Aké farby použiť na ťažko natierateľné povrchy?

vonkajšia antikorózna farba na kov

Niektoré povrchy predstavujú pri maľovaní výzvu a vyžadujú si špeciálne prípravky a techniky. Ak sa s týmto problémom stretávate, nezúfajte – správne farby a postupy vám umožnia dosiahnuť dokonalý výsledok aj na náročných povrchoch.

Ťažko natierateľné povrchy často vyžadujú špeciálnu prípravu pred samotným maľovaním, aby bolo zabezpečené, že náter dobre priľne a poskytne požadovanú ochranu. Vonkajšia antikorózna farba na kovfarba na železo alebo farba na plech tak musia spĺňať tie najvyššie kvalitatívne štandardy. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo sú niektoré povrchy problémom a aké riešenia existujú.

Tip pre vás: 8 krokov k perfektne našlahanej mliečnej pene, návod ako dosiahnuť dokonalý výsledok

Prečo sú niektoré povrchy problémom?

Niektoré povrchy sú ťažko natierateľné z dôvodu ich štruktúry alebo materiálového zloženia. Povrchy ako hliník, pozinkovaný plech alebo niektoré typy plastov majú nízku priľnavosť, čo znamená, že farba na nich nemusí dobre držať. Tieto materiály často majú hladký povrch, ktorý sťažuje rovnomerné nanesenie farby a spôsobuje, že sa farba začne odlupovať alebo praskať. Okrem toho povrchy vystavené poveternostným vplyvom sú obzvlášť náchylné na koróziu, ak nie sú správne ošetrené.

Ďalšou výzvou sú povrchy, ktoré už boli predtým natreté alebo majú vrstvy starého náteru. Tieto vrstvy môžu byť poškodené, odlupovať sa alebo byť znečistené, čo komplikuje aplikáciu nového náteru. Ak sa povrch dostatočne nevyčistí alebo nepripraví, nový náter sa nemusí dobre priľnúť a výsledok bude neuspokojivý.

Inšpiruj sa: Špinavá rúra na pečenie? Čistenie nemusí byť zložité!

Tipy a triky pre ťažko natierateľné povrchy
Depositphotos

Tipy a triky pre ťažko natierateľné povrchy

Našťastie aj v prípade, že sa stretnete s ťažko natierateľným povrchom, máte hneď niekoľko možností.

1. Používajte farby s vysokou priľnavosťou

Na hladké a málo pórovité povrchy, ako je hliník, sklo, ľahké farebné kovy alebo plast, je najlepšie použiť špeciálne farby s vysokou priľnavosťou, ako je Galvinol. Tieto farby sa pevne spoja s povrchom a vytvoria odolný náter, ktorý vydrží dlhšie. Vhodné sú najmä epoxidové alebo polyuretánové farby, ktoré majú vynikajúcu priľnavosť a odolnosť voči poškodeniu.

2. Aplikujte základný náter (primer)

Pri ťažko natierateľných povrchoch je základný náter nevyhnutný. Primer+ vytvára medzi povrchom a vrchnou vrstvou farby medzi vrstvu, ktorá zlepšuje priľnavosť a zaisťuje trvácnosť náteru. Používa sa aj v prípade, keď je potrebné urýchliť čas, alebo keď je povrch zasiahnutý ľahkou hrdzou a je potrebné ho "podnatrieť". Pre povrchy zasiahnuté hlbokou koróziou je ideálnym riešením Penetrátor+. Zinkový alebo antikorózny základný náter je vhodný pre kovové povrchy, ako je železo alebo plech, kde je potrebná ochrana proti korózii.

3. Dodržujte správne postupy pri príprave povrchu

Bez ohľadu na typ farby je kľúčové dôkladne pripraviť povrch pred natieraním. Odstráňte staré vrstvy náteru, prach, mastnotu alebo hrdzu. Pre kovové povrchy je najlepšie použiť brúsny papier alebo drôtenú kefu, aby bol povrch čistý a rovný. Týmto spôsobom dosiahnete, že farba bude lepšie držať a náter bude trvanlivejší.

4. Aplikujte viac tenkých vrstiev namiesto jednej hrubej

Pri maľovaní ťažko natierateľných povrchov je lepšie aplikovať viac tenkých vrstiev farby než jednu hrubú. Tenké vrstvy lepšie priľnú k povrchu a sú odolnejšie voči odlupovaniu. Medzi jednotlivými vrstvami nechajte dostatok času na schnutie, aby ste dosiahli rovnomerný a trvanlivý výsledok.

Kvalitný náter na náročných povrchoch je dosiahnuteľný

Napriek tomu, že sa s niektorými povrchmi pracuje ťažko, správnym výberom farieb a dodržiavaním odporúčaných postupov môžete dosiahnuť vynikajúce výsledky. Kľúčom je kvalitná príprava povrchu, použitie primeru a výber správnych náterov s vysokou priľnavosťou. Takto získate odolný a esteticky príťažlivý povrch, ktorý vydrží dlhodobo.

Aj tie najnáročnejšie povrchy je možné zvládnuť so správnymi nástrojmi a technikami. Vyskúšajte naše rady a presvedčte sa, že aj ťažko natierateľné povrchy môžu byť bezproblémovo pokryté kvalitným náterom!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE