Vietnamská polievka Pho: Od histórie po dokonalý recept

vietnamská polievka Pho

Vietnamská polievka Pho je synonymom vietnamskej kuchyne a kultúry. Táto jedinečná polievka si získala popularitu po celom svete vďaka svojej nezameniteľnej chuti, výživovej hodnote a schopnosti zahriať telo aj dušu. Hoci na prvý pohľad pôsobí jednoducho, Pho je jedlom plným bohatých chutí, vôní a tradície, ktorá siaha stovky rokov do histórie Vietnamu.

História polievky Pho

Pho vznikla v severnom Vietname na začiatku 20. storočia ako kombinácia francúzskeho a vietnamského kulinárskeho dedičstva. Francúzske vplyvy sa prejavili v použití hovädzieho mäsa, ktoré nebolo tradične bežnou súčasťou vietnamskej kuchyne. Postupne sa však Pho rozšírila po celom Vietname a s každým regiónom si zachovala jedinečný charakter. Severné Pho je jednoduché a jemné, zatiaľ čo južná verzia je bohatšia a sladšia, doplnená množstvom byliniek a omáčok.

Čo robí Pho výnimočnou

Hlavným tajomstvom Pho je jej vývar. Ide o proces, ktorý si vyžaduje čas a trpezlivosť. Hovädzie alebo kuracie kosti sa varia niekoľko hodín, aby sa dosiahla čistá a silná chuť. Do vývaru sa pridávajú aromatické koreniny ako škorica, klinčeky, badián a koriandrové semienka, ktoré dodávajú Pho jej charakteristický orientálny nádych. Ďalšou kľúčovou súčasťou sú ryžové rezance, ktoré sú jemné, ale pritom pevné, a perfektne absorbujú chuť vývaru.

Základné suroviny pre Pho

Pho nie je len o vývare a rezancoch. Je to aj o vyvážení chutí a textúr. Hovädzie alebo kuracie mäso sa pripravuje špecifickým spôsobom, aby zostalo šťavnaté a jemné. Na vrch polievky sa pridávajú čerstvé bylinky ako koriander, thajská bazalka a klíčky mungo, ktoré dodávajú čerstvosť. Nechýba ani limetka a čili, ktoré pridávajú kyslosť a štipľavosť, a rybacia omáčka či hoisin omáčka pre intenzívnu chuť.

vietnamská kuchyňa recepty
freepik.com

Ako pripraviť autentickú Pho doma

Pho môžete jednoducho pripraviť aj vo svojej kuchyni. Hoci to môže vyzerať ako výzva, s trochou trpezlivosti a lásky k vareniu si môžete vychutnať tento vietnamský poklad aj bez návštevy reštaurácie.

Suroviny:

  • 1 kg hovädzích alebo kuracích kostí
  • 500 g hovädzieho mäsa (napr. sviečkovica)
  • 2 veľké cibule
  • 10 cm kúsok zázvoru
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 1 škoricová tyčinka
  • 4 klinčeky
  • 1 PL koriandrových semienok
  • 500 g ryžových rezancov
  • Čerstvé bylinky (koriander, thajská bazalka, mäta)
  • Klíčky mungo
  • Limetky, čili, rybacia omáčka, hoisin omáčka

Postup prípravy: Najprv kosti dôkladne opláchnite a dajte ich do veľkého hrnca. Zalejte vodou a priveďte do varu, potom vodu zlejte a pridajte čerstvú. Tento krok zabezpečí čistý vývar. Pridajte do hrnca jednu celú cibuľu a kúsok zázvoru, ktoré predtým zľahka opečiete na ohni alebo panvici, aby sa uvoľnila ich aróma. Prisypte badián, škoricu, klinčeky a koriandrové semienka, všetko najlepšie zviazané v gáze, aby sa koreniny dali ľahko odstrániť.

Vývar varte na miernom ohni aspoň 4-6 hodín, pričom pravidelne odstraňujte penu. Po dovaření vývar sceďte cez jemné sito, aby bol úplne čistý. Medzitým si pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale a nakrájajte hovädzie mäso na tenké plátky.

Do misky dajte uvarené rezance, nakrájané mäso a zalejte horúcim vývarom, ktorý mäso jemne sparí. Navrch pridajte čerstvé bylinky, klíčky mungo a limetku. Podľa chuti pridajte čili a rybaciu alebo hoisin omáčku.

Prečo si zamilujete Pho

Pho nie je len jedlo, je to zážitok. Každá miska je personalizovaná – môžete si pridať viac limetky, čili či byliniek podľa svojej chuti. Je to polievka, ktorá spája ľudí, pretože jej príprava a konzumácia je často spoločenským aktom. Okrem toho je Pho výživné, ľahko stráviteľné a vďaka svojej bohatej chuti uspokojí každého gurmána.

Vietnamská polievka Pho nie je len pokrmom, je odrazom vietnamskej kultúry, histórie a filozofie života. Jej príprava si vyžaduje trpezlivosť a dôkladnosť, čo odzrkadľuje rešpekt k ingredienciám a procesu varenia. V Pho sa stretáva jednoduchosť s dokonalosťou, tradícia s modernou kuchyňou a exotika s univerzálnosťou.

Či už ju pripravíte doma, alebo si ju vychutnáte v autentickej vietnamskej reštaurácii, Pho má schopnosť priniesť vám pocit pokoja a pohody. Každá lyžica vás prenesie do iného sveta – do horúcich ulíc Vietnamu, kde vône korenín a vývarov vytvárajú jedinečnú atmosféru. Vezmite si tento recept ako inšpiráciu a doprajte si kúsok Vietnamu vo svojej vlastnej kuchyni. Vďaka Pho pochopíte, že varenie nie je len o jedle, ale aj o láske a radosti, ktorú prináša.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE