Čajové pečivo je ideálnym doplnkom k šálke horúceho nápoja. Suché a trvanlivé koláčiky, ktoré vynikajú jemnou chuťou a vôňou, sú obľúbené nielen počas sviatočných dní, ale aj na každodenné maškrtenie. Či už preferujete klasické ingrediencie ako mandle a škorica, alebo chcete experimentovať s modernými prísadami, akými sú lyofilizované ovocie, pistácie či avokádo, čajové pečivo ponúka nekonečné možnosti.
Kávové čajové pečivo
Milujete chuť kávy? Kombinácia jemného cesta a výraznej kávovej arómy vaše chuťové bunky uspokojí aj v situácii, keď je už na šálku kávy príliš neskoro.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 200 g masla (studeného)
- 80 g práškového cukru
- 1 lyžica instantnej kávy rozpustenej v 1 lyžici horúcej vody
- štipka soli
Postup: Zmiešajte múku, práškový cukor a soľ. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a pomocou rúk alebo kuchynského robota vypracujte drobivé cesto. Nakoniec pridajte rozpustenú kávu a mieste, kým nezískate hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte ho odpočinúť v chladničke aspoň hodinu. Potom rozvaľkajte cesto na hrúbku 5 mm, vykrajujte tvary a pečte pri 180 °C približne 10-12 minút.
Odporúčame: Francúzska omáčka demi-glace krok za krokom – pozdvihne každé jedlo
Škoricové koláčiky
Škorica dodá čajovému pečivu jedinečnú vôňu, ktorá pripomína domácu pohodu.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžica mletej škorice
- trocha práškového cukru na posypanie
Postup: Všetky suroviny spracujte do hladkého cesta. Nechajte ho odpočinúť v chladničke aspoň 30 minút, nech sa chute prepoja a cesto získa konzistenciu, s ktorou sa vám bude lepšie pracovať. Cesto potom vyvaľkajte a vykrajujte jednoduché tvary. Pečte pri 180 °C približne 10 minút. Po vychladnutí môžete koláčiky jemne poprášiť práškovým cukrom zmiešaným so škoricou.
Odporúčame: Vytvorte si jedlý vianočný veniec – pohostenie na vianočné oslavy aj pre sviatočné návštevy
freepik.comMakové čajové pečivo s citrónovým nádychom
Mak v kombinácii s citrónovou kôrou osvieži a prekvapí svojou nevtieravou chuťou.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 70 g práškového cukru
- 2 lyžice mletého maku
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 vajce
Postup: Zo všetkých surovín vymiešajte cesto, ktoré potom zabalíte do fólie a necháte 30 minút odležať v chladničke. Následne cesto rozvaľkajte, vykrajujte tvary a pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 10-12 minút.
Mandľové krehké koláčiky
Mandle dodávajú čajovému pečivu lahodnú chuť a jemnú textúru.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 100 g mandľovej múky
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce
- vanilkový extrakt podľa chuti
Postup: Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto, ktoré necháte odpočinúť v chladničke. Potom cesto rozvaľkajte a vykrajujte tvary. Môžete ich ozdobiť nasekanými mandľami. Pečte pri
180 °C približne 10 minút. Po upečení môžete koláčiky ozdobiť jemnou vrstvou čokoládovej polevy.
Pistáciové čajové pečivo s lyofilizovaným ovocím
Tento recept spája jemnú chuť pistácií s moderným vzhľadom, ktorý dodá lyofilizované ovocie.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 80 g práškového cukru
- 50 g mletých pistácií
- 1 vajce
- lyofilizované maliny na ozdobenie
Postup: Vypracujte cesto z múky, masla, cukru, pistácií a vajca. Dajte ho na chvíľu odpočinúť do chladničky. Potom cesto rozvaľkajte a vykrajujte malé tvary. Pečte pri 180 °C 10-12 minút. Po vychladnutí ozdobte lyofilizovanými malinami – buď ich jemne vtlačte do cesta pred pečením, alebo ich použite ako dekoráciu po upečení, napr. v kombinácii s čokoládovou polevou.
Odporúčame: Šťavnatejšie fašírky? Nahraďte strúhanku týmito surovinami!
Avokádové sušienky s kakaom
Hľadáte zdravšiu alternatívu? Avokádo dodáva sušienkam vláčnosť a kakaový prášok jemne zvýrazní ich chuť.
Ingrediencie:
- 1 zrelé avokádo (rozpučené na kašu)
- 200 g hladkej múky
- 50 g kakaového prášku
- 80 g trstinového cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
Postup: Zmiešajte všetky suroviny do hladkého cesta. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Keď si cesto chvíľu odpočinie v chladničke, vyvaľkajte ho a vykrajujte rôzne tvary. Pečte pri 180 °C asi 10 minút. Hotové sušienky môžete posypať kakaovým práškom alebo ozdobiť čokoládovou polevou a kúskami lyofilizovaného ovocia.
Pečivo nielen k čaju
Čajové pečivo je nielen skvelým doplnkom k horúcemu nápoju, ale aj úžasným darčekom alebo pohostením pre návštevu. Tradičné recepty môžete doplniť o moderné ingrediencie, akými sú lyofilizované ovocie či avokádo, a vytvoriť tak neobyčajné chuťové zážitky. A ako skladovať čajové pečivo? Na suchom a chladnom mieste, kde ho váš manžel a deti nenájdu.
Zdroj úvodnej fotky: freepik.com