škorica dodá čajovému pečivu jedinečnú vôňu, ktorá pripomína domácu pohodu.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžica mletej škorice
  • trocha práškového cukru na posypanie

Postup: Všetky suroviny spracujte do hladkého cesta. Nechajte ho odpočinúť v chladničke aspoň 30 minút, nech sa chute prepoja a cesto získa konzistenciu, s ktorou sa vám bude lepšie pracovať. Cesto potom vyvaľkajte a vykrajujte jednoduché tvary. Pečte pri 180 °C približne 10 minút. Po vychladnutí môžete koláčiky jemne poprášiť práškovým cukrom zmiešaným so škoricou.

Odporúčame: Vytvorte si jedlý vianočný veniec – pohostenie na vianočné oslavy aj pre sviatočné návštevy

makové pečivo
freepik.com

Makové čajové pečivo s citrónovým nádychom

Mak v kombinácii s citrónovou kôrou osvieži a prekvapí svojou nevtieravou chuťou.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 2 lyžice mletého maku
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 vajce

Postup: Zo všetkých surovín vymiešajte cesto, ktoré potom zabalíte do fólie a necháte 30 minút odležať v chladničke. Následne cesto rozvaľkajte, vykrajujte tvary a pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 10-12 minút.

Mandľové krehké koláčiky

Mandle dodávajú čajovému pečivu lahodnú chuť a jemnú textúru.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g mandľovej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • vanilkový extrakt podľa chuti

Postup: Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto, ktoré necháte odpočinúť v chladničke. Potom cesto rozvaľkajte a vykrajujte tvary. Môžete ich ozdobiť nasekanými mandľami. Pečte pri 

180 °C približne 10 minút. Po upečení môžete koláčiky ozdobiť jemnou vrstvou čokoládovej polevy.

Pistáciové čajové pečivo s lyofilizovaným ovocím

Tento recept spája jemnú chuť pistácií s moderným vzhľadom, ktorý dodá lyofilizované ovocie.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 50 g mletých pistácií
  • 1 vajce
  • lyofilizované maliny na ozdobenie

Postup: Vypracujte cesto z múky, masla, cukru, pistácií a vajca. Dajte ho na chvíľu odpočinúť do chladničky. Potom cesto rozvaľkajte a vykrajujte malé tvary. Pečte pri 180 °C 10-12 minút. Po vychladnutí ozdobte lyofilizovanými malinami – buď ich jemne vtlačte do cesta pred pečením, alebo ich použite ako dekoráciu po upečení, napr. v kombinácii s čokoládovou polevou.

Odporúčame: Šťavnatejšie fašírky? Nahraďte strúhanku týmito surovinami!

Avokádové sušienky s kakaom

Hľadáte zdravšiu alternatívu? Avokádo dodáva sušienkam vláčnosť a kakaový prášok jemne zvýrazní ich chuť.

Ingrediencie:

  • 1 zrelé avokádo (rozpučené na kašu)
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g kakaového prášku
  • 80 g trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce

Postup: Zmiešajte všetky suroviny do hladkého cesta. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Keď si cesto chvíľu odpočinie v chladničke, vyvaľkajte ho a vykrajujte rôzne tvary. Pečte pri 180 °C asi 10 minút. Hotové sušienky môžete posypať kakaovým práškom alebo ozdobiť čokoládovou polevou a kúskami lyofilizovaného ovocia.

Pečivo nielen k čaju

Čajové pečivo je nielen skvelým doplnkom k horúcemu nápoju, ale aj úžasným darčekom alebo pohostením pre návštevu. Tradičné recepty môžete doplniť o moderné ingrediencie, akými sú lyofilizované ovocie či avokádo, a vytvoriť tak neobyčajné chuťové zážitky. A ako skladovať čajové pečivo? Na suchom a chladnom mieste, kde ho váš manžel a deti nenájdu.

Zdroj úvodnej fotky: freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE