Vietnamská polievka Pho: Od histórie po dokonalý recept

vietnamská polievka Pho

Vietnamská polievka Pho je synonymom vietnamskej kuchyne a kultúry. Táto jedinečná polievka si získala popularitu po celom svete vďaka svojej nezameniteľnej chuti, výživovej hodnote a schopnosti zahriať telo aj dušu. Hoci na prvý pohľad pôsobí jednoducho, Pho je jedlom plným bohatých chutí, vôní a tradície, ktorá siaha stovky rokov do histórie Vietnamu.

Odporúčame: TOP recepty na fazuľové polievky: Výdatné a chutné polievky, ktoré vás zahrejú

História polievky Pho

Pho vznikla v severnom Vietname na začiatku 20. storočia ako kombinácia francúzskeho a vietnamského kulinárskeho dedičstva. Francúzske vplyvy sa prejavili v použití hovädzieho mäsa, ktoré nebolo tradične bežnou súčasťou vietnamskej kuchyne. Postupne sa však Pho rozšírila po celom Vietname a s každým regiónom si zachovala jedinečný charakter. Severné Pho je jednoduché a jemné, zatiaľ čo južná verzia je bohatšia a sladšia, doplnená množstvom byliniek a omáčok.

Čo robí Pho výnimočnou

Hlavným tajomstvom Pho je jej vývar. Ide o proces, ktorý si vyžaduje čas a trpezlivosť. Hovädzie alebo kuracie kosti sa varia niekoľko hodín, aby sa dosiahla čistá a silná chuť. Do vývaru sa pridávajú aromatické koreniny ako škorica, klinčeky, badián a koriandrové semienka, ktoré dodávajú Pho jej charakteristický orientálny nádych. Ďalšou kľúčovou súčasťou sú ryžové rezance, ktoré sú jemné, ale pritom pevné, a perfektne absorbujú chuť vývaru.

Základné suroviny pre Pho

Pho nie je len o vývare a rezancoch. Je to aj o vyvážení chutí a textúr. Hovädzie alebo kuracie mäso sa pripravuje špecifickým spôsobom, aby zostalo šťavnaté a jemné. Na vrch polievky sa pridávajú čerstvé bylinky ako koriander, thajská bazalka a klíčky mungo, ktoré dodávajú čerstvosť. Nechýba ani limetka a čili, ktoré pridávajú kyslosť a štipľavosť, a rybacia omáčka či hoisin omáčka pre intenzívnu chuť.

Odporúčame: Recepty s kuracími prsami: 5 skvelých tipov na chutné jedlá

vietnamská kuchyňa recepty
freepik.com

Ako pripraviť autentickú Pho doma

Pho môžete jednoducho pripraviť aj vo svojej kuchyni. Hoci to môže vyzerať ako výzva, s trochou trpezlivosti a lásky k vareniu si môžete vychutnať tento vietnamský poklad aj bez návštevy reštaurácie.

Suroviny:

  • 1 kg hovädzích alebo kuracích kostí
  • 500 g hovädzieho mäsa (napr. sviečkovica)
  • 2 veľké cibule
  • 10 cm kúsok zázvoru
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 1 škoricová tyčinka
  • 4 klinčeky
  • 1 PL koriandrových semienok
  • 500 g ryžových rezancov
  • Čerstvé bylinky (koriander, thajská bazalka, mäta)
  • Klíčky mungo
  • Limetky, čili, rybacia omáčka, hoisin omáčka

Postup prípravy: Najprv kosti dôkladne opláchnite a dajte ich do veľkého hrnca. Zalejte vodou a priveďte do varu, potom vodu zlejte a pridajte čerstvú. Tento krok zabezpečí čistý vývar. Pridajte do hrnca jednu celú cibuľu a kúsok zázvoru, ktoré predtým zľahka opečiete na ohni alebo panvici, aby sa uvoľnila ich aróma. Prisypte badián, škoricu, klinčeky a koriandrové semienka, všetko najlepšie zviazané v gáze, aby sa koreniny dali ľahko odstrániť.

Vývar varte na miernom ohni aspoň 4-6 hodín, pričom pravidelne odstraňujte penu. Po dovaření vývar sceďte cez jemné sito, aby bol úplne čistý. Medzitým si pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale a nakrájajte hovädzie mäso na tenké plátky.

Do misky dajte uvarené rezance, nakrájané mäso a zalejte horúcim vývarom, ktorý mäso jemne sparí. Navrch pridajte čerstvé bylinky, klíčky mungo a limetku. Podľa chuti pridajte čili a rybaciu alebo hoisin omáčku.

Prečítajte si!: Vietnam - krajina ryžových polí

Prečo si zamilujete Pho

Pho nie je len jedlo, je to zážitok. Každá miska je personalizovaná – môžete si pridať viac limetky, čili či byliniek podľa svojej chuti. Je to polievka, ktorá spája ľudí, pretože jej príprava a konzumácia je často spoločenským aktom. Okrem toho je Pho výživné, ľahko stráviteľné a vďaka svojej bohatej chuti uspokojí každého gurmána.

Vietnamská polievka Pho nie je len pokrmom, je odrazom vietnamskej kultúry, histórie a filozofie života. Jej príprava si vyžaduje trpezlivosť a dôkladnosť, čo odzrkadľuje rešpekt k ingredienciám a procesu varenia. V Pho sa stretáva jednoduchosť s dokonalosťou, tradícia s modernou kuchyňou a exotika s univerzálnosťou.

Či už ju pripravíte doma, alebo si ju vychutnáte v autentickej vietnamskej reštaurácii, Pho má schopnosť priniesť vám pocit pokoja a pohody. Každá lyžica vás prenesie do iného sveta – do horúcich ulíc Vietnamu, kde vône korenín a vývarov vytvárajú jedinečnú atmosféru. Vezmite si tento recept ako inšpiráciu a doprajte si kúsok Vietnamu vo svojej vlastnej kuchyni. Vďaka Pho pochopíte, že varenie nie je len o jedle, ale aj o láske a radosti, ktorú prináša.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE