Recepty na sladké jednohubky – drobné maškrty pre rôzne príležitosti

sladké jednohubky

Jednohubky sú obľúbenou súčasťou každého pohostenia. Ak sa povie „sladké jednohubky“, väčšina z nás si predstaví niečo malé, elegantné, no zároveň chuťovo neodolateľné. Sú dokonalou voľbou, keď chcete ponúknuť hosťom niečo sladké bez toho, aby sa prejedenie stalo témou večera. 

Tieto malé kúsky potešenia sú navyše často jednoduché na prípravu, no pritom dokážu spraviť veľký dojem. Poďme sa pozrieť na niekoľko inšpiratívnych nápadov, ktoré môžete ľahko realizovať v pohodlí svojej kuchyne.

Klasické čokoládové pralinky

Čokoládové pralinky patria medzi najobľúbenejšie sladké jednohubky. Ich krémová náplň a jemná čokoládová poleva dokážu vytvoriť zážitok, ktorému sa nedá odolať. Stačí rozpustiť kvalitnú čokoládu, pridať trošku smotany a masla, aby bola hmota hladká, a následne nechať stuhnúť. 

Z hmoty vytvarujete malé guličky, ktoré môžete obaliť v kakau, nasekaných orechoch alebo farebných posýpkach. Pralinky nielen dobre chutia, ale ich dekorovanie je aj kreatívnou aktivitou, do ktorej môžete zapojiť aj deti.

Ingrediencie (na približne 20-25 kúskov):

  • 200 g kvalitnej tmavej čokolády (s obsahom kakaa aspoň 60 %)
  • 100 ml smotany na šľahanie (33 % alebo 36 %)
  • 20 g masla
  • Kakao, nasekané orechy, kokos alebo čokoládová posýpka na obaľovanie

Postup prípravy: Nalámte čokoládu na malé kúsky a vložte ju do žiaruvzdornej misy. V malom hrnci zohrejte smotanu na šľahanie, až kým nezačne jemne bublať, ale nevariť. Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a nechajte minútu stáť. Potom začnite miešať, kým sa čokoláda úplne neroztopí a zmes nezíska hladkú konzistenciu. Nakoniec pridajte maslo a miešajte, kým sa všetko spojí.

Hotovú čokoládovú hmotu prikryte potravinovou fóliou (priamo na povrchu, aby sa nevytvorila šupka) a vložte ju na približne 2 hodiny do chladničky, kým stuhne natoľko, že sa s ňou bude dať pracovať. Po stuhnutí naberajte čokoládovú hmotu lyžičkou alebo malou naberačkou a tvarujte malé guľky. Ruky si môžete jemne poprášiť kakaom, aby sa hmota nelepila.

Každú guľku obaľte v kakau, nasekaných orechoch, kokose alebo čokoládovej posýpke. Obaľovanie môžete kombinovať, aby ste dosiahli pestrý vzhľad. Hotové pralinky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich ešte na 30 minút stuhnúť v chladničke. Potom ich môžete presunúť do vzduchotesnej nádoby. Uchovávajte ich v chladničke až 7 dní.

Tipy: Ak chcete pralinky ozvláštniť, pridajte do čokoládovej hmoty pred chladením lyžičku rumu, likéru (napr. Baileys) alebo pomarančovej kôry. Pri obaľovaní môžete použiť aj lyofilizované ovocie alebo drvené sušienky pre neobvyklý efekt.

Tento jednoduchý recept vám zaručí dokonalé čokoládové pralinky, ktoré si zamilujú všetci milovníci sladkého.

krémové jednohubky
Depositphotos

Malé cheesecaky na jedno sústo

Cheesecake patrí medzi dezerty, ktoré milujú takmer všetci. Ak však chcete servírovať verziu na jedno sústo, skúste použiť silikónové formičky na muffiny alebo košíčky. Základ vytvorte z rozdrvených sušienok zmiešaných s maslom, ktoré vtlačíte do dna formičiek. 

Na tento základ nalejte krémovú náplň z mascarpone, smotany a trošky cukru. Cheesecaky pečte len krátko alebo vyskúšajte ich nepečenú verziu, ktorú necháte stuhnúť v chladničke. Ozdobte ich čerstvým ovocím, čokoládou alebo karamelovou omáčkou.

Ingrediencie (na približne 12-15 kusov):

  • 100 g maslových sušienok (napr. BeBe)
  • 50 g rozpusteného masla

Na krém:

  • 200 g krémového syra (napr. Philadelphia alebo mascarpone)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 120 ml smotany na šľahanie (33 % alebo viac)

Na dekoráciu (voliteľné):

  • Ovocné pyré alebo džem (jahodový, malinový, marhuľový)
  • Čerstvé ovocie (napr. maliny, čučoriedky)
  • Čokoládové hoblinky alebo drvené orechy

Postup prípravy: Rozdrvte maslové sušienky na jemnú drvinu (pomocou mixéra alebo váľčeka na cesto). Rozpustite maslo a zmiešajte ho so sušienkovou drvinou, aby vznikla vlhká zmes, ktorá sa dá stlačiť. Do formy na muffiny alebo mini cheesecaky vložte papierové košíčky a do každého nasypte jednu polievkovú lyžicu sušienkovej zmesi. Pomocou lyžice alebo pohára stlačte zmes, aby vytvorila pevný základ. Formu dajte na 10 minút do chladničky.

Vo veľkej mise zmiešajte krémový syr, práškový cukor a vanilkový extrakt. Miešajte, kým zmes nie je hladká a bez hrudiek. V samostatnej mise vyšľahajte smotanu na šľahanie, kým nevznikne pevná šľahačka. Jemne vmiešajte šľahačku do krémového syra, aby vznikol nadýchaný krém.

Krém rovnomerne naneste na sušienkový základ pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka, ak chcete dosiahnuť presný a elegantný vzhľad. Vyplňte košíčky až po okraj. Hotové mini cheesecaky vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby krém spevnil a chute sa prepojili.

Pred podávaním ozdobte cheesecaky podľa vlastného vkusu. Na vrch môžete pridať lyžičku ovocného pyré alebo džemu, čerstvé ovocie, čokoládové hoblinky alebo jemne posypať drvenými orechmi.

Tipy: Ak chcete cheesecaky vylepšiť, môžete do sušienkového základu pridať štipku škorice alebo kakaa. Pre farebnú variáciu skúste rozdeliť krém na časti a do jednej pridajte lyžicu ovocného pyré, čím vytvoríte dvojfarebný efekt.

Tieto malé cheesecaky na jedno sústo sú ideálnym dezertom na oslavy alebo ako jednoduché pohostenie pre hostí. Rýchle, elegantné a neuveriteľne chutné!

tartaletky
Depositphotos

Elegantné tartaletky s krémom

Ak hľadáte dezert, ktorý vyzerá rafinovane, tartaletky sú skvelou voľbou. Ich chrumkavý základ z krehkého cesta môžete naplniť rôznymi náplňami podľa chuti. Vanilkový krém, čokoládová ganache alebo citrónová náplň – možností je nekonečne veľa. Tartaletky môžete ozdobiť čerstvým ovocím, lístkami mäty alebo jemne nastrúhanou čokoládou. Hoci ich príprava môže byť trochu náročnejšia, výsledok stojí za to a vaše hostiny získajú punc elegancie.

Ingrediencie (na 6-8 tartaletiek):

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 2-3 lyžice studenej vody (prípadne viac podľa potreby)
  • Štipka soli

Na krém:

  • 250 ml smotany na šľahanie (33 % alebo viac)
  • 200 g bielej čokolády
  • 200 g mascarpone
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na ozdobu (voliteľné):

  • Čerstvé ovocie (maliny, jahody, čučoriedky)
  • Mätové lístky
  • Štipka práškového cukru

Postup prípravy: Začnite prípravou cesta. Studené maslo nakrájajte na malé kocky. V miske zmiešajte múku, práškový cukor a štipku soli. Pridajte maslo a rukami alebo mixérom spracujte maslo do múky, až vznikne jemná drobivá zmes, ktorá pripomína strúhanku. Pridajte žĺtok a 2 lyžice studenej vody. Rýchlo vymieste cesto, aby sa zlepil, a ak je príliš suchý, pridajte ešte trochu vody. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať minimálne 30 minút.

Predhrejte rúru na 180°C (horiaci vzduch na 160°C). Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku asi 3 mm. Vyrežte z neho kruhy, ktoré by mali byť o niečo väčšie ako formy na tartaletky. Cesto vložte do formičiek a jemne pritlačte na dno a steny. Prebytočné cesto odrežte. Vidlicou urobte niekoľko malých vpichov do dna, aby sa cesto nevybublalo počas pečenia.

Tartaletky pečte v predhriatej rúre asi 15-18 minút, alebo kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Po upečení nechajte tartaletky vychladnúť na mriežke.

Na prípravu krému si v malom hrnci zohrievajte smotanu na šľahanie, až kým nezačne jemne vrieť (nevarte!). Potom do horúcej smotany pridajte nasekanú bielu čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes bude hladká. Nechajte mierne vychladnúť. Následne pridajte mascarpone a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, až kým nebude krém hladký a jemný.

Vychladené tartaletky naplňte pripraveným krémom pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka. Krém môžete naniesť rovnomerne alebo vytvoriť dekoratívne vrstvy. Ozdobte tartaletky čerstvým ovocím podľa vašich preferencií, ako sú maliny, jahody alebo čučoriedky. Môžete pridať aj čerstvé mätové lístky alebo jemne posypať práškovým cukrom.

Nepečené ovocné jednohubky

Ak nemáte čas na pečenie, nepečené ovocné jednohubky sú ideálnym riešením. Nakrájajte ovocie ako jahody, banány alebo melón na malé kúsky a namáčajte ich do rozpustenej čokolády. Po zatuhnutí čokolády ich môžete ozdobiť strúhanými orechmi alebo jemnou kokosovou posýpkou. Takéto jednohubky sú nielen chutné, ale aj zdravšie, čo ocenia najmä tí, ktorí sa snažia obmedziť konzumáciu cukru.

Ak hľadáte rýchly a chutný recept na osviežujúci dezert, ktorý nepotrebuje pečenie, tento recept na nepečené ovocné jednohubky je ideálny. Spojenie čerstvého ovocia, jemného krému a chrumkavých orechov vytvára perfektný zákusok, ktorý osloví každého. Je to skvelá voľba na rodinné stretnutia, oslavy alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a zdravé.

Ingrediencie (na približne 20-25 kusov):

  • 1 jablko (ideálne sladko-kyslé, napríklad Granny Smith)
  • 1 hruška
  • 100 g čerstvého jahodového alebo malinového džemu (alebo podľa vlastného výberu)
  • 100 g mascarpone alebo tvarohu (na zjemnenie)
  • 50 g pražených orieškov (napríklad vlašské, lieskové alebo mandle)
  • 100 g horkej čokolády
  • Čerstvé ovocie na ozdobu (napríklad maliny, čučoriedky, plátky jahôd)
  • Med alebo práškový cukor (voliteľné, na dosladenie)
  • Čerstvé lístky mäty na ozdobu (voliteľné)

Postup prípravy: Jablko a hrušku umyte a nakrájajte na tenké plátky, každé ovocie rozkrájajte na asi 4-5 mm hrubé kolieska. Po nakrájaní odstráňte jablkovú a hruškovú šupku, ak preferujete čistejšie a jemnejšie chute, ale môžete ju ponechať aj na okrasu, ak sa vám páči.

V miske zmiešajte mascarpone alebo tvaroh so džemom podľa vlastného výberu. Premiešajte, aby vznikol hladký a jemný krém. Podľa chuti môžete pridať trochu medu alebo práškového cukru, ak máte radi sladšie verzie. Na každý plátok ovocia (jablko alebo hruška) naneste malú lyžičku pripraveného krému. Krém rovnomerne roztiahnite po plátku.

Na vrch každého krému nasypte trochu nadrobno nasekaných pražených orieškov. Tento krok dodá jednohubkám chrumkavý efekt a vylepší ich chuť. V malej miske roztopte horkú čokoládu buď vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnnej rúre (v mikrovlnke to robte po 15-20 sekundách, aby sa čokoláda nespálila). Roztopenú čokoládu jemne naneste na vrch orechov alebo ju použite ako jemný "vrch" na každej jednohubke.

Ozdobte každú jednohubku čerstvým ovocím, ako sú maliny, čučoriedky, alebo plátky jahôd. Na záver pridajte pár lístkov čerstvej mäty pre sviežosť a vzhľad.

Sladké jednohubky ako bodka za dokonalým pohostením

Sladké jednohubky sú skvelým spôsobom, ako potešiť svojich hostí, či už pripravujete rodinné oslavy, večierok s priateľmi alebo len chcete mať niečo malé a chutné po ruke. Ich rozmanitosť zaručuje, že si každý nájde niečo podľa svojej chuti. 

Navyše, ich príprava je často jednoduchá a kreatívna, takže pri ich tvorbe môžete zapojiť aj fantáziu a prispôsobiť ich vlastným preferenciám. Bez ohľadu na to, či preferujete klasiku alebo experimenty, sladké jednohubky sú tou správnou voľbou, ktorá dokáže rozžiariť každý stôl a vytvoriť nezabudnuteľnú atmosféru.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE